Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.


( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn te zien )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W28 Bissegem-Rollegem

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in Februari 2019 · 4 februari 2019
Tags: BissegemRollegem
Maandag 4 februari 2019

Mijn wandeling start vandaag op de parking 'De Rietput' in Bissegem. Ik volg vandaag een route die door een 'Wikiloc collega' op het internet geplaatst is. Aan de 'Kerkvoetweg' heb ik een mooi zicht op de 'Leie'.Ik wandel onder de spoorwegbrug door en bereik zo het 'Markebekepad'.

    

Wat info:
De Markebeek (vanaf de verkeerswisselaar E17-E403 tot de monding van de Leie) heeft langs haar middenloop het 'markebekepad', een deel van het Prikkelpad. Je vindt er machtige populieren, knotwilgen, struiken en een zicht op de brede open vallei. De reiger is nooit veraf.

Ik blijf het 'Markebekepad' volgen tot in de 'Hellestraat'. In de 'Keizerstraat' wandel ik voorbij het huis van een beeld-kunstenaar.In de 'Smokkelpotstraat' wandel ik voorbij vele villa's. Eén ervan is de 'Villa Klim Op'.

                                                                                                      

Zo kom ik via de 'Markestraat' in de 'Aalbekestraat' aan de 'Antonius Abt Kerk' in Rollegem aan.

                                       
Wat info:
De kerk van Rollegem lag tot 1801 in het bisdom van Doornik. Ze behoorde echter eerst tot de dekenij Helkijn, later volgens de statuten van 1633 tot de dekenij van Kortrijk. Door het concordaat van 15 juli 1801 tussen Paus Pius VII en Napoleon werden de gebieden van het bisdom Doornik in Vlaanderen afgehaakt. De Leie- en Scheldedepartementen vormden samen het nieuwe bisdom Gent waar ook Rollegem onder viel. De parochie behoorde in die periode tot de dekenij Menen. De bisdommen Brugge en Ieper werden afgeschaft en herleid tot twee districten van het bisdom Gent. In 1834 werd het bisdom Brugge heropgericht door de bul Romana Ecclesiae van paus Gregorius XVI met als grondgebied de volledige provincie West-Vlaanderen, waaronder dus ook de parochie Rollegem. (info Wikipedia)

In de 'Kwabrugstraat' passeer ik een kapel.
                                                              

Wat later bemerk ik rechts van mij de 'Bockor Brouwerij' waar den 'Omer' gebrouwen wordt.


Wat info:
In 1892 kocht Remi Vander Ghinste een huis met brouwerijgebouwen voor zijn zoon Omer. Dit betekende de start van de familiebrouwerij. Het eerste bier dat gebrouwen werd, was Ouden Tripel (het huidige Vanderghinste oud bruin). Omer Vander Ghinste huwde daarna met Marguerite Vandamme, kleindochter van Felix Verschuere, die eigenaar was van Malterie en Brasserie Le Fort.[2] Door het vroegtijdig overlijden van haar ouders en grootvader erfde Marguerite in 1911 het bedrijf van haar grootvader. Dit betekende een plotse, forse uitbreiding voor de brouwerij van Omer Vander Ghinste. (In 2013 werd het bier Brasserie LeFort uitgebracht als eerbetoon aan deze vroegere brouwerij.) In die tijd hadden bieren nog geen echte naam. Daarom werden ze bieren Omer Vander Ghinste genoemd. Dezelfde Marguerite gaf de raad alle eerstgeboren jongens in de familie om praktische redenen "Omer" te noemen: de brouwerij plaatste glas-in-loodramen in de cafés met daarin verwerkt "Bieren Omer Vander Ghinste". Als de naam Omer behouden bleef, konden de ramen ook blijven. (info Wikipedia)

Aan de 'Rollegemknokstraat' wandel ik linksaf.
                                                                 

Het gaat heviger sneeuwen...
                                            

Ik passeer de 'Kapelhoeve'.
                                        

Voorbij 'Vanneste's Molen' ga ik rechtsaf de 'Baliestraat' in.
                                                           
Wat info:
Vannestes Molen, te Marke
 
De Vannestes Molen, ook wel Molen Glorieux, Rodenburgmolen, Molen van Marke, Kleynmolen of Abdijmolen genoemd, is een molen die zich bevindt in het West-Vlaamse dorp Marke. De stenen molen, gelegen op het "Molenhof te Rodenborg" dateert uit 1841 en diende oorspronkelijk om graan te malen. Later werd hij ook gebruikt voor het maken van olie.

Aangekomen in de 'Overzetweg' dwars ik de 'Leie'.

                                                      

Ik kom aan in 'Bissegem' en zie de 'Sint-Audomaruskerk'. Nog een paar honderd meter en ik ben aan mijn startplaats van deze morgen aangekomen.
                                          
Wat info:
Parochiekerk Sint-Audomarus of Sint-Omaars. Noord-zuid-georiënteerd bedehuis gelegen aan de zuidzijde van het dorpsplein, ontstaan bij de bouw van de kerk. Ten noordoosten standbeeld voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers (Eerste en Tweede Wereldoorlog) en de politieke slachtoffers (Tweede Wereldoorlog), onthuld in 1920. Stond aanvankelijk langs de Driekerkenstraat, sinds 1955 huidige plaats aan zuidzijde van plein. Ten noordwesten Heilig-Hartbeeld naar ontwerp van Wasterlein uit 1956.

Mijn wandeling zit erop en dit zijn de gegevens..

                                

                              

Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.
                                  Terug naar de inhoud