Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.


( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn te zien )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W36-19.20 Kruiseke

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in Maart 2020 · 31 maart 2020
Tags: KruisekeZandvoordeWervikGeluveld
Dinsdag 31 maart 2020

Start van de wandeling op de parking van de 'Parochiekerk Heilig Hart' van Kruiseke (N303).


Wat info:
Heropgebouwd westelijk georiënteerd bedehuis in "schoolse" neoromaanse stijl met regionale inslag naar ontwerp van architect J. Bosschaert (Wervik) van 1927; toren en transept mogelijk iets recenter; voorliggende parking en achterliggend kerkhof met calvarie op cementrots; Christusbeeld onder luifel tegen torengevel. Bijzondere verering van Heilig Rita. (info: Onroerend Erfgoed Vlaanderen)

Al heel snel voel ik mij in mijn "sas" op de autoluwe wegen. Hier bijvoorbeeld wandel ik in de 'Nachtegaalstraat' (foto links) en op landelijke wandelwegen.Ik heb prachtige verzichten.

Op het einde van het wandelpad zie ik voor mij 'Hoeve Geluwebroek', enkel op zondag open, maar ook op afspraak. Klik hier voor info.Via de 'Lange Hesselstraat' wandel ik 'Beselare' binnen...Ik wandel door velden en toch op wandelpaden. Die zijn vandaag soms moeilijk te zien door het lange gras.Zo nader ik 'Geluveld' en zie de kerk aan mijn rechterzijde 'opduiken'.Voor ik de Sint-Margarethakerk van Geluveld bereik wandel ik in de 'Oude Komenstraat' het 'Gedenkteken voor het Worcestershire Regiment 2nd Battalion' voorbij.

 

Wat info:
De actie van het 2e bataljon The Worcestershire Regiment op Gheluvelt op 31 oktober 1914 werd al snel erkend als van groot belang voor de uitkomst van de oorlog van 1914-18. Het werd echter gevolgd door vele andere veldslagen met zware verliezen en werd Regimenteel niet herdacht door een speciale Memorial.

Sint-Margarethakerk:
Vooroorlogse kerk vermoedelijk teruggaand op een laat-gotische constructie van baksteen met hergebruikte ijzerzandsteen in de kooronderbouw. 1806: brand gevolgd door herstel van het koor in classicistische stijl. 1848: omwerking van het schip in gr.m. aansluitende bouwtrant. 1892: verlenging van het schip met twee traveeën en bouw van een neoromaanse westtoren naar ontwerp van architect G. Van den Borre (Kortrijk) van 1890. Eerste Wereldoorlog: totale verwoesting. (info klik hier)

De wandeling passeert ook door het 'Provinciedomein Gasthuisbossen'. Het is er gezellig wandelen zo vroeg in de ochtend, het is rustig en héél zonnig.Nu wandel ik richting 'Zandvoorde' en bereik zo de 'Passendaleveldstraat' dit via een wandelweg waar ik mooie verzichten heb.Ik bereik de 'Sint.-Bartholomeuskerk' van 'Zandvoorde'.Wat info:
Van een parochie was al sprake in 1102, toen het patronaatsrecht van de kerk werd toegekend aan de Abdij van Voormezele. Een latere kerk werd einde 17e eeuw gebouwd, en de westtoren daarvan werd mogelijk ingebouwd in de 19e-eeuwse neoclassicistische kerk die daarna ontstond. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd deze kerk geheel vernield. In 1924 werd een nieuwe kerk gebouwd.
Het betreft een naar het westen gerichte neogotische basilicale kruiskerk met voorgebouwde oosttoren, welke een vierkante basis en een achtkante klokkenverdieping bezit. Het geheel is gebouwd in gele baksteen. Het interieur wordt overkluisd door kruisribgewelven.
De kerk bezit een gepolychromeerd beeld van de Heilige Cornelius van 1665. Voor het overige is het meubilair neogotisch. (info Wikipedia)

In Zandvoorde wandel ik in de 'Komenstraat' een 'Duitse Commandobunker' voorbij.Wat info:
Even buiten de dorpskom van Zandvoorde staat een Duitse commandobunker uit 1916. De bunker heeft 6 kamers en 2 toegangen. De bunker deed dienst als verbinding tussen de frontlijn in Hollebeke en het hoofdkwartier in Komen. In het Memorial Museum Passchendaele 1917 is een maquette te zien, evenals enkele voorwerpen die bij de restauratie gevonden werden. Deze bunker is permanent open van zonsopgang tot zonsondergang.

Vanaf de 'Hoge Bossenstraat' zie ik de kerk van Kruiseke. Daar ligt de startplaats van de wandeling. Nog even en ik ben terug waar ik begon...Het verloop van de wandeling.Hieronder nog meer info

Terug naar de inhoud