Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.


( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn te zien )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W30 De Westhoek

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in Februari 2019 · 11 februari 2019
Maandag 11 februari 2019

Starten doe ik vandaag in de Dynastielaan waar ik de wagen kan parkeren. Nada t ik gestart ben wandel ik direct het natuurpark 'De Westhoek' binnen.Wat info:
De Westhoek is een natuurreservaat in de Belgische kustgemeente De Panne, in de streek De Westhoek. Het gebied is eigendom van het Vlaams Gewest en wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos dat deel uitmaakt van het Ministerie van Leefmilieu, Natuur en Energie. (info Wikipedia)

Ik volg lange tijd het 'Oostergrenspad'.Ik kom voorbij een 4-tal uitzichtpunten tijdens de wandeling.
De natuur rondom mij is prachtig.


Tijdens de passage op het 'Helmpad' wandel ik kort een zone in waar dieren grazen. De dieren zelf zag ik niet...Ik verlaat het natuurreservaat 'De Westhoek' langs get 'Grenspad' en steek de grens over.De wandeling gaat voorbij de 'Camping Perroquet'. Ik wandel nu in het 'Réserve Naturelle du la Dune Perroquet'. Een prachtig stuk natuur.Na goed doorstappen kom ik aan een kruisbeeld. Het is het monument van Calvaire des Marins 1953 - Bray-Dunes - France.


Wat info:
Op de top van een duin, vanaf het 11-meter hoge kruis, kijkt Calvaire uit over de zee van 33 meter hoogte. Aan de voet van het kruis, een dictaat dat de pijn van de mensen en aan zijn zijde, de matroos en de visser in IJsland betekent, die afscheid neemt voordat hij enkele maanden op zee vertrekt.
Calvary werd opgericht op initiatief van pater Catry (1), parochiepriester van de parochie Notre Dame.
De Bray-Dunois, navigators, gepensioneerden en zelfs kinderen brachten de materialen mee die nodig waren voor de bouw.

(1) Pater Catry:
Bij zijn aankomst als pastoor van Bray-Dunes in 1948 maakte de geestelijke 'Eugene Catry' kennis met deze 'IJslanders'die een dergelijk hard leven gekend hadden. Om hen, alle eer te betuigen liet hij in 1953 een calvarie oprichten op één van de hoogste duinen. Alzo konden de vissers vanop zee zich richten tot dit monument om te bidden.


Wat verder kom ik aan in het natuurreservaat 'Dune Marchand' waar ik een passage heb van zo'n 2,5 km.Wat info:
De duinen van Marchand ligt aan de Noordzeekust ten oosten van Duinkerke. Het maakt deel uit van de Duinen van Vlaanderen. Het vormt een 
natuurlijke en gevarieerde omgeving in permanente evolutie. De verscheidenheid aan omgevingen die aanwezig zijn in het natuurgebied trekt 
een zeer gevarieerde fauna aan. In de poelen, de toevluchtsoorden, profiteren veel amfibieën van het huidige voedsel: we ontdekken de 
padden, calamiet, kuifalgen of rode kikkers vergezeld van enkele libellen (sympétrum sanguine, wilde ballast ...). 
In het voorjaar herkennen we het lied van de nachtegaal verscholen in struikgewas. (info: Réserves Naturelles de France)

Nadat ik dit reservaat door gewandeld heb ben ik snel aan het strand van 'Bray-Dunes'.Ik wandel nu een geruime tijd met zicht op zee. Zo'n 4,5 km kan ik genieten van de zeelucht vooralleer ik terug het binnenland intrek. Zo kom ik snel aan mijn vertrekpunt van deze morgen.

Terug naar de inhoud