Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.


( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn te zien )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

Zomaar wandelen...

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in Oktober 2018 · 22 oktober 2018
Tags: Menen
Maandag 22oktober 2018

Eens een wandeling dichtbij huis. Een tocht van 20,87 km.Starten in de Hagewindestraat en zo naar de Bruggestraat waar ik net voor de spoorweg een kapel passeer aan mijn rechterzijde.Ik bekijk aan de 'Krommebeek' een stukje natuur en verlaat even het wandelpad.In de 'Schendekouterstraat' wandel ik voor het 'Lindenhofkruis'. Dit is een ijzeren kruis die aan de erfoprit staat.Een 500 meter verder aan mijn linkerkant wandel ik voorbij 'Hoeve Roôpoorte'. In het poortgebouw is een jaarsteen zichtbaar net onder het Maria beeldje achter glas. Daar staat '1740' vermeld op de jaarsteen.


Ik ben ondertussen bij de Sint-Dionysiuskerk van Geluwe aangekomen.Ik wandel voorbij een kapel en kom zo in de 'Moerput'.Ik blijf dit volgen tot ik aan de 'Dadizelestraat' kom en daar wandel ik linksaf. In die 'Dadizelestraat' wandel ik voorbij een oorlogsmonument.


Wat info:
Het "In Memoriam"-monument, ter nagedachtenis van de gesneuvelden van de slag bij Geluwe op 25, 26 en 27 mei 1940, zie opschrift. Getrapt monument van Gileppe-steen met de kentekens van de eenheden, van links naar rechts 18de artillerie, 1ste Gidsen, het Britse 12th Lancers, 3de Lansiers, 2de Jagers te Paard en 2de Karabiniers-Wielrijders. (info Onroerenderfgoed)

De 'Kruiskapel' staat iets verder in de 'Pollepelstraat' een zijstraat van die 'Dadizelestraat'.Ik verlaat de 'Artoishoek' en ga richting 'Kezelberg'.Aan de 'Korteweg' stap ik voorbij het 'Kezelberg Miltary Cemetery' met gesneuvelden uit WOI.


Wat info:
Kezelberg Military Cemetery. Britse militaire begraafplaats, aangelegd in oktober en november 1918 met 147 Commonwealth graven (145 Britten, 1 Canadees en 1 Chinees) en 14 graven van Duitse soldaten en vliegeniers. Soldatenkerkhof getypeerd door de karakteristieke bestanddelen eigen aan dit type, met name de lage omheiningsmuur, de grafstenen van witte Portlandsteen opgesteld in twee blokken, aan de straatzijde, het zogenaamd "Cross of Sacrifice" en aan de ingang de "Stone of Remembrance". (info Onroerenderfgoed)

Nadat ik 'Molen De Grote Macht' voorbij wandel ben ik bijna aan mijn startpunt van de wandeling gekomen. Na 20,87 km ben ik terug waar ik begonnen ben.


Molen De Grote Macht
Wat info:
De Grote Macht heeft zijn naam niet gestolen: het is één van de grootste molens van België. Hij dateert uit 1817 en doet tot de Eerste Wereldoorlog dienst als olieslagerij en graanmolen. In 1996 wordt hij beschermd en sinds 2005 is hij weer draaivaardig. Tussen mei en september kan je hem iedere tweede en vierde zaterdag van de maand gaan bezoeken. (info Westtoer)Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.


Terug naar de inhoud