Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.

( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn opgenomen )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W06-19.20 Voetwegen tussen Aalbeke en Rollegem

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in September 2019 · 30 september 2019
Tags: AalbekeRollegem
Maandag 30 september 2019

Vandaag start ik aan de 'Sint-Corneliuskerk' van Aalbeke aan de 'Moeskroensesteenweg' (N43).Wat info:
Op het dorpsplein, Aalbeke Plaats, kan men de Sint Corneliuskerk vinden. De Heilige Cornelius zou er als bedevaarder driemaal rond de kerk hebben gewandeld. Het aantal bedevaarders in Aalbeke wordt vandaag op meer dan duizend geschat. Jaarlijks schrijven zich nog honderden buurtbewoners in voor de confrerie van de Heilige Cornelius. (info Wikipedia)

Aan het eind van de 'Allartbosweg' wandel ik rechtsaf de 'Luingestraat in. Na een 100-tal meter wandel ik voor de 'Hoogmolen' rechtsaf de 'Zevekotestraat' in.

Wat info:
De Hoogmolen is een standaard- of staakmolen. Dat wil zeggen dat de molenkast letterlijk op een 60 à 80 centimeter dikke staak rust en in zijn geheel naar de wind gedraaid wordt. In het geval van de Hoogmolen zit die staak vast in een gesloten stenen voet. De wieken zijn 24 meter lang. Precies 250 jaar, van 1717 tot 1967 maalt de Hoogmolen graan. De stad Kortrijk koopt de site in 1980 en in 1994-1995 wordt de molen gerestaureerd en weer maalvaardig gemaakt. Je kan de molen bezoeken. In de loop van 2015 is de molen terug open.

Ik wandel verder en neem het 'Zevekotepad'.

Stappen doe ik nu in de 'Malgrétoutstraat' en als ik op het eind daarvan terug in de 'Luignestraat' kom zie ik op de hoek een kapel.De vele voetwegen en paden die ik vandaag bewandel geven mij een goed gevoel daar ik er prachtige verzichten zie. Linksonder het 'Tramstatiepad' in Rollegem.Ik passeer ook het 'Hof van Rollegem'. Dit hof is sedert april 2004 een beschermd monument.Wat info:
De hoeve was gelegen op het foncier van de dorpsheerlijkheid van Rollegem, gehouden van het kasteel van Kortrijk. Het foncier was 26 bunder groot, naast de kerk en de hoeve was er een molen en een tiende, geheven op 200 bunder. Er hingen tien lenen vanaf. De heerlijkheid had een baljuw, een stedehouder, een sergeant en een volledige schepenbank. (voor meer info: Inventaris Onroerend Erfgoed)

In Rollegem wandel ik rond de 'Sint-Antonius Abtkerk' de 'Rollegemkerkstraat' in.


Wat info:
De kerk van Rollegem lag tot 1801 in het bisdom van Doornik. Ze behoorde echter eerst tot de dekenij Helkijn, later volgens de statuten van 1633 tot de dekenij van Kortrijk. Door het concordaat van 15 juli 1801 tussen Paus Pius VII en Napoleon werden de gebieden van het bisdom Doornik in Vlaanderen afgehaakt. De Leie- en Scheldedepartementen vormden samen het nieuwe bisdom Gent waar ook Rollegem onder viel. De parochie behoorde in die periode tot de dekenij Menen. De bisdommen Brugge en Ieper werden afgeschaft en herleid tot twee districten van het bisdom Gent. In 1834 werd het bisdom Brugge heropgericht door de bul Romana Ecclesiae van paus Gregorius XVI met als grondgebied de volledige provincie West-Vlaanderen, waaronder dus ook de parochie Rollegem. (info Wikipedia)

Ik kom op het grondgebied van Marke. Daar ben ik op het hoogste punt van mijn wandeling, nml. 52,5 meter boven de zeespiegel. Ik heb daar een mooi verzicht.
Wat info:
Dit uitzichtpunt ligt op het grondgebied van de vroegere gemeente Marke. Het is één van de hogere punten van de omgeving maar niet het hoogste. We bevinden ons hier op de 'Markesteert', een gehucht dat voor het parochiale en het verenigingsleven meegaat met Aalbeke.
In alle windrichtingen hebt u een prachtig zicht op het golvende landschap. In het oosten en het zuidoosten ziet u de kerktorens van Bellegem, Rollegem en Dottenijs.

In de 'Bergstraat' wandel ik voorbij 'Vandecasteele Houtimport' en zie links van mij nog eens de 'Hoogmolen'.Al vlug kom ik het 'Preshoekbos' binnen en wandel daar in een rustige omgeving. Af en toe hoorje wel in de verte de vrachtwagens op de E17.In het 'Preshoekbos' vind je nu ook de 'Fiete's dreef.
                                                                        

Net voorbij de oversteek van de E17, over de brug natuurlijk , zie ik 'De Sjouwer'.


Wat info:
De Sjouwer is een monument in het Belgische dorp Aalbeke. Het bevindt zich op een heuvel langs de Franse grens, langs de autosnelweg E17 Rijsel-Gent. Het monument zelf is een indrukwekkende betonnen toren van ongeveer 35 meter hoog.
Het monument werd opgericht door de Brusselse architect/beeldhouwer Jacques Moeschal, die ook De Pijl, het paviljoen van de burgerlijke bouwkunde op de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel had ontworpen. Het werd ingehuldigd op donderdag 3 oktober 1974. De Sjouwer is gebouwd op een heuvel die tot stand is gekomen doordat men in de periode 1966-1977 de E17 moest uitgraven uit de zware leemlaag tot op de kleilaag. (info Wikipedia)

Op het moment dat ik de 'Papeyeweg' neem ben ik al niet zover meer van de startplaats verwijderd, nog zo'n 1,2 kilometer. Toch wandel ik nog voorbij het landgoed 'de Heerlijkheid van Aelbeke'.

Wat info:
Het centrale deel van het landgoed stamt uit de Heerlijkheid van Aelbeke, gedeeltelijk goed van de jezuïetenorde van Rijsel tot de Franse Revolutie waarna hun gronden werden verkocht. Het voormalig buitenhuis werd opgetrokken in het begin van de 19de eeuw in opdracht van de familie De Brabander-Cottignies. Ongeveer de helft van het park wordt vermeldt als lusttuin op de kaart van Popp (1842-1880). Dit verklaart meteen waarom in de omgeving van het kasteel de oudste bomen staan van het park. De kaart Vandermaelen (1846-1854) duidt eveneens nog bebouwing aan halfweg het huidige park. Het park zelf is nog niet weergegeven. (info Onroerend Erfgoed)

 

Terug naar de inhoud