Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.


( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn te zien )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W31 Pottes

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in Februari 2019 · 14 februari 2019
Donderdag 14 februari 2019

Vandaag start ik aan de kerk van Pottes, Saint-Antoine l'Ermite. 'Pottes' is een dorp in de Belgische provincie Henegouwen, en een deelgemeente van de Waalse gemeente Celles.


Wat info:
Pottes was een zelfstandige gemeente, tot die bij de gemeentelijke herindeling van 1977 toegevoegd werd aan de gemeente Celles.
Bezienswaardigheden
  • De Église Saint-Antoine l'Ermite, waarvan de toren in 1936 werd beschermd als monument
  • Op de gemeentelijke begraafplaats van Pottes bevinden zich twee Britse militaire graven uit de Eerste Wereldoorlog

Via de 'Rue du Monument' wandel ik naar fietsknooppunt 43 richting 'De Schelde'. Daar ga ik linksaf en volg de rivier gedurende een goede kilometer. Ik ga de brug over en kom op grondgebied 'Helkijn'.Vandaar ga ik richting 'Spiere'. Ik wandel voorbij het 'Openlucht zwembad' van Helkijn. Ah ja het vroegere zwembad die nu beschermd is als erfgoed. Rechts een foto van vroeger...Wat info:
In 1935 bouwde de Staat een fabriek tusen de Spierebeek en de Schelde, met als doel proeven te doen voor waterzuivering. De plannen gingen niet door, wegens te duur en te vervuilend. Het gebouw werd verwaarloosd en werd door de heer Samain omgevormd tot een zwembad. Het zwembad van Spiere was het eerste openluchtzwembad in België. Er werd een laatste keer gezwommen in 1955. Intussen kreeg het voormalige openluchtzwembad het statuut van beschermd monument.

Op het grondgebied 'Warcoing' dwars ik opnieuw de 'Schelde' en wandel naar 'Hérinnes' toe.Daar wandel ik voorbij de parochiekerk Sint-Aldegonde.


Wat info:
Herinnes dorp is gelegen aan de rechteroever van de Schelde, en strekt zich uit van het gehucht Cavrinnes. De oorspronkelijke kern van het dorp,  was aan de oever van Leaucourt.  De structuur van het dorp is het dorp‐straat‐type. De Kerk Sainte‐ Aldegonde van Herinnes is in 1865 gebouwd in Romaanse stijl met gotische accenten, en met Doornikse stenen. Zij werd gebouwd op de ruines van gebouwen die teruggaan tot 800 en 1554 en tot 1911, en omgeven door de begraafplaats. Sommige oude stukken van meubilair uit de 18e eeuw zijn ondergebracht in de kerk en ook de doopvont dateert uit de 17e eeuw.

Op de 'Chaussée D'Audenarde' passeer ik 'Ferme Covrinnes' waar er ijs en nog lekkers gemaakt wordt.Ik wandel ook over vele kilometers 'veldwegels'.In rue du Palais wandel ik voorbij een mooie hoeve.Ik nader stilaan mijn vertrekpunt en zie de kerk van Pottes links van mij opduiken.Ik ben bijna op het eindpunt van mijn wandeling gekomen...en bereik het monument aan de kerk van Pottes.Bekijk het foto-filmpje en download het gpx-bestandje hier.
Terug naar de inhoud