Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.


( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn te zien )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W16 Knokke (Zwevegem)

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in December 2018 · 3 december 2018
Tags: ZwevegemKnokke
Maandag 3 december 2018

Na 14 dagen ziekte ga ik het opnieuw proberen. Gaan wandelen in Knokke Zwevegem...

Wat info:
Zwevegem-Knokke, of kortweg Knokke, is een gehucht in het zuiden van de Belgische provincie West-Vlaanderen. Het ligt in de gemeente Zwevegem, op de grens van de deelgemeenten Moen, Heestert en Zwevegem zelf. Knokke ligt aan het Kanaal Bossuit-Kortrijk, langs de N8 die er het kanaal oversteekt. De brug vormt de grens tussen de 3 deelgemeenten.
Zwevegem-Knokke heeft zijn eigen parochie en kerk, gewijd aan Sint Maria Bernarda. Het gehucht kreeg in 1938 zijn eigen parochie. De Sint-Maria-Bernardakerk werd in 1953-1955 gebouwd en werd door Mgr. De Smedt plechtig ingewijd. Sinds het ontstaan van de parochie stonden reeds 8 priesters aan het hoofd:
1938-1953 : Jozef Thiers
1953-1959 : Jozef Vereecke
1959-1966 : Jozef Verhelst
1966-1985 : Frans Bossaert
1985-1993 : Gerard Lietaer
1993-1999 : José Lefevere
1999-2010 : Dominiek Vercruysse
2010-... : Daniël Verstraete
(info Wikipedia)De wagen parkeer ik op de parking rond de parochiekerk Sint Maria Bernarda en wandel naar de 'Orveiestraat' richting KP 18.Ik wandel richting KP 19 door het 'kanaal Bossuit-Kotrijk' te dwarsen, eens over het water ga ik direct rechtsaf naar beneden en kom bij het kanaal.Ik kom aan de plaats waar ooit 'De Souterrain' was.


Zo was het vroeger in mijn kindertijd...

Ik wandel voorbij het 'Nieuwe Sluis'.Kort voorbij het'Nieuwe Sluis' wandel ik rechtsaf. Ik ga voorbij de 'Sint-Pietersbrug'.


Wat info:
Als je een goed beeld wil hebben van hoe een kanaal er in de 19de eeuw uitzag, moet je zeker eens het beschermde Sint-Pietersbrugje gaan bekijken. Het ligt in een erg idyllische omgeving, op een oude arm van het Kanaal Bossuit-Kortrijk.
Het Kanaal Bossuit-Kortrijk verbindt de Schelde met de Leie en dateert uit 1861. Twaalfhonderd arbeiders doen er drie jaar over om de 15,4 kilometer lange bedding uit te graven, vanzelfsprekend volledig met de hand. Er komen ook 18 bruggen, het Sint-Pietersbrugje is er daar één van. (info Westtoer POIs)

De wandeling passeert vele landwegels...


Aangekomen aan de kapel 'De Drie Linden' vervolg ik mijn weg in de 'Drielindenstraat'.Nog wat verder bemerk ik links van mij de 'Molen ter Claere' van Sint Denijs.Mijn wandeling gaat verder over landelijke wegen.


Ik kom voorbij 'De Freezebeeze'.


Wat info:
Het hele jaar door kun je bij ons terecht voor seizoensgebonden groenten en tijdens het seizoen (van mei tot oktober) ook voor aardbeien, frambozen, rode bessen en bramen. Daarnaast verkopen we ook onze verwerkte producten nl. confituur, ijs, sorbet en coulis. Van een collega hoeveproducent verkopen we ook fruitsap. We leggen ons ook toe op het ontvangen van groepen; zowel volwassenen als kinderen kunnen tijdens de rondleiding, met proevertjes, heel wat opsteken over de teelt van kleinfruit. Je kan hier tussen 1 mei en 30 september genieten van een heerlijke hoevepicknick. (info Toerisme Vlaanderen)

Ik nader mijn einddoel, de startplaats van mijn wandeling via de 'Kapelweg'.In de 'Kastanjeboomstraat' wandel ik voorbij de 'Oude Visvijver' van 'Immer Geduld'.


Wat info:
Immer Geduld is een vissersclub in Zwevegem. Lange tijd stond 'Antoine Buddaert' aan het roer van de club. Na 60 jaar werd de fakkel doorgegeven aan zijn zoon William.

Ik nader héél snel het eindpunt als ik Sint Maria Bernardakerk waarneem.


Ik tel na deze wandeling 14,63 km bij mijn totaal. De 5000 kilometer naderen...
Bekijk hier het foto filmpje en download hier het gpx-bestandje.
Terug naar de inhoud