Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.


( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn te zien )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W38 Zwevegem luswandeling

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in Maart 2019 · 21 maart 2019
Donderdag 21 maart 2019

Deze wandeltocht start ik in de 'Maria-Bernardastraat' in Zwevegem-Knokke aan de kerk.


Wat info:
Parochiekerk van het gehucht Knokke, dat sinds 1938 aangenomen was als zelfstandige parochie. Bedehuis in neoromaanse stijl, gebouwd tussen 1953 en 1955 naar plannen van architect Jan Reyntjens (Zwevegem) van 1945 en 1949. Kerk omgeven door parking.
De pannen en bakstenen werden geleverd door de nabijgelegen pannenfabriek van Knokke en de steenbakkerij Hanssens-Demeestere.

In de 'Pannebakkersstraat' wandel ik voorbij een kunstwerk met een gedicht van 'Karlijn Sileghem'.


Wat info over de inhuldiging:
Het gedicht 'Ik vlieg met jouw schaduw' van actrice Karlijn Sileghem en het gedicht 'Hazengrauw' van Cora de Vos uit Bilthoven in Nederland hebben een plaatsje gekregen langs de oude spoorwegbedding tussen Zwevegem en Avelgem, het 'Guldensporenpad'. De Marnixring De Vlasschaard organiseert, samen met onder meer de provincie en de gemeenten Avelgem en Zwevegem, het vijfjarig project 'poëziepad van A tot Z'. Elk jaar wordt een poëziewedstrijd georganiseerd. Het winnend gedicht, dit jaar dus dat van Cora de Vos, krijgt een plaatsje langs het Guldensporenpad, net als het gedicht van een van de 5 juryleden: Karlijn Sileghem, Lut De Block, Joris Denoo, Philip Hoorne en Barbara Delft. Dit jaar was Karlijn dus aan de beurt, volgend jaar zit Barbara de laatste wedstrijd voor. (JME) (HLN)

Ik volg ook een stukje van de 'Oude Spoorlijn Kortrijk-Ronse'. Een mooi stukje natuur.In de 'Kwadestraat' zie ik aan mijn linkerzijde het 'Banhoutbos'.


Wat info:
Het bos was in het begin van de 17de eeuw eigendom van de heer van Nevele, in 1768 wordt baron Della Faille uit Nevele als eigenaar genoemd. Vervolgens komt het in handen van gravin Baillet du Bois die het in 1829 verkoopt aan gravin de Boillot, weduwe van Jean-Baptist Vergauwen. Haar zoon Georges laat het kasteel optrekken. In 1902 wordt het openbaar verkocht aan baron Jean-Baptiste (de) Béthune. Door het huwelijk van zijn dochter met graaf Louis de Beauffort komt het in het bezit van deze laatste familie, die nog steeds eigenaar is.

Mooie vergezichten tijdens de wandeling krijg ik voortdurend te zien...Vele huiskapelletjes krijg ik ook te zien tijdens de wandeling. Ik leg er verschillende vast op de gevoelige plaat.Vanuit de 'Vierkeerstraat' wandel ik links de 'Schaapstraat' in en zie ik direct aan mijn rechterkant 't Goed Ten Eecke.In de 'Pontstraat' zie ik een kapel dieper ingelegen in het veld, ook een Blinde kapel genoemd.


Wat info:
Bedevaartsoord toegewijd aan O.-L-.Vrouw, aanbeden voor "oog-, hoofd- en hartepijn". Eerste kapel op die plaats opgetrokken in de eerste helft van de 18de eeuw, naar verluidt was ze toen verbonden met het jezuïetenklooster (onbekende locatie) net zoals de hoeve het "Verbrand Hof". Op de plaats waar het bedehuis staat werden sporen gevonden van Romeinse aanwezigheid o.m. dakpanfragmenten. In 1981 wordt er in de onmiddellijke nabijheid een Romeinse site blootgelegd.

Wat verder in diezelfde 'Pontstraat' wandel ik de kinderboerderij 't Herreke voorbij. Op het eigenste moment waren er net lessen bezig.De zichten blijven mij verbazen van schoonheid en pracht.
                                                                                 

In de 'Oude Lettenhofstraat' zie ik de oude electriciteitscentrale van Zwevegem, nu 'Transfo'. (bezoek de website hier)Wat info:
De Transfo Zwevegem is een voormalige elektriciteitscentrale in Zwevegem en is net als het vlakbijgelegen kanaal Bossuit-Kortrijk een product uit de 19de-eeuwse industriële revolutie. Anno 2004 besliste de gemeente Zwevegem om het samen met de intercommunale Leiedal aan te kopen en er een nieuwe socio-culturele bestemming aan te geven.

Ik wandel nu in het 'Hellekenbos' (straatnaam en dus geen bos) en zie de brug over het kanaal 'Bossuit-Kortrijk' recht voor mij. Die moet ik over.


Net voorbij de brug wandel ik rechts de trappen af naar het kanaal toe.
                                                                                                   

Ik wandel nu langs het kanaal 'Bossuit-Kortrijk' en volg het kanaal tot aan de 'Lettenhofstraat'.Ik dwars de 'Ellestraat' en stap na zo'n 100 meter links de 'Oude Spoorlijn Kortrijk-Ronse' opnieuw in.  Ik blijf deze volgen tot aan de 'Avelgemstraat' waar ik rechtsaf stap.


Ik wandel nu naar het eindpunt in de 'Maria-Bernardastraat' waar ik nog een monument voorbij wandel.Mijn wandeling zit erop en ik kan 16,8 kilometer bijschrijven bij mijn toaal.Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.

Terug naar de inhoud