Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.


( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn te zien )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W22 Escanaffles

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in December 2018 · 27 december 2018
Tags: Escanaffles
Donderdag 27 december 2018


Vandaag de laatste wandeling van 2018, Escanaffles. Ik start aan de 'Sint-Maartenkerk'.


Wat info:
Wie is Sint Maarten? Sint Maarten van Tours, soldaat, heremiet en bisschop (316-397). Het leven van Sint Maarten is ons bekend uit het relaas van de historicus Saint Sulpice Severus, die hem persoonlijk heeft ontmoet. In 337, bezuiden in Amiens, Frankrijk, verdeelde hij de helft van zijn jas om het te geven aan een arme man die stierf van de kou. Hij had toen de openbaring van geloof en bekeerde zich tot het christendom.

Het is 2 graden dus redelijk fris maar goed wandelweer.Tijdens mijn tocht heb ik veelal zicht op 'Kluisbergen'.Nu heb ik een eerste maal een zicht op de kerk van Orroir, nml 'Saint-Bricekerk'.


Wat info:
De kerk van Saint Brice d'Orroir: een plaats van aanbidding bestond al in de 17e eeuw, maar de huidige kerk Saint Brice werd gebouwd op initiatief van Curé Sonneville in 1836 en werd voltooid in 1838.

Sommige mensen zijn wel vindingrijk en dat bemerk ik tijdens de wandeling.Ik dwars 'De Ronne' (Rhosnes) een zijrivier van de Schelde.In 'Enclus de Haut' wandel ik voorbij verschillende oude villa's die gerestaureerd werden.Ik volg de voormalige spoorlijn, eerst geasfalteerd en daarna nog een stukje op bosgrond.Wat verder zie ik de brug die Ruien met Avelgem verbindt (Mira brug uit het boek van Stijn Streuvels).Ik wandel ook een heel eind langs de 'Schelde'.Ik wandel over de 'IJzeren brug' die Wallonië met Vlaanderen verbindt.


Wat info:
Tot voor kort was Avelgem bereikbaar via 3 bruggen. Twee van de drie bruggen zijn echter te oud en te smal waardoor ze een gevaar vormen voor fietsers. In het kader van deze problematiek werd er beslist om een nieuwe brug te bouwen over de Schelde. De realisatie van dit project werd toegekend aan Artes Depret.
Eind 2014 plaatste Artes Depret de stalen brug. Het plaatsen van de 92m lange en 169 ton zware brug vroeg om minutieuze voorbereiding van ons team. Daarna realiseerden wij nog enkele afwerkingswerken alvorens de brug kon openen voor het grote publiek.

Nadat ik het 'Millenniumbos' heb verlaten passer ik voorbij 'Porte de Flandre'.


Wat info:
De hoeve was vroeger eigendom van Jules Reyntjens. Hij huwde met Celina Depraetere op 22 september 1922. Jules was landbouwer, Celina werd cafébazin. Hun huwelijk bleef kinderloos.
In maart 1957 werden de hoevegebouwen, samen met het café, openbaar verkocht aan Louis Lathioor die zich hier met zijn echtgenote Simone Cheyns en hun drie kinderen kwam vestigen. Ze waren zeer geliefd bij de vele landbouwers en handelaars die hier graag halt hielden om een fris pintje te drinken en te kaarten.
Op 5 juli 2007, de dag na het voorbijkomen van de Ronde van Frankrijk, heeft Nadine Lathioor de deuren van het populaire café Porte de Flandres definitief gesloten.
De landerijen worden verhuurd. Nadine woont nog steeds op de hoeve.

Ik wandel al snel het grondgebied van 'Escanaffles' terug binnen......en de kerk waar ik mijn wandeling begon is al in zicht.Na 15,26 km zit mijn laatse wandeling van het jaar erop.
Download hier het gpx-bestandje en bekijk hier het foto-filmpje.
Terug naar de inhoud