Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.

( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn opgenomen )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W10-19.20 Menen - Wervik - Menen

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in Oktober 2019 · 14 oktober 2019
Tags: Menen
Maandag 14 oktober 2019

Mijn wandeling van vandaag start in de Hagewindestraat in Menen. Het is een eigen uitgestippelde wandelroute die naar Wervik gaat en terug naar Menen langs o.a. De Leie...Wat was er te zien tijdens mijn wandeltocht?

Een stukje 'Reutelbeekpad'

Wat info:
Het educatieve Geluwe – Reutelbeekpad is een korte 2 km luswandeling rond het bufferbekken op de Geluwe – Reutelbeek op de grens tussen Geluwe en Menen. Het is een groene vinger die de stad binnen dringt en waar natuur in volle ontwikkeling is. Educatieve borden langs het wandelpad voorzien je van achtergrond en fijne weetjes. Er werd een houten vlonderpad in het bufferbekken aangelegd waardoor je ten volle van de natuur in het bekken kan genieten.
De 'Menenkapel'.

Wat info:
"Menenkapel" Wegkapel beschaduwd door linde. Rechthoekig gebouwtje onder zadeldak (mechanische pannen); oude 18de-eeuwsekern. Met schijnvoegen gecementeerde baksteenbouw. Verankerd klokgeveltje met verweerde ruitvormige gevelsteen. (info: Onroerend Erfgoed Vlaanderen)

De Sint-Dionysiuskerk

Wat info:
De Sint-Dionysiuskerk is de kerk van de Sint-Dionysiusparochie van het Belgische dorp Geluwe. Ze bevindt zich in het centrum op de Sint Denijsplaats. De oorspronkelijke kerk dateert waarschijnlijk uit de 11e eeuw en was gebouwd in Romaanse stijl. Het ijzerzandsteen gebruikt bij de bouw van de kerk, was in die tijd enorm populair om kerken mee te bouwen en in overvloed aanwezig in de streek rond Ieper. (info Wikipedia)

Kapelboom Vagevuurkapel

Wat info:
Bij de 18de-eeuwse Vagevuurkapel staat een oude kapelboom. Het is een mooie beeldbepalende winterlinde die hier een eenheid vormt met het bouwkundig erfgoed. De lindeboom is op traditionele wijze gekandelaard. Winterlinde is een soort die in het westen van Vlaanderen zeldzaam voorkomt en vaak traditioneel geplant werd bij kapellen. (info: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Kapelboom Vagevuurkapel)

Stedelijke Academie voor Muziek en Woord Menen

Wat info:

Tabaksfabriek d’Heygere

Wat info:
Voormalige Tabaksfabriek D'Heygere (1830-1991). Voorheen een Frans militair hospitaal uit de 17de eeuw, daarna oa ook gendarmerie, spinnerij,...

Belfort Menen

Wat info:
Het belfort van Menen heeft een bewogen geschiedenis, die je nog altijd goed kan aflezen aan het gebouw. Sinds 1999 is het door de Unesco erkend als werelderfgoed. De eerste steen van het belfort wordt gelegd in 1574, maar door de godsdienstoorlogen moet de stad de bouwwerken twee jaar later al stopzetten. Pas in 1610 gaan de metselaars opnieuw aan de slag. Op de onderbouw, die in natuursteen is opgetrokken, komt een bovenbouw in baksteen, en daar bovenop een houten spits met een koepelvormig dak en een lantaarn. (info: Westtoer POIs)

Stadhuis Menen

Wat info:
Het stadhuis van Menen staat op de Grote Markt van de Belgische stad Menen. Het vierkant gebouwencomplex werd in twee fasen werd opgetrokken in de 18e en 19e eeuw. In het stadhuiscomplex is een belfort met beiaard geïncorporeerd, dat door de UNESCO erkend is als deel van het werelderfgoed belforten in België en Frankrijk. (info: Wikipedia)

Sint-Vedastuskerk

Wat info:
De Sint-Vedastuskerk is genoemd naar Vedastus, de bisschop van Atrecht die een beer versloeg. De kerk staat er in haar huidige vorm sedert 1820 maar waarschijnlijk stond er al een kapel ten tijde van de heren van Menen, een burchtkapel. De kapel werd daarna de parochiekerk van de prille nederzetting. De oudste bronnen over het altaar van Menen dateren van het jaar 1087. Het oudste deel van de huidige kerk dateert dan weer uit het midden van de 15de eeuw. (meer info: Wikipedia)
Terug naar de inhoud