Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.


( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn te zien )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W29 Mira Route

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in Februari 2019 · 7 februari 2019
Tags: MirawandelrouteAvelgemRugge
Donderdag 7 februari 2019

Mijn wandeling start aan de 'Sint-Martinuskerk' van Avelgem. De kerk dateert uit de jaren '20.


Wat info:
De Sint-Martinuskerk is een kerk in het centrum van de Belgische gemeente Avelgem. De neogotische kerk is de parochiekerk van de Sint-Martinusparochie van Avelgem. De oudste vermeldingen van een kerkgebouw dateren uit jaar 1269 of 1286. Toen lag het gebouw op het grondgebied van de Heerlijkheid Avelgem.
De eerste kerk was een romaanse kerk met een vierkante toren. In het jaar 1485 werd de kerk door Gentse opstandelingen verwoest. Zo'n honderd jaar later, omstreeks 1580, in de Geuzentijd, brandde de kerk bijna volledig uit.
Aan het einde van de 16e eeuw werd ze weer opgebouwd, dit keer in gotische stijl. Ze werd in 1620 ingewijd. Door verscheidene oorlogen raakte de kerk in verval. De latere Franse Revolutie deed dit nog bespoedigen.
Tussen de jaren 1866 en 1869 werd er naast het kerkgebouw een nieuwe neogotische kerk gebouwd, waarna het oude gebouw tussen 1866 en 1873 werd afgebroken.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog, in oktober 1918, werd de kerk plat gebombardeerd door de Duitsers. De heropgebouwde kerk werd ten slotte in 1928 ingewijd.

Ik wandel heel kort langs de Schelde en verlaat al snel het jaappad en kom zo langs de 'Oude Scheldearmen'.Aanbeland in de 'Ronnemonstraat' die dwars door de 'Scheldemeersen' gaat, wandel ik de richting 'Ruggestraat'. Recht voor mij zie ik de 'Kluisberg' opdoemen.


Wat verder dwars ik in 'Rugge' de 'Rijtgracht'.Ik kom aan in de 'Waterhoek'.Even verder moet ik opletten, ik verlaat het tegelpad en kies voor een veldweg rechts in. Ik wandel door de kouters en heb hier een prachtig vergezicht.


Als ik de veldweg verlaat dwars ik de 'Bosstraat' en wandel zo de 'Ganzenhofstraat' in. Rechts van mij zie ik 'Het Ganzenhof'.


Wat info:
Het Ganzenhof is een educatieve bioboerderij waar een 40-tal mensen met een beperking samen met vrijwilligers en medewerkers dagelijks werken aan de uitbouw van dit uniek project. Wij telen groenten, bessen en houden legkippen. Je kan onze producten kopen in onze hoevewinkel. Klanten kunnen ons contacteren voor educatieve bezoeken op maat (bv. over composteren).

Ik wandel via de 'Kerkstraat' richting de 'Sint-Martinuskerk'. Een kleine 200 meter verder ben ik terug bij mijn beginpunt van de wandeling.
Zo kan ik 12,2 km bijschrijven bij mijn totale wandelkilometers.
Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.Terug naar de inhoud