Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.


( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn te zien )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W31-19.20 De Gavers (Harelbeke) naar Kortrijk en terug

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in Maart 2020 · 12 maart 2020
Tags: HarelbekeDeGaversKortrijk
Donderdag 12 maart 2020

Ik vertrek vandaag vanop de parking van de Gavers in Harelbeke voor mijn tocht van 13,95 km. Deze wandeling zal uitdraaien op 16,66 kilometer daar ik een tweetal omleidingen moest inplannen die niet voorzien waren.Na een 600 meter wandel ik linksaf aan een gedenkteken van Guido Gezelle.Ik dwars de N43 en kom zo aan de Leie die ik een heel eind zal volgen.Het is hier dat ik de weg volgde maar 1,2 kilometer verder was de wandelweg afgesloten voor iedereen, dus terugkeren. Ik wandel wel voorbij de Oude Leiearm die nu een reservaat is die niet mag betreden worden.Mijn omleiding viel toch mee want zo passeerde ik voor het 'Newfoundland gedenkteken' in Kortrijk.Wat info:
Het Newfoundland Memorial in Kortrijk gedenkt de acties van het Royal Newfoundland Regiment tijdens de Slag bij Kortrijk (1918). De bronzen kariboe wordt in de volksmond Den Hert genoemd.
In de herfst van 1918 waren de geallieerden door de Duitse linies gebroken en dreven ze hen gestaag voor zich uit (het zogenaamde Honderddagenoffensief, dat een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog). Bij Kortrijk vormde de Leie een natuurlijk obstakel dat door de Duitse achterhoede verdedigd werd, vanop de hogere zuidoever, tegen drie Britse divisies.
Onder hevig vijandelijk vuur slaagden Newfoundlandse en Schotse brigades erin de Leie over te steken op provisorische voetbrugjes (nacht van 18 op 19 oktober). Het was hun laatste wapenfeit in een slopende oorlog.

Vanop de 'Kalkovenbrug', een fiets- en voetgangersbrug, zie ik de 'Broeltorens'. Hier aan deze brug ga ik linksaf.In de 'Groeningestraat' wandel ik voorbij een woning waar 'Guido Gezelle' een tweetal jaar verbleef.Wat verder in die straat wandel ik een beeld van 'Gezelle' voorbij. Dit beeld staat aan de 'O.L.Vrouwekerk' en de 'Gravenkapel'.Wat info over de Gravenkapel:
Drie pauselijke oorkonden uit 1371 vermelden de kapel die Lodewijk van Male liet bouwen te Kortrijk, gewijd aan de heilige die toentertijd gevierd werd op zijn geboortedag, 29 november 1330 (later is de feestdag van Catharina verschoven naar 25 november). De aanvang van de bouwwerken mag dus waarschijnlijk kort voor 1370 gesteld worden. De bouwwerken werden uitgevoerd in Brabantse stijl.
De conceptie van de Gravenkapel is geïnspireerd op de bovenkapel van de in 1248 ingewijde Sainte-Chapelle te Parijs (vier traveeën, wanden bestaande uit blinde muurnissen en daarboven grote glaspartijen).
Lodewijk van Male verkoos deze kapel om er begraven te worden. Daarom stichtte hij op 30 mei 1374 in de kapel drie kapelnijen, waarvoor hij reeds op 16 oktober 1371 van paus Gregorius XI toelating bekomen had. De eerste vermeldingen van het grafmonument van Lodewijk van Male waaraan André Beauneveu arbeidde dateren uit 1374. Na de zege te Westrozebeke (1382) plunderden Bretoense huurlingen uit het Franse leger Kortrijk en staken daarna de stad in brand, waarbij ook de Gravenkapel niet gespaard bleef. De brand uit 1382 heeft waarschijnlijk de kappen en de daken niet vernield. In 1410 werd de Gravenkapel grondig hersteld. In 1386 wordt het Catharinabeeld van Beauneveu aan het kapittel overgemaakt.

De 'Veemarkt' in Kortrijk...Ik kom langs langs het kanaal 'Bossuit-Kortrijk' en volg dit tot aan het Kanaalbospad.Ik ben dicht bij mijn startplaats aangekomen en wandel langs 'De Koutermolen'.Wat info:
De Koutermolen (parking Eikenstraat) is een houten staakmolen en stond tot in 1982 op een 300-tal meter van zijn huidige standplaats. Hij werd in het begin van de 19de eeuw opgericht door de familie Gheysens. Op palmzondag 1892 werd de molen volledig vernield door een brand. De molen werd heropgebouwd met onderdelen van de afgebroken Brandemolen uit Deerlijk. Gedurende 25 jaar was de molen weer actief. Tot de Duitsers hem in de Eerste Wereldoorlog sloopten voor de aanleg van een vliegveld in de Gavermeersen.
Na de oorlog diende de Statiemolen van Deerlijk als basis voor een molen in Stasegem. In 1948 stopte de molen met draaien en geraakte hij in verval. De provincie West-Vlaanderen kocht hem in 1978 voor de symbolische som van één frank met als doel de restauratie en overbrenging naar het provinciedomein de Gavers.  Hij werd volledig gerestaureerd en dat volgens het bouwplan van de oude Koutermolen. Hij werd op 19 september 1987 ingehuldigd en pronkt nog altijd op een 7 meter hoge terp. (info)

Nog een goede kilometer en de tocht zit erop... Bekijk de info hieronder.

Terug naar de inhoud