Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.

( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn opgenomen )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W25 Hollebeke 2

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in Januari 2019 · 14 januari 2019
Tags: Hollebeke
Maandag 14 januari 2019

Mijn tweede wandeltocht in Hollebeke start ik opnieuw aan de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte dat dateert uit 1925. Daar is er plaats om te parkeren aan de pastorie.Ik wandel zo de 'Eekhofstraat' in en blijf deze een heel eind volgen.Ik kom aan een kruispunt en ik volg rechts mee. Zo blijf ik in de 'Eekhofstraat'. Net voor ik dus rechtsaf wandel zie ik een gedenkteken.


Wat info:
Op deze plek werden op 26 oktober 1914 voor het eerst in de Eerste Wereldoorlog troepen uit het Indische Leger ingezet, op de lijn Hollebeke – Wijtschate – Mesen.

Ik wandel een stuk bos in...


Op het kruispunt, 'Rijselstraat' (N336) en de 'Houtemstraat' zie ik mijn rechterkant een zijgevelkapel.Een 300 meter verder aan de linkerkant passeer ik een wegkruis.


Wat info:
Het wegkruis is verschillende keren in beeld gekomen in de serie 'Eigen Kweek' uitgezonden op 'één'.

Als ik aankom in de 'Langebunderstraat' zie ik de koepelvormige kerktoren van de Sint-Niklaaskerk van Mesen.


Wat info:
De Sint-Niklaaskerk is de kerk van Mesen, in de Belgische provincie West-Vlaanderen. De kerk valt op door de koepelvormige top van de toren en draagt daardoor de bijnaam "Dikkop". Onder het koor van de kerk bevindt zich een romaanse crypte uit de 11de eeuw. Deze crypte is de begraafplaats van Adela van Mesen en is sinds 1939 een beschermd monument.
De kerk is een voormalige abdijkerk, die reeds uit 1057 dateerde. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was de kerk vernield; deze werd in 1928 heropgebouwd. In de toren van de kerk bevindt zich een vredesbeiaard. Deze beiaard draagt na verschillende toevoegingen meer dan 50 klokken. De PAX-klok werd op 17 mei 1985 gezegend door paus Johannes Paulus II bij zijn bezoek aan Ieper. De beiaard werd op 1 juni 1986 geplaatst. De vele andere klokken waren schenkingen van verenigingen en landen van over de hele wereld. Om het kwartier speelt de beiaard hymnes of volkse muziek uit de naties die in de Eerste Wereldoorlog waren betrokken.

Zon en schaduw geven ook tal van mooie plaatjes op. Eéntje hiervan ziet u hieronder.Vanuit de 'Wambekestraat' zie ik van op afstand het 'Oude Schooltje De Linde'.


Wat info:
Oud Schooltje De Linde is een in 1906 opgerichte parochieschool. Na een jarenlange renovatie is de school sinds 2006 te huur als ruime, sfeervolle vakantiewoning. De vroegere klaslokalen vormen nu een mix van eigentijds design met een knipoog naar weleer met krijtborden, wereldkaarten en lessenaren.

In de 'Neerwaastenstraat' zie ik voor het eerst de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk. Daar moet ik zijn om de luswandeling te volmaken.Ik bemerk ook de vele bomkraters gevuld met water tijdens mijn tocht.Eens ik terug aankom op het grondgebied van 'Hollebeke' is het niet ver meer naar de parking aan de kerk waar mijn wagen staat.Deze wandeling is 14,87 km lang en loopt overwegend over autoluwe wegen.Bekijk het foto-filmpje hier en download hier het gpx-bestandje.Terug naar de inhoud