Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.


( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn te zien )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W17 Wortegem-Petegem

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in December 2018 · 6 december 2018
Tags: WortegemPetegem
Donderdag 6 december 2018

Wagen parkeren kan rond de kerk van Wortegem-Petegem waar 50 plaatsen voorhanden zijn.Ik start de wandeling langs de drukke 'Waregemseweg' die ik 1,2 km volg tot ik rechtsaf de 'Boeregemstraat' inwandel.
Aan het kruispunt stap ik rechtdoor de 'Steenakkerstraat' in waar ik na 300 meter een veldwegel links neem.Ik wandel voorbij het 'Hof te Walem'.


Wat info:
Zogenaamd "Goed te Walem", "Hof te Wael(h)em", of "'t Goed te Waelhem", waarnaar de vroegere heerlijkheid "Walem" werd genoemd; ook wel "Sint-Pieter". (info Onroerend erfgoed Vlaanderen)

Ik wandel ook voorbij de 'Boonzackmolen'.


Wat info:
Zogenaamde "Boonzackmolen", vroegere stenen korenwindmolen eind 18de eeuw gebouwd door de familie Ballekens. In 1900 werd een thans verdwenen stoommachine geplaatst. Molen gedeeltelijk afgebroken in 1947 en gebruikt als stapelplaats; in puin midden jaren 1950 en in 1992 gerenoveerd en aangepast tot woning van vijf verdiepingen, ten zuidwesten uitgebreid met winkel, doorlopend in benedenverdieping. (info Onroerend erfgoed Vlaanderen)

Oog heb ik tijdens de wandeling ook voor de natuur.De wandeling loopt door Ooike en in het centrum zie ik de Sint-Amanduskerk (foto rechts).Voorbij het 'Hof Van Den Bogaerde'...

Wat info:
Hoeve van het semi-gesloten type. In uithoek gelegen bakstenen complex met kern uit het derde kwart van de 18de eeuw, verscheidene keren aangepast in de 19de en de 20ste eeuw.

... zie ik de 'Sint-Pietersstoelkerk' van 'Moregem'.Mooie verzichten zijn tijdens de wandeling aldoor aanwezig.
De 'Vranckaertshoeve' wandel ik ook voorbij tijdens mijn tocht.


Wat info:
Grote hoeve met losse bestanddelen volgens vierkante aanleg, inplanting minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Bakstenen complex uit de eerste helft van de 19de eeuw onder pannen zadeldaken. Ten zuidoosten, mooi onderkelderd boerenhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder steil schilddak (pannen, nok parallel aan de straat). Verankerde lijstgevel met tand- en puilijst en lisenen op de hoeken en in deurtravee. Getoogde beluikte benedenvensters met leistenen dorpel, deur met bovenlicht in derde travee, getraceerde halfronde vensters op mezzanino, blind in twee laatste traveeën. Zijgevels met lagere aanbouw onder lessenaarsdak en met getraceerde halfronde vensters op mezzanino. (info Onroerend erfgoed Vlaanderen)

In de 'Processiestraat' zie ik nog vele kapelletjes staan die de 'Kruisweg' uitbeelden.Na 15,31 km kom ik terug bij de 'Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Rochus' van Wortegem-Petegem aan.Hier zie je dan alle resultaten van deze mooie tocht.
Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.Terug naar de inhoud