Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.


( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn te zien )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W40 Izegem

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in Juni 2019 · 7 juni 2019
Vrijdag 7 juni 2019

Mijn eerste wandeling sedert een 6-tal weken. Na rugklachten ben ik er terug bij. 'Izegem' was de plaats van het gebeuren. Ik start aan de parking in de 'Krekelstraat' aan het 'Jeugd en Ontmoetingscentrum' (Joc).

Wat info:
Izegem is een plaats en stad in de Belgische provincie West-Vlaanderen. De stad telt ruim 27.000 inwoners en wordt ook wel pekkerstad, borstelstad of schoenenstad genoemd. Doorheen de stad stroomt de Mandel en het kanaal Roeselare-Leie.

Aan de kerk wandel ik voorbij de 'pastorie'.


Wat info:
Nr. 13. Pastorie. Vrijstaand huis van 1876, doch met latere cementering, gelegen ten Z. van de kerk; te midden van ommuurde tuin. Reeds aangegeven bij A. Sanderus (1641). Oorspronkelijk achterin gelegen met omwalling, gevoed door de Pastoriebeek. Dubbelhuis van acht trav. en twee bouwl. onder geknikt schilddak (n // straat, pannen en leien); geometrisch uitgewerkte schouwen. Met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel op arduinen plint; houten kroonlijst. Deurtrav. oplopend in dakvenster met afgeronde top; ijzeren kruis; rondboogvenster. Muurnis met recent St.-Tillobeeld; kopie van het altaarbeeld. Getoogde muuropeningen in geprofileerde omlijsting. Gelijkaardige zij- en achtergevel; achtergevel met aanleunend rechth. volume onder pannen schilddak. (info: Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs : De Gunsch Ann, Metdepenninghen Catheline, Vanneste Pol)

Ik wandel voorbij de 'Sint Tillokerk'...

Wat info:
De Sint-Tillokerk is om verschillende redenen bijzonder. Als ze in 1855 wordt ingewijd is ze één van de eerste neogotische kerken van West-Vlaanderen. De torenspits, die pas in 1868 wordt opgetrokken, heeft een gietijzeren skelet, wat op dat moment ook nog volstrekt uniek is. De toren is met zijn 83 meter trouwens nog altijd de meest spitse van België.
Van de neogotische inrichting van de kerk is in de loop der jaren veel verloren gegaan, maar het Sint-Tilloschrijn is zeker de moeite waard: alle relikwieën van de kerk worden erin bewaard. (info: Westtoer)

Deze wandeling was dus de eerste na lange tijd en is 8,2 km lang.

Nog een paar foto's van tijdens de wandeling...


Terug naar de inhoud