Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.


( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn te zien )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W40-19.20 Menen-Moorsele-Menen

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in April 2020 · 10 april 2020
Tags: MenenMoorsele
Vrijdag 10 april 2020

Ik start in de Hagewindestraat aan mijn tocht van een goede 24 kilometer, de luswandeling op zichzelf is 22 kilometer lang.De eerste bezienswaardigheid tijdens deze wandeling is het 'Duitse Militaire Begraafplaats Menenwald' in de Groenestraat.Wat info:
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd in Menen vanaf oktober 1914 tot half 1918 bezet door Duitse troepen. Door zijn geografische ligging lag deze stad slechts op een “boogscheut” van het Westelijke front (cfr. Ieper en omliggende). Menen werd ingericht om te voldoen aan de noden van de Duitse frontsoldaten met een uitgebouwde militaire infrastructuur. Uiteraard hadden de Duitsers ook nood aan veldhospitalen om hun gewonden te verzorgen. Ook gewonde krijgsgevangenen werden erin opgenomen. In Menen werden er meerdere soortgelijke hospitalen opgericht (o.m. in het college). Sommige gewonden die in één of ander Meense veldhospitaal overleden, werden tot in 1917 begraven op de stedelijke begraafplaats (achter het station). Nog in de loop van 1917, vooral als gevolg van de 3e Slag om Ieper, begonnen de Duitsers in de Groenestraat, op de grens Menen-Wevelgem, met de inrichting van een nieuwe dodenakker. Deze nieuwe begraafplaats kreeg de naam “Ehrenfriedhof Meenen Wald N° 62”. De duiding “Wald” wijst op het feit dat deze site zich situeerde vlakbij een uitgedund bos, vandaar dan ook deze geografische omschrijving. (info: Menen Wald)

In de 'Zuidhoekstraat' wandel ik de 'O.L.Vrouwkapel van de Zuidhoek' voorbij. De kapel is gebouwd vóór 1835 en beschermd sinds 3 juni 2005.In Moorsele wandel ik voorbij de Sint-Martinuskerk. Van deze kerk werd voor het eerst melding gemaakt in 1165. Vooral de zware toren valt op. De driebeukige kerk werd in de 16de eeuw opgetrokken.In de Ieperstraat wandel ik voorbij 'Hoeve ter Kassei'. Het poortgebouw, de boerenwoning en het bakhuisje van de hoeve zijn beschermd als monument. (voor meer info klik hier)Aan het huisnummer 44 zie ik een 'gestutte kapel'. Deze bevindt zich in 'Ter Kommerenweg' in Moorsele.In de 'Ieperstraat' nabij de kwekerij 'Maes Reyns' wandel ik opnieuw een kapel voorbij. Daar wandel ik rechtsaf...Tijdens WOI is Moorsele in Duitse handen maar wordt in oktober 1918 ontzet door de 15de Koninklijke Ierse Rifles. Er wordt in 1918 een cemetery aangelegd waar 147 soldaten uit het Gemenbest en 14 Duitse soldaten rusten.In de 'Slingerstraat' wandel ik een houten kruisteken voorbij. Dit is een vroom aandenken aan 'Clementine Anna Delva' die hier in 1846 op 36-jarige leeftijd verongelukte met haar koets. (nog meer info hier)In de 'Voskenstraat', aan het huisnummer 92, wandel ik voorbij de 'Rode Kruisafdeling' van Menen-Lauwe-Rekkem. Deze is gevestigd in de O.L.Vrouwekapel.Ik ben nu heel dicht bij het eindpunt aangekomen en heb zo een goede 24 kilometer op de teller staan. Ik wil je nog een paar natuur foto's laten zien...

... om mijn tocht te beëindigen.


  

Terug naar de inhoud