Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.


( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn te zien )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W36 Maldegem-De Kleite

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in Maart 2019 · 11 maart 2019
Tags: MaldegemMaldegemveldDrongengoedhoeve
Maandag 11 maartt 2019

Vandaag ga ik op stap in de streek van Maldegem. Na de storm van gisteren zag ik 10-tallen bomen geveld liggen.
Nu iets over de wandeling zelf. Ik start aan het 'Cleythil Hotel' in de Kleitkalseide te Maldegem.


Wat info:
Dit nieuwe hotel in Maldegem ligt tussen de kunststeden Brugge en Gent en het Nederlandse Sluis. Het biedt comfort en ruimte in een historische en unieke, groene omgeving. Op 10 min. rijafstand van Eeklo en Aalter. U kan fietsen huren alsook de buitensauna. Gratis voorzieningen: toegang tot het Internet, vergaderzalen en private parking. Vroeger was het een hoeve.
Wat info over de historische hoeve:
De historische hoeve Papinglo klimt op tot de 12de eeuw. De Sint-Baafsabdij had in het Maldegemveld een grote ontginningshoeve zogenaamd Papinglo. De naam Papinglo, voor het eerst vermeld in 1170, betekent het bos van de lieden van Papo, en wijst op een Frankisch familiedomein. Op de nederzetting werd rond 1170 een monastieke stichting opgericht met een kapel en een proosdij (woonplaats voor de proost van de geestelijke gemeenschap) afhangende van de Sint-Baafsabdij van Gent. In 1183 beginnen reeds de ontginningswerken. Hoewel het domein van Papinglo reeds zeer vroeg verschillende hoeven bezat vond de grote ontginning van het gebied vooral later, in de 18de eeuw plaats. Na de omvorming van de Sint-Baafsabdij tot kapittel in 1536-37 werd de proost van Papinglo scholaster van het kapittel. Bij de oprichting van de nieuwe bisdommen in 1560 werd het domein eigendom van het bisdom Gent. (info Wikipedia)

In de 'Langedreef' wandel ik voorbij een hoeve met losse bestandsdelen.


Wat info:
Hoeve met losstaande hoevegebouwen in omhaagd erf, gelegen in de oude wijk Kleit, gebouwd op de plaats van een kleine arbeiderswoning daterend uit eind 18de of begin 19de eeuw, nog niet ingetekend op de kaart van de Ferraris van 1771-78. Volgens het kadasterarchief werd in 1875 het huis en een gedeelte van de schuur gebouwd, een uitbreiding volgde in 1926.

Hoofdzakelijk gaat de wandeling doorheen het 'Maldegemveld' waar prachtige zichten te zien zijn.


Wat info:
Het Maldegemveld is een natuurgebied in Knesselare en Maldegem in België. Het is gelegen aan de noordoostelijk rand van het Drongengoedbos, op een langgerekte rug die zich uitstrekt van Oedelem tot Zomergem en waarvan de hoogte oploopt tot 29 meter, de cuesta van het Meetjesland. Het gebied bestaat zowel uit heide als bos. Het Maldegemveld is Europees beschermd als onderdeel van het Natura 2000-gebied 'Bossen en heiden van Zandig Vlaanderen: oostelijk deel' .

Ik wandel tweemaal door het 'Laarzenpad'.In de 'Urselweg' aangekomen wandel ik door het 'Drongengoedbos'.Ik wandel rechtdoor in de 'Drongengoedweg' en kom zo bij de 'Drongengoedhoeve' aan.

Wat info:
De geschiedenis van de Drongengoedhoeve gaat terug tot 1242. Het huidige hoofdgebouw dateert van 1746. De adbij van Drongen gebruikte de hoeve als uitvalsbasis voor een bloeiend bosbouwbedrijf. In de hoeve bevindt zich vandaag een landschapsinfocentrum waar het verhaal van de streek verteld wordt. Op de site kan je eveneens de hoogstamboomgaard en een kruidentuin bezoeken.

De 'Drongengoedweg' vormt een strakke grens tussen het natuurreservaat 'Maldegemveld' en het domeinbosbos 'Drongengoed'.Als ik aangekomen ben in de 'Haakdreef' zit mijn wandeling er bijna op en is er nog 1 kilometer te wandelen.De laatste getuige van de storm van gisteren zie ik aan mijn rechterzijde... 


Terug naar de inhoud