Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.


( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn te zien )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W32 Blankenberge

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in Februari 2019 · 21 februari 2019
Donderdag 21 februari 2019

Met de trein naar Blankenberge. Ik start voor mijn tocht aan het station waar er een 'Mercure Hotel' gevestigd is.Het allereerste wat ik zie is de de 'Sint-Antonius-Abt-Kerk'.


Wat info:
In de middeleeuwen was er de parochie Scarphout, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. In de winter van 1334-1335 woedde er een noodweer, waarbij de kerk zwaar werd beschadigd. Van 1335-1358 werd een nieuwe kerk gebouwd op een andere plaats. Het was een grote, driebeukige kerk met vierkante toren. Deze kerk was gewijd aan Sint-Antonius Abt. De kerk werd in 1405, tijdens de Honderdjarige Oorlog, door de Engelsen in brand gestoken. Einde 15e eeuw werd de kerk gerestaureerd. Nadat in de jaren '70 van de 16e eeuw de kerk door de Watergeuzen was aangevallen, vond in 1572 herstel plaats. In 1581 namen de Calvinisten de kerk in gebruik. In 1583 werd Blankenberge heroverd door Parma. De kerk was, op de toren na, echter totaal verwoest. In 1587-1588 bouwden de Spanjaarden een fort om de stad tegen de Geuzen te verdedigen, en tot 1611 werden de Missen in het fort opgedragen. In 1611 werd een kapel in de resten van de kerk gebouwd. Van 1616-1631 werd de kerk gedeeltelijk hersteld. In 1631 werd de herstelde kerk ingewijd. Nadat in 1642 uiteindelijk ook de zijbeuken hersteld werden bleef slechts van de westkant van de kerk een ruïne over. Deze werd uiteindelijk gesloopt in 1711-1712.
In de 19e eeuw ontwikkelde Blankenberge zich als badplaats en er waren plannen om de kerk uit te breiden. Uiteindelijk werd ten behoeve van de toeristen een nieuwe kerk, de Sint-Rochuskerk, gebouwd. Deze kwam in 1889 gereed, waarna de Sint-Antoniuskerk werd gesloten om in 1906 te worden heropend als hulpkerk en in 1928 werd ze opnieuw verheven tot parochiekerk.

Wat later passeer ik aan 'De Paravang'.

 

Wat info:
De Paravang is een bezienswaardigheid in Blankenberge. Het bouwwerk bestaat uit een windscherm met zitbanken, vanwaar men zicht heeft op de jachthaven en het Leopoldpark. De naam is afgeleid van het Franse woord voor scherm: paravent. De Paravang dateert uit 1908. Het gebouw uit de Belle Epoque-periode herinnert aan het elitaire kusttoerisme aan het begin van de 20e eeuw. De dakbedekking is uitgewerkt in neogotische stijl en ziet er wat Oosters uit. De dakpannen zijn geglazuurd en in het dak zijn schelpmotieven ingewerkt. In 2002 is de Paravang volledig gerestaureerd.

Wat verderop heb je de haven van Blankenberge...
                                                                         

Aan de 'Wenduinse Steenweg' neem ik het 'Schelpenpad' die ik volg tot aan de brug 'Het Wrakhout'. Ik dwars de brug over de N34 .In de Koeistraat 155 in Uitkerke wandel ik voorbij de 'B&B Overdeede'.   

