Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.


( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn te zien )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W15 Waregem

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in November 2018 · 22 november 2018
Tags: Waregem
Donderdag 22 november 2018

De route start ik in de Sint-Jozefsstraat in Waregem, vlakbij de school.Ik wandel verder en kom aan de markt en de Sint-Amandus en Sint-Blasiuskerk van Waregem.Ik wandel rondom de kerk heen en wandel voor ik de 'Stationstraat' bereik rechts het park van 'Baron Casier' in. Het is er rustig en mooi.


Wat info:
Het stadspark, dat ongeveer 8 hectare beslaat, ligt in het hartje van Waregem. Het neoclassicistisch kasteel werd in het midden van de 19e eeuw opgetrokken door Felix De Ruyck. In 1897 kwam baron Casier er wonen. Sindsdien werd het kasteel steeds door zijn erfgenamen bewoond tot het domein uiteindelijk in 1977 eigendom werd van stad Waregem. Het park werd volledig heraangelegd. Ook het Koetshuis werd gerenoveerd en vormt een expositieruimte voor kunstenaars.
In het kasteel bevindt zich vandaag een tearoom. Op het terras kan je rustig genieten van een drankje en de natuur om je heen. (info Stadsbestuur Waregem)

Een héél eind verder kom ik in de 'Bergstraat' en wandel het 'Sportcenter Karmel' voorbij.Als ik een kapel aan mijn rechterzijde in de 'Pontstraat' opmerk ga ik linksaf.Rechts van mij bemerk ik even later een 'Hoeve'.


Wat info:
Hoeve met losse bestanddelen, waarvan het woonhuis is gebouwd in 1854 in opdracht van Ludovicus Piesens, onderpastoor van Meulebeke. In 1878 laat de nieuwe eigenaar, de Brugse winkelierster Clemence Piesens de schuur en stal optrekken en in 1884 (registratie pas in 1888) wordt het woonhuis opgesplitst in twee wooneenheden. Andere bouwfases zijn niet geregistreerd. (Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen)

Ik wandel verder en sla links het Oud-Moregembos in. Ik ben nu op het grondgebied van Wortegem-Petegem.Ik verlaat het bos en kom ik al snel aan het 'Flanders Field'.


Wat info:
Het Flanders Field American Cemetery and Memorial is een Amerikaanse militaire begraafplaats in de Belgische stad Waregem, gelegen op het kruispunt van de Wortegemseweg en de Bosstraat, vlak bij de afrit van de autosnelweg E17. Het is de enige Amerikaanse begraafplaats in België met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Ze ligt vlak bij de Spitaalsbossen, de plaats waar de meeste Amerikaanse soldaten gesneuveld zijn tijdens de slag aan de Schelde rond 1 november 1918. Soldaten die eerst elders werden begraven, zijn in de jaren na Wapenstilstand plechtig herbegraven op het Flanders Field American Cemetery. De architect van de begraafplaats is Paul P. Cret uit Philadelphia, in de Amerikaanse staat Pennsylvania. (info Wikipedia)

Op het kruispunt 'Galgestraat-Brouwerijstraat-Bessemstraat en Felix Verhaeghestraat' wandel ik voorbij 'Belle Maries Kapel'.


Wat info:
De kapel werd gebouwd in 1857, op verzoek van Isabella Rosa Brugge of Belle Marie. Isabella werd geboren te Vichte in 1806. Ze was verzorgster aan huis bij vele Waregemse zieken die getroffen waren door tyfus, pest en tering gedurende de hongersnood van 1845-1846. Belle Marie stierf zelf aan tyfus in 1866 en ligt begraven op het kerkhof Den Olm. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het Mariabeeld uit de kapel gestolen. In 2007 werd Belle Maries Kapelle grondig gerenoveerd. (info Waregem stad)

Ik wandel het 'Regenboogstadium' voorbij en kom als snel aan het startpunt van mijn wandeling.Op het eind staat er 15,81 km bij mijn totaal...  Terug naar de inhoud