Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.

( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn opgenomen )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W16-19.20 Mesen

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in November 2019 · 11 november 2019
Tags: MesenPloegsteertWijtschate
Maandag 11 november 2019

Mijn wandeling start ik vandaag voor het stadhuis op de Markt van Mesen. Het wordt een tocht van 22 kilometer.


In de 'Rijselstraat' wandel ik over de 'Steenbrugge'. Onder deze brug loopt de 'Douvebeek'.Ik stap de taalgrens over en wandel nu in 'Route de Neuve-Eglise'. Van daaruit zie de de 'Sint-Niklaaskerk' van Mesen.Wat info:
De Sint-Niklaaskerk is de kerk van Mesen, in de Belgische provincie West-Vlaanderen. De kerk valt op door de koepelvormige top van de toren en draagt daardoor de bijnaam "Dikkop". Onder het koor van de kerk bevindt zich een romaanse crypte uit de 11de eeuw. Deze crypte is de begraafplaats van Adela van Mesen en is sinds 1939 een beschermd monument. De kerk is een voormalige abdijkerk, die reeds uit 1057 dateerde. (info: Wikipedia)

In 'Rue Riche' zie ik rechts van mij een groter krater, het is de 'Ultimo Krater'


Wat info:
Een grote bomkrater uit de Eerste Wereldoorlog is de "Ultimo Krater". Hij is omgeven door een hek en bomen in Ploegsteert. De krater is het resultaat van de vele explosies onder de Duitse frontlinie.

Ook op het grondgebied van Ploegsteert kom ik voorbij het 'Khaki Chums Christmas Truce Memorial'. Hier, op Kerstmis 1914, hebben Duitse en Britse soldaten een wapenstilstand gehouden. Op deze plaats zou er ook een voetbalwedstrijd tussen beide legers plaats hebben gevonden.Ik wandel vele soldatenkerhoven voorbij...

Bij het verlaten van de MTB route in 'Bois de la Hutte' aan de 'Rue du Petit Pont' bemerk ik recht voor mij een bunker. Het is niet de allergrootste bunker die ik ooit zag maar er is wel een verhaal...Het versterkte steunpunt ‘Mount Everest’ dat bestaat uit twee bunkers in de Rue du Petit Pont in Ploegsteert. Ze hebben een polygonaal grondplan, telkens twee schietgaten en aan de binnenkant, onder de schietgaten zijn er uitsparingen in het beton om een deel van de affuit van een Vickers mitrailleur in kwijt te kunnen. De bunkers hadden aan de vijandzijde een muurdikte van ongeveer één meter. Dat was een voldoende dikte om aan de vijandelijke kant bescherming te bieden.

Tijdens mijn wandeling kom ik langs de weg ook herdenkingsbomen tegen.In de 'Wulvergemstraat' en het gaat hier behoorlijk stijgend zie ik voor mij de 'Sint-Medarduskerk' (foto links) en een Duitse bunker, beter gekend als 'Skip Point' (foto rechts). Deze bunker speelde een belangrijke rol in de Duitse verdediging van de zuidzijde van Wijtschate-dorp. Om 4u10, na de grote ontploffing van 19 dieptemijnen, startten de Ierse divisies met de bevrijding van Wijtschate. Hier stootten ze echter op hevig Duits verzet.Aan een boerderij in de 'Langebunderstraat' kom ik nog een kapelletje tegen langs mijn linkerzijde. Het is een kapel voor de erkenning voor Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes uit 1945.Zo kom ik na 4 uur 10 minuten (3u24 wandelen) terug aan de markt in Mesen aan. Het was een regenachtige dag met temperaturen rond de 8 graden. Alle info is hieronder terug te vinden. (klikken op het kaartje om een groter formaat te verkrijgen)


Terug naar de inhoud