Ik neem ook een kijkje in het natuurgebied de  'Uitkerkse Polder'.
                                                                                           

In de 'Blankenbergse Dijk' wandel ik voorbij de Sint-Jakopskapel'.Wat info:
Het Sint-Jobskapelletje is een betreedbare kapel in de tot de West-Vlaamse gemeente Blankenberge behorende buurtschap Sint-Jan-op-den-Dijk, gelegen aan de Blankenbergse Dijk in de Uitkerkse Polder. Sint-Jan-op-den-Dijk, is tegenwoordig een buurtschap maar was tot eind 15e eeuw, toen de kerk werd verwoest, een zelfstandige parochie. Het kapelletje werd begin 19e eeuw gebouwd. Het was oorspronkelijk gewijd aan Sint-Jan, evenals de verdwenen parochiekerk. Het kreeg echter al snel de naam: Sint-Jobskapelletje. Het witgeschilderde gebouwtje onder zadeldak heeft voor en achter een tuitgevel bekroond met hoopjes stenen die mogelijk de mestvaalt van Job symboliseren. Boven de ingang is een bord aangebracht met daarop de tekst: Heilige Job van 't Kapelleken Bescherm 't Christen volk dat U vereert.
Het interieur wordt overwelfd door een houten spitstongewelf. In de kapel bevindt zich een gepolychromeerd Sint-Jobsbeeld dat van het begin der 19e eeuw of mogelijk ouder is. Gotische letters vragen om eene offerande voor de kapel.

Ik wandel nu in de 'Dulleweg' en steek de spoorweg over. Daar zijn nu werken bezig tot eind april 2019. De omleiding gaat via de 'Schaapstraat' die uitkomt aan de 'Spoorwegstraat'. (Groene weg op kaartje) Daar kom je terug op het origineel traject van de route.In de 'Lissewegestraat' wandel ik voorbij een overblijfsel uit WOI nml. de 'Duitse betonnen bedding batterij Hessen'.Wat info:
Toen het front in het najaar van 1914 vastgelopen was, hadden de Duitsers een stuk kust van ongeveer 58 kilometers te verdedigen tegen een potentiële geallieerde landing. De kustsector werd vanaf eind 1914 verdedigd door Marine-eenheden, die behoorden tot het nieuw opgerichte 'Kaiserliche Marinekorps Flandern', onder leiding van Admiral Ludwig von Schröder. Vanaf 1915 werd gestart met de uitbouw van de kustverdediging. In eerste instantie werden veldbatterijen in stelling gebracht, die later uitgebouwd werden tot zware kustbatterijen met zwaar scheeps- en spoorweggeschut. De Duitse kustverdediging bestond uit een indrukwekkend aantal batterijen, die zodanig waren opgesteld dat ze de volledige kuststrook konden bestrijken.
Blankenberge en Uitkerke behoorden tot de 'Artillerieabschnitt Ost'. Hiertoe behoorden in het totaal 21 batterijen, waaronder de batterijen 'Sachsen' en 'Hessen' in Uitkerke.

Ik wandel vanuit de 'Schaapstraat' en dwars de N371. Zo kom ik aan de 'Sint-Amanduskerk' van Uitkerke. Ik wandel rondom de kerk en dwars nogmaals deze N371. Opgepast aan deze weg en neem voor alle veiligheid het zebrapad om over te steken.Ik neem een passage aan het 'Park de Craene' en wandel zo verder tot aan de 'Zeebruggelaan' waar ik de spoorweg dwars. Voorbij de spoorweg neem ik linksaf en volg de fietsweg tot aan het 'Constant Permekepad' die ik inwandel.                                                                                                                                                                                                    

Aan de 'Koning Albert I-laan' steek ik over en wandel nu langs het dienstencentrum 'De Bollaard'. Het dienstencentrum De Bollaard is er voor alle inwoners van Blankenberge, in het bijzonder voor personen in een beginnende zorgsituatie. Het is een ontmoetingsplaats waar je terecht kan voor allerlei diensten, activiteiten en cursussen. Verenigingen kunnen er terecht voor het huren van lokalen.
Wandel 'linksaf' aan de hoofdingang en wandel rechtdoor tot in de 'Groenestraat'.
                                                                                                   

Ik kom nu snel aan mijn vertrekpunt en wandel via de 'Stationsstraat' en de 'Marie-Josélaan' naar het station van Blankenberge.
Download hier de gegevens en bekijk het foto-filmpje.Terug naar de inhoud