Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.


( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn te zien )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W35 Moorslede

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in Maart 2019 · 7 maart 2019
Tags: MoorsledePassendale
Donderdag 7 maart 2019

Start van de wandeling op de parking voor de 'Sporthal Grimmertinge' in Moorslede.Voor de sporthal bemerk ik een monument ter ere van 'Cyriel Van Hauwaert' de pionier van de wielersport en fietsenconstructeur.Wat verder dwars ik de 'Stationstraat' en passeer ik een kruis aan mijn rechterzijde.


Wat info:
klik op de foto voor de info.

In de 'Oostnieuwkerksestraat', net in de bocht, staat er een wegkapel.

  

Wat info:
Met klimop begroeide en door taxusbomen omgeven wegkapel uit de jaren 1920. Rechth. gebouwtje van rode baksteen op gecementeerde plint, onder zadeldak. Rechth. poort onder simili latei met erboven gevelsteen met opschrift "Gift van de familie Scheerlink". Altaar met beeld O.-L.-Vrouw van Lourdes, afgeschermd d.m.v. houten hek). (info Onroerend Erfgoed Vlaanderen)

Deze tocht neemt een 3-tal keer een stukje van het traject van de 'Stroroute'. Deze route is de voormalige spoorlijn 64 tussen Roeselare en Ieper en kreeg een heuse opknapbeurt. Het eerste deel vanaf de Ring van Roeselare tot aan de Roeselaarsestraat in Moorslede werd heringericht voor fiets-, wandel- en ruiterverkeer.Vanaf de 'Oude Moorsledestraat' zie ik de 'Sint-Audomaruskerk' van 'Passendale'.


Wat info:
De neoromaanse Sint-Audomaruskerk werd ontworpen door architect De Pauw uit Brugge. Na de vernieling van 1917 werd ze in 1923 naar het oorspronkelijke plan heropgebouwd. In 1945-1946 werd ze hersteld van de nieuwe oorlogsschade. De Britse 66th Division schonk een glasraam met Saint George, omringd door de wapenschilden van de garnizoenssteden. (info Wikipedia)

Voorbij deze kerk dwars ik de N303 en wandel voorbij het gemeentehuis.Ik kom aan een 'T' -stuk ('s Graventafelstraat) en zie links van mij het 'Passchendaele New Britisch Cemetery'. Dit laat ik links liggen.In de 'Kleine Roeselarestraat' zie ik mooie zichten en leg ze vast op foto.Het begint nu goed te regenen en zelfs hagelstenen blijven niet uit. Een hevige bui die na enkele minuten overwaait.Ondertussen ben ik aangekomen in het 'Domeinhof Vierkaven'.In de 'Pater Lievensstraat' wandel ik het gemeentehuis van Moorslede voorbij.Op de 'Marktplaats' wandel ik voorbij het monument van 'Pater Lievens'.Wat info:
Constant Lievens (Moorslede, 10 april 1856 – Heverlee, 7 november 1893) was een Vlaamse jezuïet en missionaris in India.
Lievens volgde humaniora aan het Klein Seminarie Roeselare en studeerde af in 1876 samen met Albrecht Rodenbach. In 1877 ging hij aan het Grootseminarie van Brugge theologie studeren, maar een jaar later trad hij in bij de jezuïeten van de Abdij van Drongen. Hij legde zijn kloostergeloften af op 22 oktober 1880, de dag waarop hij vanuit Oostende op missie naar India vertrok. Hij voltooit zijn theologische studies in Calcutta en werd in 1883 door aartsbisschop Paul Goethals tot priester gewijd.
Lievens zette zich niet alleen in voor de kerstening van het hem toegewezen gebied, maar ook voor onderwijs, caritatieve werken en meer respect voor de mensenrechten.
In 1891 werd bij Lievens tuberculose vastgesteld, maar was toen al een tijd verzwakt. In 1892 keerde hij terug naar België voor behandeling maar overleed op 37jarige leeftijd. In 1993, honderd jaar na zijn overlijden, werden zijn stoffelijk resten terug overgebracht naar zijn Indische missiegebied. Hij rust nu in de kathedraal van Ranchi.
Op de markt te Moorslede werd op 11 augustus 1929 een standbeeld van Constant Lievens te paard opgericht (hij was een voortreffelijk ruiter), een creatie van de beeldhouwer Josuë Dupon. In het Klein Seminarie Roeselare staat er sinds 5 april 1956 een gedenkteken. In 1995 werd het Lievensmuseum geopend in de Bunderhoeve in zijn geboortedorp Moorslede. In 2017 werd het verplaatst naar de Sint-Martinuskerk.
In 2001 werd de procedure tot zaligverklaring ingezet. Sinds de start van het proces tot zaligverklaring wordt alle informatie over Constant Lievens verzameld. Het diocesane luik van de procedure tot zaligverklaring is afgerond in oktober 2015 en wordt sindsdien behandeld door de Heilige Stoel.Bekijk hier de foto's en download hier het gpx-bestandje.


Terug naar de inhoud