Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.

( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn opgenomen )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W21-19.20 Zillebeke

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in November 2019 · 30 november 2019
Tags: Zillebeke
Vrijdag 29 december 2019

Een wandeling die start in Zillebekedorp aan de Sint-Catharinakerk. Ik laat de wagen achter op de parking aan deze kerk en begint mijn tocht in de 'Pastoriestraat'. (parking voor een 15-tal wagens)Wat info:
In 1102 opgericht als éénbeukig kapelletje. Tijdens de 14de eeuw verbouwd tot gotische kerk, afgebrand in 1578 door de geuzen; heropgebouwd in het eerste kwart van de 16de eeuw. Toren gerestaureerd naar ontwerp van architect G. Lernould (Ieper) in 1910. Volledig vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog en grosso modo naar vooroorlogs uitzicht heropgebouwd, echter met toevoeging van één travee en een houten overwelving. (info Onroerend erfgoed Vlaanderen)

Het eerste merkwaardig punt langs deze wandeling is toch wel het 'Sanctary Wood Cemetery'. Deze Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit WOI ligt op een hellend vlak net voor 'Hill 62'.


Wat info:
Sanctuary Wood Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in het Belgische dorp Zillebeke . De begraafplaats ligt anderhalve kilometer ten oosten van het dorpscentrum, op een hellend terrein nabij Hill 62. Ze werd ontworpen door Edwin Lutyens en heeft een grondplan in de vorm van een cirkelsector met een oppervlakte van 6.758 m². (info Wikipedia)

Ik passeer ook het 'Sanctuary Wood Museum' maar doordat ik te vroeg ben en het museum nog niet open was laat ik dit rechts liggen. (info: Westtoer POIs)

'Hill 62' laat voor velen toch een belletje rinkelen. Het is een heuvel net buiten Zillebeke, de top ligt op ongeveer 62 meter. Hill 62 is bekend uit WO. Het was een uitstekend observatiepunt ondanks de geringe hoogteverschillen.Wat info:
Hill 62 is een heuvel in de omgeving van Ieper. ‘62’ wijst erop dat de heuvel 62 meter boven de zeespiegel ligt. Hill 62 of Höhe 62 kwam in 1916 in Duitse handen tot Canadese troepen de heuvel veroveren. De Canadezen leden tijdens deze verovering grote verliezen. Het monument op de top herdenkt de gesneuvelde Canadese soldaten. (info Westtoer POIs)

Tijdens de tocht wandel ik door de 'Gasthuisbossen' en de 'Palingbeek'.Ik wandel verder en kom dichter bij 'Ieper' aan. Maar eerst wandel ik voorbij 'The Bluff'. Een enorme krater...Voor meer info omtrent 'The Bluff' klik hier. (databank Publieke Ruimte)
Kijk ook eens hier.

Ik passeer ook nog het 'AstroLab Iris'...Klik hier voor wat meer info...

Zo bereik ik 'Ieper' die nog meer te vertellen heeft over WOI. Ik wandel de 'Vesten' op.Eens ik deze achter mij laat kom ik aan bij de 'Verdronken Weide'. Een heel groot natuurgebied en het begint te regenen.Wat info:
Kom in alle rust genieten van dit heus vogelparadijs van iets meer dan 40 hectare. Met een ruime waaier aan voedsel, broed- en rustplaatsen kan het geluk van de vogels niet op. Daarnaast lijkt het... (lees verder)

Nadat ik de doortocht langs 'Zillebeke vijver' achter de kiezen heb wandel ik nog tot aan het 'Perth Cemetery'. Een omweg maar ik vond het de moeite waard.


Ik kom langs dezelfde weg terug (Maalstedestraat) en bereik zo het centrum van 'Zillebeke'.Na nog een kleine omweg kom ik terug bij de parochiekerk aan...Alle info hier


Terug naar de inhoud