Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.


( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn te zien )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W27-19.20 Ingooigem

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in Februari 2020 · 14 februari 2020
Tags: IngooigemVichteAnzegem
Vrijdag 14 februari 2020

Goed voorbereid begin ik vandaag te wandelen in Ingooigem. Ingooigem (West-Vlaams: Yvegem) is een dorp in het zuiden van de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van Anzegem. Ik start aan de Sint-Antoniuskerk, Stijn Streuvelsstraat 2...Aan de zijgevel van de Sint-Antoniuskerk bekijk ik het graf van Stijn Streuvels.  


Wat info:
Hij werd geboren als derde kind van Kamiel Lateur (1841-1897) en Marie-Louise Gezelle (1834-1909), een jongere zus van priester-dichter Guido Gezelle. Vader Lateur was kleermaker en een zwijgzaam man, in tegenstelling tot zijn vrouw die graag en boeiend sprak en ver­telde. Nadat Stijn Streuvels school had gelopen bij de zusters in de plaatselijke school, stuurden zijn ouders hem in 1883 naar het St.-Jan-Berchmanspensionaat in Avelgem, waar zijn letterkundige begaafdheid voor het eerst tot uiting kwam.
Van 1886 tot 1887 leerde hij de bakkersstiel in Avelgem, Kortrijk en Heule. In mei 1887 namen Streuvels' ouders te Avelgem de bakkerij van Kamiel Lateurs ongehuwde broers over en ver­huisde heel het gezin naar deze gemeente aan de Schelde. Van 1887 tot 1905, op de 20 maanden na (1889-1891) die hij in Brugge doorbracht om zich in het bakkersvak te bekwamen, bleef Streuvels in Avelgem bakken en schrijven.
Zijn eerste schetsen en gedichten verschenen in 1895 in De Jonge Vlaming en in Vlaamsch en Vrij. De volgende jaren namen ook de voornaamste tijdschriften, zoals Van Nu en Straks, bijdragen op van zijn hand. In 1899 verscheen zijn eerste verhalenbundel Lenteleven. Veertig jaar lang publiceerde Streuvels ieder jaar minstens één werk. Onder de meest bekende bevinden zich De vlaschaard (1907), Het leven en de dood in de ast (1926), De teleurgang van de Waterhoek (1927) en Alma met de vlassen haren (1931).
Op 19 september 1905 huwde hij met Alida Staelens (1879-1975) en ging hij in Ingooigem in zijn pasgebouwde huis Het Lijsternest wonen, waar hij voortaan van zijn pen zou leven. Zij kregen vier kinderen. Dichtster Jo Gisekin is een kleindochter van Streuvels.
In zijn laatste periode hield hij zich voornamelijk bezig met het schrijven van memoires.
Hij heeft ruim 60 jaar in het Lijsternest gewoond en overleed er op 15 augustus 1969. Op zijn begrafenis met de wijtewagen, op de 21e daaropvolgend, waren zowat 7.000 mensen aanwezig.

Ik wandel verder door Ingooigem en geniet erg van deze wandeling. Ik passeer langs het 'Militair kerkhof'.


Wat info:
De Britse militaire begraafplaats Ingoyghem Military Cemetery is beschermd als monument. De begraafplaats met een merkwaardige samenstelling van 88 doden uit het Gemenebest en maar liefst 54 Duitse doden. Ingoyghem Military Cemetery was oorspronkelijk een Duitse begraafplaats uit 1918, waaraan de geallieerden tijdens de bevrijding van de regio in oktober - november 1918 85 Britse en drie Canadese graven toevoegden. Slechts drie Duitsers konden geïdentificeerd worden.

Op mijn wandeling kom ik aan de 'Stenen molen en het radiokot'. Voor meer info klik op de foto rechts.
Ik kom aan in Vichte en wandel langs de Sint-Stephanuskerk. De kerk heeft een prachtig interieur (foto rechts)In Vichte wandel ik door het 'Beukenhof' en zie onder andere 'De Vlindertuin' en het restaurant 'Beukenhof'.
Op het moment van mijn passage zag ik geen vlinders ...Net op het moment dat ik de oude Sint-Stephanuskerk zie neem ik rechtsaf het 'Kasselrijbeekpad'. Dit pad is ongeveer 2 kilometer lang en komt uit in de 'Snoekstraat'.
Vanaf de 'Neerkouter' zie ik de Sint-Antoniuskerk op mijn linkerzijde opduiken, rechts van mij ligt een hoeve...Vanuit de 'Bieststraat' zie ik het 'Lijsternest'. Dit is de woning en werkplek waar Stijn Streuvels de laatste 60 jaar verbleef.Wat info:
Het Lijsternest in Ingooigem is de mooie, authentiek bewaard gebleven woning en werkplek van de schrijver Stijn Streuvels. Kom Het Lijsternest en de heerlijke tuin ontdekken tussen 1 april en eind september! (meer info op deze site). Bekijk hier een filmpje over het 'Lijsternest'.

Na 15,86 kilometer kom ik terug aan de Sint-Antoniuskerk van Ingooigem. Voor alle info klik je hieronder op de icoontjes.


Terug naar de inhoud