Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.


( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn te zien )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W20 Kruishoutem-Nokere

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in December 2018 · 17 december 2018
Tags: KruishoutemNokere
Maandag 17 december 2018

Mijn startplaats vandaag is aan de oude school in de ‘Hoogstraat’.


Ik wandel direct de ‘Blekerijstraat’ in. In de ‘Pontstraat’ wandel ik links de ‘Dijkstraat’ in.

     

Aangekomen in de ‘Kordaalstraat’ neem ik rechtsaf het ‘Kordaelpad’.Het is een prachtig wandelpad doorheen weide en bos.


Wat info:
Het Kordaalbos ligt in een diep, kort dal. De sterk meanderende Kordaalbeek, die 1 km ten oosten van het bos ontspringt, doorkruist het bos van oost naar west.
De vogels die hier te zien zijn, zijn vogels die ofwel op de vochtige bodem, ofwel op het bos afkomen: onder andere de sperwer, blauwe kiekendief, kramsvogel, torenvalk en boomkruiper.
Het grootste deel van het Kordaalbos is een bos langs een beek met permanent hoge waterstand (er zijn bovendien twee oude vlasrootputten): zwarte els is de meest voorkomende boom maar krijgt gezelschap van gewone es, meidoorn, vlier, lijsterbes en wilg.

In Nokere wandel ik achter de Sint-Ursmaruskerk...linksaf het wandelpad in. Hier is de start van de ‘Kordaelpad-wandeling’.Ik nader ‘Wannegem’ een deelgemeente van Kruishoutem.Het is de woon- en werkplaats van priester-dichter ‘Albert De Vos’. Rechts van de kerk zie je de woning van de priester-dichter.


Wat info:
Albert De Vos (Grammene (Deinze), 15 april 1920 – Wannegem-Lede (Kruishoutem), 5 juli 2005. Was een priester-dichter die vanaf 1968 pastoor was van Wannegem.


Eerst als schrijver van verzen voor bidprentjes werd hij gaandeweg een volwaardig dichter die niet minder dan 14 dichtbundels uitgaf. Enkele tijd voor zijn dood werd hij nog gehuldigd met de Doctor Ferdinand Snellaertprijs, een onderscheiding die door de Vereniging van Vlaamsnationale Auteurs wordt uitgereikt.

Wannegem heeft een prachtige kerk, nml. de ‘Sint-Machutuskerk’ uit 1784. Boven de ingang staat 1789 vermeld. Deze is nu een beschermd monument.


Wat info:
De Sint-Machutuskerk is een kerkgebouw in de Belgische deelgemeente Wannegem-Lede. De kerk is toegewijd aan Machutus, een heilige afkomstig uit Wales. Deze bakstenen neoclassicistische kerk uit 1784 heeft drie beuken. Het hoofdaltaar is uit de 18e eeuw. In haar interieur bevinden zich schilderijen uit de 18e en 19e eeuw. Haar liturgisch vaatwerk bevat twee zilveren kelken uit Gent uit de 18e eeuw en een zonnemonstrans uit Oudenaarde uit de 18e eeuw.

Als ik op het einde van het kerkpad kom ga ik linksaf. Ik vergeet niet om eens rechts van mij te kijken. Ik zie de ‘Grote Molen’ die ik in zijn pracht bewonder.


Wat info:
Deze staakmolen kende een bewogen geschiedenis. Al in de 16de eeuw stond op deze plek in Wannegem-Lede een windmolen. Deze molen, in de volksmond 'Grote Molen' of 'Steyaertsmolen' genoemd, waaide op 27 oktober 1959 om. De huidige molen werd in 1981 overgebracht vanuit het West-Vlaamse Houtave. Dat verliep niet zonder problemen. Tijdens de ontmanteling wilde de plaatselijke veldwachter met een vuurwapen verhinderen dat de molen werd opgeladen. De molen kreeg op die manier zijn naam. De molen is eigendom van Etienne Van Hoe.

In de ‘Smeetdries’ zie ik de ‘Sint-Eligiuskerk’ van Kruishoutem. Ik nader het eindpunt.De route die ik bewandelde is 17,46 km lang maar de tocht liep een stuk over privé gronden. Dat heb ik niet opgenomen in het gpx-bestand en de route is nu 16 km.Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.Terug naar de inhoud