Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.


( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn te zien )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W21 Diksmuide

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in December 2018 · 24 december 2018
Tags: Diksmuide
Maandag 24 december 2018

De op één na laatste wandeling van 2018 bracht mij tot in Diksmuide.De startplaats was aan de 'Tuinwijk' nabij de Colruyt van Diksmuide. Als ik de 'Eikhofstraat' oversteek kom ik in het landelijke Diksmuide terrecht. Ik wandel voorbij vele boerderijen. Hieronder een foto van 'Hoeve Tiliagoed' in de Pluimstraat.Wat verder zie ik een 'hoeve uit de wederopbouw periode'. Ik neem een foto...


Wat info:
Aan de straat gelegen hoeve met losstaande witgeschilderde bestanddelen onder pannen zadeldaken, bakstenen erfpijlers en ijzeren hekken. Ten westen van het erf, boerenhuis met links geïncorporeerde stalling, het middengedeelte van het huis met rondboogdeur is verhoogd in een puntgevel. Voorts rechthoekige muuropeningen onder getoogde ontlastingsbogen, deels bewaard beschilderd houtwerk en luiken.Ten zuiden van het erf, dwarsschuur (schuurpoort dichtgemetseld) met dubbel wagenhuis en klimmend laadvenster. (info onroerend erfgoed Vlaanderen)Vanuit de Kruisstraat dwars ik de N301 (Klerkenstraat). Op dat kruispunt is er de 'Herberg Kruishoeve' uit 1901. Links een oude foto, rechts de hedendaagse prent.

 

Wat info:
Herberg uit de wederopbouwperiode, zogenaamd de "KRUISHOEVE". Deze benaming verwijst naar de straatnaam en de kruising in een bijna rechte hoek van de Kruis- en de Klerkenstraat. (info onroerend erfgoed Vlaanderen)

Nog in de 'Kruisstraat' wandel ik voorbij één van de vele kapelletjes die ik tegenkom.Als ik de spoorweg in de 'Warestraat' dwars ben ik aangekomen in 'De Broeken'.Wat info:
De Broeken dienen eigenlijk als natuurlijke opvang voor het vele water die in de wintermaanden valt en die niet altijd tijdig kan geloosd worden in de zee via de sluizen te Nieuwpoort. Dit kan uiteraard ook maar geschieden bij laag tij.

In Vladslo wandel ik voorbij de Sint-Martinuskerk.In de 'Beerstraat' wandel ik voorbij de 'Pastorie uit de wederopbouwperiode' alsook een 'Hoeve uit de wederopbouwperiode'.


Wat info:
Pastorie uit de wederopbouwperiode. Heropbouw in 1920-1925 n.o.v. architect J. De Boutte (Ardooie). Vrijstaande pastorie in laag ommuurde voortuin. Kenmerkende L-vormige plattegrond met in de oksel, laag portaal onder leien lessenaarsdak, links uitgewerkt met lage tuitgevel met heiligennis. (info Onroerend Erfgoed Vlaanderen)


Wat info:
Hoeve uit de wederopbouwperiode, naar verluidt heropgebouwd in 1921. Bij de erftoegang, Mariakapelletje van 1954 in de vorm van een tot op de grond reikende zadeldakconstructie in helrode baksteen. Losstaande geelbakstenen bestanddelen rondom een rechthoekig erf, typerende tuitgevels met aandaken en vlechtingen. (info Onroerend Erfgoed Vlaanderen)

Ik nader stilaan het centrum van Diksmuide.Aan de 'Drie Musschen' volg ik de Handzamevaart tot in het centrum.In het centrum wandel ik voorbij de markt.Als ik de kapel in de 'Tuinwijk' voorbij wandel ben ik snel aan het beginpunt van mijn wandeling.


Wat info:
Open bakstenen kapel uit 1954 met steil zadeldak op houten korbelen. Mariabeeld en opschrift: "O MOEDER MAAGD GIJ DIE HEMELS KRONE DRAAGT STREK UWE BESCHERMENDE HAND OVER ONZE ARBEIDERSSTAND". Waar men gaat langs Diksmuidse wegen, komt men een kapelletje tegen (info Onroerend Erfgoed Vlaanderen)Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.
Terug naar de inhoud