Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.

( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn opgenomen )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W20-19.20 Gottem

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in November 2019 · 25 november 2019
Tags: GottemOostVlaanderen
Maandag 25 november 2019

Gottem is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Deinze. Het dorpje ligt aan de rivier de Leie, een paar kilometer stroomopwaarts voor Deinze. Het dorp is zuiver agrarisch en leefde tot halfweg de 20ste eeuw hoofdzakelijk van de bloeiende vlasteelt langs de Leie.

Starten doe ik in de 'Ardense Jagerstraat' op de parking aan 'De Vlasschuur'.Kort na de start van de wandeling kom ik voorbij de 'Parochiekerk Sint-Martinus en Sint-Eutropius'.Wat info:
Ingeplant op een kleine heuvel ten westen van de oude Leie met nog omringend kerkhof. Volgens een legende samen gesticht met de kerk van Grammene door twee zusters die het niet eens konden worden over de vestigingsplaats van een kerk. Vermoedelijk vroeg-middeleeuwse bidplaats (zie ligging, Germaanse naam en het patrocinium). In 1171 vermelding van een kerk in bezit van het kapittel van Doornik. Mogelijk is de vierkante onderbouw van de kruisingstoren, van Doornikse steen in onregelmatig verband, van Romaanse oorsprong. (info: Onroerend erfgoed Vlaanderen)

Bij het begin en op het einde van mijn wandeling stap ik een stuk van een oude Leie-arm af. Het is er zeer rustig. Ik wandel zelf voorbij het stilste punt van Zulte.
De mooie herfstkleuren zijn alom aanwezig...Ik bereik de 'Oude Meers' (Het Land van Nevele).Wat info:
‘Deinze, in het Land van Nevele’ is de werknaam van de fusiestad. Maar wat was ‘het Land van Nevele’ ook al weer? Bij de gelijknamige heemkundige kring uit Nevele kennen ze het antwoord. “Bijna duizend jaar was ‘het Land van Nevele’ met zijn bijna twintig dorpen een begrip in de streek. Het gebied werd beheerd vanuit het kasteel Ooidonk.” De stad Deinze behoorde nooit tot het Land van Nevele, zodat de naam ‘Deinze, in het Land van Nevele’ niet meer dan een mooie vondst is. Ook Merendree en Hansbeke maakten geen deel uit van het Land van Nevele. Delen van Deurle en Sint-Martens-Latem dan weer wel. In de wandelgangen twijfelt niemand er aan dat de nieuwe fusiegemeente gewoon ‘Deinze’ zal heten. (GRG - HLN)

De 'Beekmeersstraat' blijkt een wandelpad te zijn en het is er rustig vertoeven tijdens de wandeling.Bij het verlaten van het wandelpad die uitgeeft op de 'Oude Heirbaan' zie ik iets speciaals...Ik wandel niet voorbij de 'parochiekerk Sint-Jan-Baptist' (Grammene) maar toch kan ik er foto van nemen.Wat info:
De parochiekerk Sint-Jan-Baptist is zoals de oudste typische Leiekerkjes ingeplant op een lichte verhevenheid aan de linkerbuitenbochtoever van een oude afgesneden arm van de Leie. De site is gelegen op de rand van een terrasrestant (kouterrug) aan de buitenbochtzijde van de rivier. De neogotische kerk ontworpen door Henri Valcke wordt omringd door een ovaal kerkhof, omgeven door leilinden, hagen en een rij knotwilgen. (info: Onroerend Erfgoed Vlaanderen)

Ik ben nog altijd op het grondgebied van Grammene als ik de 'Vierendeelbrug' over moet. Deze brug wordt ook de 'Lorenzobrug' genoemd.Wat info:
De ijzeren spoorwegbrug over de Leiearm in Grammene heet nu officieel de Lorenzobrug. In de volksmond droeg de ijzeren brug al jaren de naam van haar redder Laurent ‘Lorenzo’ Vanhaesebroeck, maar nu is het ook officieel. Als eerbetoon aan de in juni overleden volksfiguur plaatste NMBS een naambordje aan de brug.

Vanop deze brug neem ik een mooie foto van de oude Leiearm.Ik wandel nog een tweede maal langs de oude Leiearm en zie een monument over 'Nooit meer Oorlog'. Daar is er ook een aandenken aan Agnes Desimpel die door een oorlogstuig aldaar zo ernstig werd gekwetst dat ze op 26 september 1976 overleed in het AZ Gent.Ik wandel Gottem binnen en voorbij de bocht zie ik opnieuw de parochiekerk van Gottem.Meer info hieronder door te klikken

 

Terug naar de inhoud