Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.

( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn opgenomen )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W18-19.20 Rekkem met zijn grenswegels

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in November 2019 · 18 november 2019
Tags: RekkemMoeskroenParadijsNeuvilleenFerrain
Maandag 18 november 2019

Ik vertrek aan de Moeskroenstraat op de parking van het nabij gelegen Gemeentelijk Basisschooltje. Ik zie recht voor mij het ‘Goed ter Triest’.Al heel snel bereik ik de 'Piloriewegel'. Deze wegel is 600 meter lang en op het moment dat je linksaf stapt loopt je op de grens met Frankrijk. Daar stond er in de vroegere jaren een herberg nml. 'Le Cabaret des Prés'.Wat info:
De voordeur van de herberg 'Le Cabaret des Prés' bevond zich op Belgisch grondgebied, de achterdeur in Frankrijk. Om het de smokkelaars niet te gemakkelijk te maken, supprimeerde de Franse overheid de weg tot de herberg die op haar grondgebied liep. Dat belette de smokkelaars niet om hun winstgevende handel verder te zetten. Ze liepen dan maar door de velden, achterna gezeten door de commiezen (douaniers). Tot een eengemaakt Europa en de openstelling van de grenzen blauwen of smokkelen tot de geschiedenis veroordeelde. (info bord)

Aan het 'Estaminet du Chemin Vert' wandel ik rechtdoor, oppassen hier je dwarst de D78 (Dronckaertstraat) op Franse bodem.Ik wandel aan de grenspost van Rekkem terug België in en dit langs een stuk van de 'Grenspostwegel'. Een ander stukje van deze wegel bewandel ik verder nog eens.Aan het 'Kotje' ga ik rechtsaf en wandel de 'Neuvillestraat' in.In de 'Castelweg', alleen voor fietser en voetgangers bestemd, wandel ik naar de 'Casterstraat' toe en dwars deze (oppassen hier). Ik heb hier een mooi vergezicht.Als ik de brug van de E17 gepasseerd ben neem ik rechtsaf. Ik stap nu in de 'Brun Cornet'. Als ik rechts van mij een moderne hoeve voorbij ben gewandeld neem ik de eerste straat linksaf, ik blijf de 'Brun Cornet' volgen tot aan de 'Brun Cornetwegel'.Op het einde van deze wegel dwars ik de N366 en kom zo in de 'Kattewegel'.Ik verlaat de 'Kattewegel' en wandel nu een stuk op de N366. Na een 150 meter ga ik rechtsaf. Ik kom zo in de 'Berghenswegel' en de 'Kloosterhofwegel'. Ik passeer daar het 'Hof ter bene' en het 'Kloosterhof'.Ondertussen bereik ik opnieuw Rekkem en volg een eind het 'Smokkelaarspad'.In de 'Menenstraat' zie ik voor mij de 'Hoeve Bekenhof'. Het is een gesloten hoeve uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met vierkante opstelling en verankerde bakstenen. Zo kom ik ook aan de Leie aan (foto rechts).Tijdens de wandeling geniet ik enorm van de herfstkleuren...Als ik de 'Vrije Basisschool Ons Kasteeltje' voorbij gewandeld ben bemerk ik rechts de 'Sint-Niklaaskerk' van Rekkem.Wat info:
De Sint-Niklaaskerk is het kerkje van Rekkem, een deelgemeente van Menen in de Belgische provincie West-Vlaanderen. De kerk werd gebouwd in de 12de eeuw. De romaanse toren en het transept zijn de oudste overblijvende gedeeltes. Het schip met drie beuken werd in 1658-1660 opnieuw opgebouwd na een brand. Het veelhoekige koor werd in 1679 toegevoegd. De romaanse Sint-Niklaaskerk van Rekkem is één van de 31 beschermde monumenten van Groot-Menen en het enige in Rekkem. (info Wikipedia)

Ik neem de 'Fonteinwegel' en op het einde ervan ga ik rechtsaf om 20 meter verder linksaf de 'Fonteinstraat' in te wandelen. Op de hoek staat een wegkapel gewijd aan 'Sint-Niklaas' de patroon van de parochie Rekkem.Bijna op het eind van de wandeling kom ik aan het voormalig gemeentehuis van Rekkem. Nog een 200 meter en ik ben terug bij mijn startplaats.Alle info hieronder (op het kaartje klikken om een grotere afbeelding te zien)


Terug naar de inhoud