W46 Escanaffles wandelknooppunten

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.

( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn opgenomen )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W46 Escanaffles wandelknooppunten

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in Juli 2019 · 4 juli 2019
Tags: EscanafflesRuienKluisbosOrroirCelles
Donderdag 4 juli 2019

Vandaag is het de laatste wandeling van het seizoen, de wandelingen die ik nog zal maken op onze wandelvakantie, niet meegerekend.
Ik wandel nog eens in Escanaffles. Deze wandeltocht kan je ook volgen via knooppunten.

Ik heb mijn wagen aan de 'Place D'Escanaffles' geparkeerd en wandel naar het knooppunt 9. Dit is het startpunt vandaag...Ik dwars voor een eerste keer de rivier 'Rhosnes' (foto links) en ik zal dit nog eens doen net voor ik linksaf de 'Rue Delfière' opwandel.Ik kom in Orroir aan...


... en mijn volgende bestemming is 'Ruien'. Ik wandel op enige afstand de 'Sint-Korneliuskerk' voorbij.


Wat info:
Tot 1737 was Ruien afhankelijk van Berchem. In 1738 tot parochiekerk verheven door de aartsbisschop van Mechelen. Eerstesteenlegging van de kerk op 7 mei 1713 onder leiding van J. Berlengee, onderpastoor van Berchem en Ruien van 1703 tot 1713. Door de deken van Ronse ingewijd in 1714. Vergroot met één beuk in 1783. Bouwvallige kerk gesloopt in 1862.
Huidige kerk opgericht in 1862-67 naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny (Gent). Ingewijd op 8 juni 1868 door Monseignieur Bracq, bisschop van Gent. Herstellingswerken in 1967-68 onder leiding van architect A. Mas. (info: Onroerend Erfgoed Vlaanderen)

Ik wandel het 'Kluisbos' in en geniet van de rust en de natuur. Ik hoor overal vogeltjes fluiten en zie een eekhoorn.
Ik wandel het 'Kluisbos' uit langs de andere kant van 'Orroir'. Ik geniet van de mooie verzichten en omgeving.Zo kom ik op de 'Oude lijn 83' van de Belgische Spoorwegen in Orroir.Wat info:
Spoorlijn 83 was een Belgische spoorlijn die Kortrijk met Avelgem en Ronse verbond. De lijn was 28,7 km lang.
Geschiedenis: Op 1 juni 1869 werd de spoorlijn opengesteld door de spoorwegmaatschappij Braine-le-Comte à Courtrai, die in 1872 genationaliseerd werd. De lijn was enkelsporig en werd nooit geëlektrificeerd. Op 2 augustus 1959 werd het reizigersverkeer opgeheven tussen Avelgem en Ronse, en op 20 maart 1960 tussen Kortrijk en Avelgem. Goederenverkeer bleef tot 1966 nog mogelijk tussen Kortrijk en Knokke. Tot 1991 reden nog goederentreinen tussen Kortrijk en de Bekaert-fabriek in Zwevegem. Tussen 1962 en 1968 werden de sporen opgebroken tussen Ronse en Zwevegem. Het laatste stuk tussen Kortrijk en Zwevegem werd in september 2003 eveneens opgebroken.

Net vooraleer ik de 'Schelde' bereik bemerk ik een vijvertje aan mijn linker zijde.Ik kom nu opnieuw langs de 'Schelde' aan knooppunt 3 waar ik rechtsaf naar knooppunt 9 zal wandelen. Ik geniet nog van de rust aan het water en geef nog eens mijn ogen de kost van al dat moois. Na 22,6 kilometer ben ik terug aan mijn starpunt gekomen.

De foto's en de gpx-file van deze tocht kan u hieronder vinden.


Terug naar de inhoud