Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.

( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn opgenomen )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W15-19.20 Het Land van Mortagne

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in November 2019 · 8 november 2019
Donderdag 7 november 2019

Het regent... maar het weerhoud mij niet om een volgende wandeling te starten. Een derde wandeling op het wandelnetwerk 'Het Land van Mortagne'.

Ik start in de 'Kwantanenstraat' aan KP 18 in Zwevegem-Knokke. De wandeling kan je dus volgen met knooppunten.In de 'Sint-Denijsstraat' zie ik voor de eerste maal de 'Molen Ter Claere'. Tijdens deze wandeling ga ik de molen voorbij wandelen.


Wat info:
Ter Claere is een stenen grondzeiler in het Belgische Sint-Denijs in de provincie West-Vlaanderen. De molen is in 1923 gebouwd op de plaats waar reeds in 1415 een korenmolen stond. (info: Wikipedia)

Aan de 'Sint-Denijsstraat' passeer ik een historische hoeve uit de 19de eeuw.Ik volg de 'Wageweg' die dwars door de akkers loopt. Hier vind je rust en geniet je van de omgeving.Ik wandel regelmatig mooie en prachtige gerestaureerde hoevetjes voorbij.In de 'Bellegemstraat' wandel ik voorbij 'Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede'.


Wat info:
Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede. Wijkkapel van het gehucht Kreupel. De kapel was vroeger een lagere school, opgetrokken in 1905. Na de Tweede Wereldoorlog werd de school op zondag gebruikt als bedehuis. In 1961 worden de klaslokalen naar ontwerp van architect Frits Matton (Zwevegem) verbouwd tot kapel met uitzondering van de twee laatste traveeën die nog dienst doen als klaslokaal. De kapel biedt ruimte aan 200 mensen. Een beukige witgeschilderde bakstenen kapel onder pannen zadeldak. Zuidelijk puntgevel gemarkeerd door klokmuur. (info: Onroerend erfgoed Vlaanderen)

Op bepaalde wegen moet ik door het water door de regen die er gevallen is... maar ik zet door.Als ik het 'Oyvaertsthof' voorbij wandel begint het op te klaren. Krijg ik nog de zon te zien?


Ik wandel nog wat hoeves voorbij, o.a. het 'Goed ter Gavere' en de 'Kapelhoeve'.Aan beide zijn er ook kapelletjes te zien...Wat info:
*Bedehuisje toegewijd aan de Onbevlekte Ontvangenis en opgetrokken in 1894, zie opschrift in boogveld "1894 gedachtenis der familie Vandenberghe-Delaey". De familie baatte de hoeve uit in het midden van de 19de eeuw, de naam van hun dochter Anna vinden we onder het opschrift. Zij laat de kapel opbouwen om de bekering en de genezing te bekomen van haar vader Jan Vandenberghe. (info: Onroerend Erfgoed Vlaanderen, foto links)
*Kapel, toegewijd aan de heilige Antonius, gelegen bij de erfoprit van de zogenaamde "Kapelhoeve" (nummer 20). Beschermd als monument bij M.B. van 30.04.2004. De kapel wordt in 1877 opgetrokken door de familie Vandenbulcke, de toenmalige bewoners van de hoeve. Voor het altaar is er een wit marmeren plaat met opschrift "Heilige Antonius trooster in allen nood toegewijd de kinders van Joseph Leonardus Vandenbulcke Dooms 1877". (info: Onroerend Erfgoed Vlaanderen, foto rechts)

Ik wandel vanuit de Klijthofstraat de Perykelstraat in en op de hoek daarvan zie ik het 'Sissens Jaegers kruis'.


Wat info:
"Sissens Jaegers kruis", "Kruis van 't Laatste Oordje" of "Hagelkruis" opgericht in 1877 als afweermiddel tegen onweer. Beschermd als monument bij M.B. van 30.04.2004. Gietijzeren kruis op sokkel van baksteen en grijsbeschilderde arduin met opschrift "Heer Jesus Bermhertigheid / 3 mei 1877 / 100 dagen aflaat". (info: Onroerend Erfgoed Vlaanderen)

Ik nader nu echt de molen 'Ter Claere'.


Ik blijf verder genieten van de omgeving en zijn verzichten...
Ik wandel nog voorbij het 'Orveytbos' maar laat het rechts liggen. Het bos is wel een bezoek waard.
In de 'Langestraat' neem ik linksaf en wandel nog een stukje van de 'De Oude Spoorweg' tot aan mijn vertrekpunt.
De volgende knooppunten kan je volgen...


Terug naar de inhoud