Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.


( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn te zien )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W33 Sint-Jozef / De Geite

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in Februari 2019 · 25 februari 2019
Maandag 25 februari 2019

Vandaag start in Sint-Jozef (De Geite) nabij Hooglede. Ik parkeer mijn auto aan de Sint-Jozefskerk. OPGEPAST: op vrijdagmarkt kan je de wagen er niet kwijt (markt).


Wat info:
De Sint-Jozefskerk is een neoromaans kerkje uit 1862. Men kreeg pas in 1878 erkenning als kapel; in 1898 werd Sint-Jozef een parochie. De kerk is een eenbeukige kruiskerk, met noordertoren.

Sint Jozef De Geite is een gehucht in de gemeente Hooglede in de Belgische provincie West-Vlaanderen. Het ligt in vogelvlucht een viertal kilometer ten noordwesten van het centrum van Hooglede, en heeft zijn eigen parochie, genoemd naar Sint Jozef.
Het gehucht is ontwikkeld op het kruispunt van twee wegen. In noord-zuidrichting loopt de verbindingsweg tussen Kortemark en Staden, en oost-westrichting de weg tussen Gits en Handzame. Het gehucht was eerst een proosdij, en werd in 1898 een zelfstandige parochie.
Naar dit gehucht is de lokale streekspecialiteit, de Geytetaart, genoemd. (info Wikipedia)

Al snel ben ik aan het wandelen in veldwegels en autoluwe straten...
In de 'Kleine Stadenstraat' neem ik rechts de 'Inkelwegel'. Na goed 1000 meter kom ik in de 'Processiestraat' aan. Ik kijk eens achterom...In de 'Dammaertstraat' aangekomen en blijf er wandelen tot aan de 'N36'.Deze dwars ik en blijf de de 'Dammaertstraat' volgen tot de 'Oostnieuwkerkestraat' waar ik rechtsaf wandel. Ik ga nu richting 'Sleihage' via de 'Brouwerijstraat' (Chemin 15).


Ik arriveer in 'Sleihage'. Ik zie er direct de heel moderne 'Christus Koningkerk' en neem eens een kijkje binnenin.Wat info:
Parochiekerk met voormalig klooster der paters van het Heilig Sacrament Complex ten noorden van de Diksmuidesteenweg gescheiden van de straat door middel van een parking. Voormalig klooster, heden pastorie. Ten zuiden van de kerk twee glazen tunnels, bekleed met zwarte mozaïeksteentjes als verbinding tussen west- en oostblok, laatstgenoemde is niet uitgevoerd derhalve fungeert de oostelijke tunnel als sacristie. Het westelijk, voormalig kloostergebouw vormt heden de pastorie; rechthoekig volume van twee bouwlagen onder leien schilddak (nok loodrecht op de straat). Het mozaïek aan de straatzijde is heden volledig beraapt.


Wat info over Sleihage:
Sleihage is een gehucht in de Belgische provincie West-Vlaanderen. Het ligt op het grondgebied van de gemeentes Hooglede en Staden. Het gebied wordt getypeerd door een sterke vermenging van woningen, in woonlinten langs de wegen, en bedrijven.
Het dorp heeft een sterke verkeersdruk door zijn ligging op het kruispunt van twee verkeerswegen, namelijk de N36 of de Diksmuidesteenweg van Roeselare naar Staden, richting Diksmuide; en de N313 of de Ieperstraat van Hooglede naar Westrozebeke, richting Ieper. De Ieperstraat werd in 1782 aangelegd, de Diksmuidesteenweg in 1843-45. Deze wegen zorgden voor het uitgroeien van de bedrijvigheid in Sleihage. De grootste bedrijven die het straatbeeld bepalen zijn Mol en een vestiging van Turbo's Hoet, beiden actief in de constructie van vrachtwagens en transportmateriaal. De plaats werd reeds in 1420 vermeld. Op 26 mei 1960 werd het dorp een afzonderlijke parochie, gewijd aan Christus Koning. De parochie kreeg tegen 1962 een eigen moderne kerk.

Net voor ik het ronde punt bereik wandel ik links het 'Gravenswegeltje' in.

    

Tijdens de wandeling heb ik vele mooie vergezichten die ik vastleg op foto.

     

Ik wandel een hoeve voorbij uit 1857...


In de 'Hogestraat nr 117' heb ik een prachtig zicht op de 'Vlaamse Heuvels'. Daar wandel ik rechtsaf mee.In de 'Hogestraat' wandel ik voorbij het 'Rusthuis 't Hoge' die ingericht werd als verbandplaats tijdens WOI.


Wat info:
Op 20 oktober 1914 werd het rusthuis in Hooglede ingericht als een verbandplaats. De zusters, ouderlingen, zieken en wezen moesten daardoor een andere onderkomen zoeken. Op 25 oktober werd de verbandplaats ingericht als een ‘feldlazaret’ wat de hele oorlog actief bleef. Tijdens Britse zomeroffensief in 1917 was het heel druk in het lazaret. Soldaten die in het rusthuis stierven werden aanvankelijk begraven bij de kerk in Hooglede. Later werd er een groter kerkhof aangelegd, het ‘Ehrenfriedhof’ van Hooglede. Na de bevrijding van Hooglede werden de eerste misdiensten in de gemeente in de kapel van het rusthuis gehouden omdat de kerken erg onder de oorlog hadden geleden.

Net voorbij het rusthuis wandel ik linksaf tussen de huizen een veldwegel in.Ik blijf maar foto's nemen van de omgeving tijdens deze wandeling.
                                                                                               

In de 'Galgestraat' aangekomen zie ik de 'Sint-Jozefkerk' waar ik deze morgen begon aan mijn wandeling.Als ik aan het ronde punt kom met de 'Amersveldestraat' zie ik links van mij nog een kunstwek.Nog een 200 meter ben ik van mijn startpunt verwijderd...
Terug naar de inhoud