Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.

( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn opgenomen )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W07-19.20 Ruien dorp en Kluisbos

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in Oktober 2019 · 3 oktober 2019
Tags: RuienKluisbosKluisbergen
Donderdag 3 oktober 2019

Start aan de 'Sint-Corneliuskerk' van Ruien. Ik ga op stap...Wat info:
Eerstesteenlegging van de kerk op 7 mei 1713 onder leiding van J. Berlengee, onderpastoor van Berchem en Ruien van 1703 tot 1713. Door de deken van Ronse ingewijd in 1714. Vergroot met één beuk in 1783. Bouwvallige kerk gesloopt in 1862. Huidige kerk opgericht in 1862-67 naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny (Gent). Ingewijd op 8 juni 1868 door Monseignieur Bracq, bisschop van Gent. Herstellingswerken in 1967-68 onder leiding van architect A. Mas. Noordwest-georiënteerde basilicale kerk, voorheen met omringend kerkhof met ijzeren afsluiting en hekken van 1866, kerkhof nu ten noorden van de kerk. (info: Onroerend erfgoed Vlaanderen)

Ik bereik na een plaatselijk rondje het 'Kluisbos'.


Wat info:
Het Kluisbos is een natuurgebied in de Vlaamse Ardennen in Zuid-Oost-Vlaanderen . Het bosgebied van 300 ha ligt op het grondgebied van de gemeente Kluisbergen . Het natuurgebied ligt pal op de taalgrens en loopt naadloos over in het bos op de zuidflank van de Kluisberg in de streek Land van de Heuvels). Het Vlaamse deel van het bos wordt beheerd door de overheidsdienst Agentschap voor Natuur en Bos. (info: Wikipedia)

Tijdens het bezoek van het 'Kluisbos' zijn er heel mooie dingen waar te nemen.Soms kan de doortocht ook langs smalle paden en bronbeken passeren. Ik zie een vuursalamander met gele vlekken.


Wat info:
Een deel van het Kluisbos is voorbehouden voor de natuur. Omgewaaide bomen blijven liggen en vormen zo een schuilplek voor heel wat insecten. Die vormen op hun beurt een lekkernij voor de vele vogels in het bos zoals de bosuil. Bronbeken en enkele poelen vormen een trekpleister voor vele dieren zoals de vuursalamander, onze grootste inheemse landsalamander met een uniek helgeel vlekkenpatroon. (info: Agentschap voor Natuur en Bos)

Na de tweede passage aan de 'Bosbaar' moet ik linksaf naar 'Rue de la Sabliére'. Als men dit al een straat noemt.Bij het buiten komen van het 'Kluisbos' langs Orroir zie ik prachtige verzichten om van te genieten.Nu gaat de tocht over het Waalse gedeelte. Dat bemerk ik precies aan de kwaliteit van de wandelpaden (minder onderhouden).Ik volg de 'Rue Verte Voie' gedurende een lange periode.Op het einde van de 'Chemin du Bois' neem ik linksaf.Kort daarna neem ik afscheid van 'Orroir' en wandel ik terug op Vlaamse bodem.Ik bewonder ook nog altijd prachtige verzichten.
                                                                        

Ik vervolg mijn route langs paden en natuurlijke wegen...Vanuit de 'Veerstraat' ga ik rechtsaf en neem een fietspad richting het centrum van Ruien.Als ik het café '4 't Helle' passeer neem ik de weg links van mij. Hier bouwen ze een volledig nieuwe verkaveling. Ik wandel ook langs de laatst overgebleven spinnerij van Ruien.Kort daarop zie ik de kerk terug opduiken en ben bijna op het eind van de wandeling aangekomen. Aan het kerkplein zie ik ook nog een waterfontein.
Terug naar de inhoud