Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.

( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn opgenomen )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W14-19.20 Poperinge

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in Oktober 2019 · 28 oktober 2019
Tags: PoperingeAbeleWatouHoppeland
Maandag 28 oktober 2019

Starten aan het station van Poperinge waar je de wagen kan parkeren of doe zoals ik 'met de trein naar Poperinge'.Al vlug kom ik aan het KP46 waar ik de 'Quintens wandeling' (voormalige spoorlijn) volg. (1 km)


Op de hoek met de 'Deken de Bolaan' wandel ik voorbij een houten kunstwerk die de naam 'Exillium' meekreeg. Het is een hulde aan de vele vluchtelingenkinderen en kantwerkstertjes uit de Westhoek die opgroeiden in de woelige periode tussen 1914 en 1918. (foto's onder)


Tussen knooppunten 40 - 44 - 45 wandel ik op een stukje weg die richting Abele gaat. Het is een prachtig stuk natuur met zicht op de O.L. Vrouwkerk op het einde van dat stukje weg.

 

Ik wandel ook in het 'Helleketelbos' waar het rustig is en waar je de vogeltjes kan horen fluiten.Wat info:
Het Helleketelbos is een natuurgebied van 56 ha in de tot de West-Vlaamse gemeente Poperinge behorende plaats Abele. Het is een Natura 2000-gebied. Het betreft een gemengd loofbos dat wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. In het bos vindt men de Vallei van de Bommelaarsbeek. (info: Wikipedia)  

Bij deze rustbank stond ooit een machtige knot van een zwarte populier, onze enige inlandse populierensoort. Spijtig genoeg is hij omgewaaid maar zijn stronk zal nog menige jaren deze bosrand sieren waar hij decennialang heeft gegroeid. Hier heb je een mooi zicht. (foto onder)Aan KP47 wandel ik rechts de 'Korte Wildeweg' in. Links van mij zie ik er een hoeve met wat geschiedenis, hoeve 'de Korte Wilde'.Wat info:
Voormalige zetel van de heerlijkheid van de Kortewylle. Bewoond door paters Trappisten van 1901-1934, zie neogotische kapel. Thans herenhoeve met boerenhuis ten noordwesten, op lage, oorspronkelijk omwalde terp, zie rest van omwalling ten oosten en ten westen en aanduiding op Ferrariskaart (1771-1778). Overige lage hoevegebouwen met U-vormige opstelling rondom een deels begraasd, deels verhard erf, aan straatzijde ten zuiden, afgesloten door muur met hek, waarop hoevenaam. Ten westen afgezet met populieren. Omhaagd siertuintje met notelaar voor het boerenhuis; omhaagde moestuin naast en achter het boerenhuis. (info: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve Korte Wilde)

Bij het dwarsen van de 'Trappistenweg' zie ik de 'Neogotische kapel'...                                                                                                                                                                                                  

Ik kom aan in de 'Kapellestraat' en wandel voorbij een andere kapel.
                                                                                             

Ik wandel nu in de 'Karel Grimminckweg' en zie wat verder in een weide hele grote paddenstoelen. De één wat groter dan de andere maar de grootste paddenstoel heeft diameter van 30 cm.
                                                                  

In de 'Helleketelweg' wandel ik voorbij een van de vele oorlogskerkhoven, nml. het 'Nine Elms Cemetery'.


Wat info:
Nine Elms Cemetery werd voor het eerst gebruikt van september tot december 1917 voor bijzettingen afkomstig uit de 3rd Australian en 44th Casualty Clearing Stations. De begraafplaats werd van maart tot oktober 1918 opnieuw gebruikt door gevechtseenheden tijdens het Duitse lente-offensief. De begraafplaats bevatten Commonwealth- en Duitse graven uit de eerste wereldoorlog. Er liggen ook 24 slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Plots XII en XIV waren vroeger American plots. Deze Amerikaanse graven werden overgebracht naar het In Flanders Fields in Waregem. (info: Westtoer T Poi Set)

Ik kom nu vlug op het einde van de wandeling en bereik het station van Poperinge na bijna drie en een half uur wandelen.Klik op het kaartje om een groter formaat te verkrijgen.Hier vind je de rest van de wandelinfo.De wandeling kan je ook volgen met knooppunten.

Terug naar de inhoud