Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.


( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn te zien )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W32-19.20 Ingelmunster en omgeving

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in Maart 2020 · 16 maart 2020
Maandag 16 maart 2020

Ik wandel vandaag in Ingelmunster met startplaats aan het 'De Montblancplein'. De totale afstand van deze tocht is 16,44 kilometer.



Wat ik zag tijdens de wandeling met wat uitleg onder de foto...



1. Het kasteel van Ingelmunster
De geschiedenis van het kasteel van Ingelmunster gaat een heel eind terug in de geschiedenis. Al in de 11de eeuw stond hier de burcht van Robrecht de Fries. Het huidige classicistische kasteel van Ingelmunster is gebouwd op de grondvesten van deze voormalige burcht. Het kasteel is omwald en ligt in een park, dat slechts op bepaalde tijdstippen open is. Het kasteel zelf is enkel toegankelijk voor feesten. (info Wikipedia)



2. Onze-Lieve-Vrouwekapel in Meulebeke
Sint-Amandstraat z.nr./ Turkijenstraat. O.-L.-Vrouwekapel, ook gekend als "Kapel aan 't Zwijntje" naar het gehucht aan het kruispunt met de Ooigemstraat en de Turkijenstraat en het ertegenover liggende voormalige café. Oorspronkelijk witgekalkt kapelletje, volgens kadaster in 1895 gebouwd; in 2007 door de bewoners van de wijk Turkijen herbouwd; op 11 februari 2007 ingewijd. (info Onroerend Erfgoed Vlaanderen)



3. Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand
De Kapel van O. L. Vrouw van Bijstand (Kapellestraat) werd opgericht in 1757 en neogotisch verbouwd in de 19° eeuw. Binnenin zie je een O. L. Vrouwbeeld in barokstijl (ca. 1700). De kapel en het omgevingszicht zijn beschermd. Deze kapel is nog een druk bezocht bedevaartsoord (vooral in de meimaand). (info Westtoer Poi's)



4. Hoeve Overdreve
Hoeve "Overdeve", gelegen op een site die minimaal opklimt tot de tweede helft van de 17de eeuw, met 19de- en 20ste-eeuwse bestanddelen. Historiek. De naam van de hoeve gaat terug de gelijknamige gilde, één van de oude wijken waarin het grondgebied van Meulebeke tijdens de middeleeuwen is ingericht. Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 worden op twee beboomde percelen telkens twee volumes weergegeven, parallel aan de westzijde, haaks aan de oostzijde. Deze configuratie wordt overgenomen op de Ferrariskaart (1770-1778) met bijkomend volume aan de zuidoostzijde. (info Onroerend Erfgoed Vlaanderen)



5.De vroegere windmolen 'Zandbergmolen'
Circa 1930 tot drie bouwlagen afgeknot en tot woonhuis omgevormd; berg afgegraven, romp met asfalt bekleed. Bewaard smal rechthoekig venster met schuifraam en grote roedeverdeling in de derde bouwlaag. Aanpalend verbouwd laag 19de-eeuws huis onder zadeldak, mogelijk voormalige molenaarswoning. Sporen van lager en smaller huisje, zie vlechtingen in de linker zijgevel. (info Onroerend Erfgoed Vlaanderen)


Hieronder kan je alle informatie vinden door te klikken op de gewenste afbeeldingen...



Terug naar de inhoud