Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.

( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn opgenomen )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W9 Zedelgem-Veldegem

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in Oktober 2018 · 15 oktober 2018
Tags: ZedelgemVeldegem
Maandag 15 oktober 2018

Ik start de wandeling in de ‘Veldegemsestraat’ in Zedelgem. Na 1,3 km kom ik aan in het domein ‘Merkenveld-Doeveren’.Doordat ‘Merkenveld’ een ‘Privaat Domein’ is wandel ik rond het ‘Kasteel van Baesveld’.


Wat info:
Baesveld, jachtpaviljoen in Vlaams Renaissancestijl, werd door de familie de Vrière verworven in het jaar 1835. Baron Adolphe de Vrière was Gouverneur van de provincie West-Vlaanderen en werd daarna benoemd tot Minister van Buitenlandse Zaken onder Koning Leopold I. Gedurende vijf jaar werd er gewerkt aan het verbouwen van het jachtpaviljoen tot een sierlijk kasteel met neo-gotische aanbouwen. In die tijd was die stijl zeer gegeerd in het Brugse. (info www.imax.be)

Via de ‘Keunhekkendreef’ verlaat ik het domein. Het is prachtig wandelweer en ik geniet ervan. Ondertussen ben ik aangekomen aan het ‘Kasteel Hoogveld’.


Wat info:
De kasteelsite ontstaat op voormalig veldgebied, een uitloper van het Bulskampveld (zie Beernem). Op het einde van de 18de eeuw is dit nog een onontgonnen moerasgebied, nagenoeg zonder bewoning zie de Ferrariskaart (1770-1778). In de eerste helft van de 19de eeuw wordt het veld omgezet naar bosgebied en ter wille hiervan doorsneden met rechte perceleringsdreven in dambordpatroon, zoals te zien op de Atlas der Buurtwegen (1844) en de Ph. Vandermaelenkaart (circa 1850). Op de Atlas komt op grondgebied Zedelgem het toponiem Hoogeveld voor. In de tweede helft van de 19de eeuw wordt het bos omgezet naar landbouwgrond maar met behoud van het drevenpatroon, nog herkenbaar in meerdere straten in de zuidoosthoek van Veldegem en de aanpalende gemeente Ruddervoorde. (info onroerenderfgoed.be)

Als ik voor een tweede maal de E403 oversteek (Bergenstraat) ga ik na een 250 meter de ‘Cijnsdreef’ rechts in en blijf wandselen tot aan de ‘Belledreef’ waar ik rechtsaf stap. Ik ben aangekomen in het ‘Plaisiersbos’.Op het moment dat ik de ‘Koning Albertstraat’ dwars ben ik in de ‘Veldegemsestraat’ aan gekomen. Nog een 2-tal km vooraleer ik terug aan de startplaats ben.
Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.Terug naar de inhoud