Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.

( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn opgenomen )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W08-19.20 't Veld Meulebeke / Ardooie

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in Oktober 2019 · 7 oktober 2019
Tags: MeulebekeArdooie'tVeldRhodesgoed
Maandag 7 oktober 2019

Ik start vandaag mijn tocht aan de parochiekerk Sint-Antonius van Padua in Meulebeke.

Wat info:
Parochiekerk Sint-Antonius van Padua, ook gekend als "kerk van 't Veld" of "kerk van de Sneppen", kerk in neoromaanse stijl gebouwd in de periode 1940-1951 naar de plannen van architect Willem Nolf (Torhout) met integratie van beeldhouwwerk van de gekende kunstenaars Antoon en Luc Van Parijs.
Historiek.
Reeds in 1867-1868 wil gravin Zoé de Jonghe d'Ardoye op 't Veld een kerk bouwen, doch door haar plotse dood wordt dit verzoek niet ingewilligd. In het laatste kwart van de 19de eeuw vragen ook de bewoners van de "Veldhoek" of "Sneppewijk" financiële middelen aan het gemeentebestuur om een kerk te kunnen bouwen, doch er komt een weigering van de pastoors van Meulebeke en Pittem. (meer lezen op:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019)

In de 'Provinciaal Domeinstraat' zie ik recht voor mij het 'Kasteel van Ardooie'. Op het eind van deze straat ga ik linksaf en neem de wandelweg aldaar.


Wat info:
Het kasteel van Ardooie is een kasteel in de Belgische gemeente Ardooie. Het is in classicistische stijl opgetrokken op het einde van de 18e eeuw. Het ligt naast provinciaal domein 't Veld, het eigenlijke kasteeldomein van 28 hectare is privé en niet toegankelijk voor het publiek. Het kasteel was vroeger ook bekender onder de naam het Kasteel de Jonghe d' Ardoye. Het kasteel werd opgetrokken op het einde van de 18de eeuw in (neo)classicistische stijl en werd bewoond door de Heer van Ardooie, die zich ook wat chiquer d'Ardoye liet noemen. In 1984 werd het een beschermd monument en het is nog steeds privébezit. (info: Wikipedia)

Zo bereik ik al snel het domein 't Veld dat vrij toegankelijk voor het publiek.In de 'Veldkaaistraat' passeer ik de achterkant van het kasteel. Na 350 meter neem ik linksaf...
Ik wandel verder en in de 'Autvijtstraat' stap ik voorbij 'Hoeve ter Burcht'.Wat info:
Neerhof van het voormalige kasteel van Autvyver, voornamelijk bestaande uit 19de- en 20ste-eeuwse hoevegebouwen, met duiventoren minstens opklimmend tot de 18de eeuw en cichorei-ast uit het interbellum. (info: Onroerenderfgoed.be)

Niet veel verder wandel ik voorbij een timmermansatelier in de 'Wezestraat'. Op de hoek daarvan bemerk ik een kapel.Wat info:
Woning met timmermansatelier uit het begin van de 20ste eeuw, met geïntegreerde herdenkingskapel uit het laatste kwart van de 19de eeuw. (info: Onroerenderfgoed.be)

Tijdens mijn wandeling zie ik veel moois met name bloemen, paddestoelen...Op het verste punt van de wandeling kom ik aan bij het 'Rhodesgoed'. Hier wandel je ook voorbij een historische hoeve. Het 'Rhodesgoed' is een jong bos van zo'n 40 hectare groot met een afwisseling van bos, bloemrijke weilanden en poelen. Het is vrij toegankelijk.Wat info:
Het "Rhodesgoed", gelegen ten W. van de Roobeek; voormalige zetel van de vroegere heerlijkheid van Rhode en Kachtem. Aangeduid op de "kaart van de heerlyckhede van Rhodes in de prochie van Cachtem" (1752), als hoeve gelegen ten N. van de beek, met L-vormige plattegrond, omwalling aansluitend op de beek en lange Z. dreef. Hoeve, thans met overwegend eind XIX - begin XX uitzicht. Losse, lage bestanddelen van verankerde baksteen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een deels begrint en begraasd erf beschaduwd door twee notelaars, thans doorsneden door de Rhodesstraat; ijzeren hekken tussen bakstenen pijlers markeren de N. en Z.-erftoegangen.Gekasseid toegangspad naar het hoger gelegen boerenhuis. Ten Z.W. van het erf, boerenhuis uit XIX A cf. volume en vlechtingen in zijgevel; vijf trav. + één opkamertrav.+ één staltrav. R.zijgevel met vlechtingen,… (lees verder op: Onroerenderfgoed.be)  

In de 'Lijsterstraat' wandel ik voorbij een huisje, gebouwd in 1867. Het werd gebouwd door een 'koopman in konijnen' nml. Augustus Roelens.Halfweg de 'Bloemgatstraat', op de hoek, staat op de linkerkant de herberg ''t Bloemgat'. Daar wandel ik rechts mee en blijf de 'Bloemgatstraat' volgen.


Terug op het domein 't Veld aangekomen volg ik de wegwijzer naar het 'Veldkruis'.Wat info:
Bedevaartsite gelegen aan de rand van het Veldbos, als onverhard terrein tussen de bomen, met voorliggende betonnen bidbanken. Nieuw houten kruis op nieuwe veldstenen Calvarieberg, onder nieuw houten afdak en achterwand. Wit polyester Christusbeeld. Links en rechts wordt het kruis geflankeerd door twee kapelletjes opgebouwd in ijzerhoudende veldsteen, onder zadeldakjes in mechanische pannen.

Na het bezichtigen van het 'Veldkruis' zet ik mijn weg verder en na 1,3 kilometer ben ik terug aan de parking waar de wagen staat. De wandeling is 19,18 kilometer lang.
Terug naar de inhoud