Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.


( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn te zien )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W24 Wandelen in het Kortrijkse

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in Januari 2019 · 10 januari 2019
Tags: Kortrijk
Donderdag 10 januari 2019

Mijn wandeltocht vertrekt aan cafe 'De Lange Munte' in Kortrijk. Ik parkeer de wagen rechtover het cafe op een kleine parking.


Ik wandel al snel tussen de velden in.In de 'Winkelstraat' zie ik de 'Stenen Molen' en 'Mortiers Molen in zicht.

Wat info:
De Stenen Molen (links op de foto) werd gebouwd in 1798 in opdracht van de bouwheren Jan De Kimpe en Jan Ferdinand De Bal (geneesheer te Zwevegem). Oorspronkelijk was de molen een grondzeiler. Halverwege de 19de eeuw werd de molen opgemetseld, waardoor de molen meer wind kon vangen. De cirkelvormige omgang dateert uit die tijd. Oorspronkelijk was de molen een korenmolen en een haverpletter. Later werd het ook een olieslagmolen. Op het eind van de 19e eeuw werd bij de molen een gebouwtje geplaatst en een schoorsteen. In het gebouwtje plaatste men een stoommachine. In de molen werden aanpassingen gedaan. Zo werd het slagwerk met drie laden en persen uitgebroken. Ook de platstenen onder de gaanderij werden verwijderd. In 1890 kreeg de molen zijn unieke zeteldakconstructie. De stoommachine werd in 1927 vervangen door een elektrische motor. Deze had dezelfde functie als de stoommachine. De elektrische motor stond in de gaanderij. Het gebouwtje en de schoorsteen voor de stoommachine waren overbodig geworden en werden in 1929 afgebroken. Ook werd de vloer van de meelzolder verlaagd. De koningsspil (de hoofdas) werd in 1949 schuin afgezaagd. Nu werd er nog enkel mechanisch gemalen.

De Mortiers Molen (rechts op de foto) werd vermoedelijk gebouwd in de 18de eeuw. Ze werd voor het eerst afgebeeld op de Ferrariskaart van 1770-1778. Na de Eerste Wereldoorlog was de molen in een slechte staat. Zo zonk bijvoorbeeld de molenkast in haar hoekstenen. De molen werd hersteld in opdracht van Leon Leander Bekaert. Er werden ijzeren profielen en trekhaken aangebracht. In 1933 werden herstelling aan de kruisplaten uitgevoerd door molenmaker Cappon. Deze bracht op een zeer professionele manier nieuwe verschoeistukken aan. In 1935 werd De Mortiers Molen voorzien van dekkerwieken. Dit was om de weerstand die de molen gaf tegen de wind, te verminderen. Zo kon men meer energie uit de wind halen. De verdekkering werd aangebracht op de bestaande roeden. In 1948 brak de buitenroede een deel van de molenkap af. De gebroken roede werd vervangen. Ook werden er zware I-profielen op de berriebalken geplaatst. De Mortiers Molen werd in 1960 stilgelegd, waarop de molen volledig in verval raakte. Het molenhuis en de mechanische maalderij werden afgebroken in 1962. (info Wikipedia)

De wandeltocht gaat vooral over voetwegen en wandelpaden.
Voor ik de 'Evangelieboomstraat' dwars passeer ik nog eerst een boerderij. Daar zie ik een tafel met stoelen...Ik nader Bellegem via het 'Ooievaarspad' en heb daar een mooi zicht op.Ik kom in Kortrijk aan en wandel voorbij de 'Kapelanij Sint-Anna'. Daar is ook de 'Don Bosco school gevestigd.Een 800 meter verder wandel ik het 'Stadsgroen Marionetten' binnen.


Wat info:
Het Stadsgroen Marionetten verbindt het Kennedybos met het Preshoekbos, het stadsrandbos van Kortrijk. In deze nieuwe groenstructuur worden de typische eigenschappen van het landschap bewaard: licht heuvelachtig en vol wisselende vergezichten. We genieten van de bloemendiversiteit tijdens de lente. (info Natuurpunt)

Mijn wandeltocht gaat langs het 'AZ Groeninghe' om zo de 'Marionetten' te bereiken.Aangekomen in de 'Munkendoornstraat' neem ik vervolgens het 'Kennedypad' die mij zo het 'Kennedypark' laat verkennen.Via de 'Kleiputstraat' ga ik de 'Kleiputten' binnenwandelen.


Wat info:
Oorspronkelijk een kleigroeve, maar nu een prachtige oase van rust en groen in het drukke stadslandschap. “De Kleiputten” onderging na de ontginning op een natuurlijke manier langzamerhand een volledige metamorfose. Het bestaat nu uit een afgesloten natuurgebied en een open parkgebied. Door het grillige reliëf en de bodemstructuur treft men in het natuurgebied verschillende biotoopjes aan waar een rijke fauna en flora konden ontstaan. Het grootste deel van het reservaat bestaat uit struikgewas of vochtig struweel met wilgen en ratelpopulieren. (info Natuurkoepel vzw)

Via het 'Universiteitspad' wandel ik voorbij de sporthal 'Lange Munte' en nader zo mijn eindbestemming.Na 21,45 kilometer zie ik de wagen op de parking staan waar ik 3u32 minuten geleden vertrok.
Download hier het gpx-bestandje en bekijk hier het foto-filmpje.
Terug naar de inhoud