W05-21.22 Boezinge

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.

( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn opgenomen )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W05-21.22 Boezinge

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in Oktober 2021 · 4 oktober 2021
Tags: BoezingeIeperZuidschote

Voor de tweede maal dit jaar stapte ik de wandeling in Boezinge af. Enkel de laatste 1,5 kilometer was wat anders dan de vorige editie maar daarom niet minder leuk om te wandelen. Hieronder terug wat informatie over de wandeling...


Gemeentehuis van Boezinge
Eclectisch gebouw, het Katspel dominerend. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nokrichting parallel aan het plein, mechanische pannen) voorzien van kleine dakkapellen onder afgewolfd zadeldak (leien) en centraal dakvenster met in- en uitgezwenkte top; bekronende houten dakruiter (leien). Gedateerd 1925 door middel van muurankers. Baksteenbouw. Verhoogde begane grond bereikbaar via dubbele steektrap met gietijzeren leuning. Kelder- en benedenverdieping: houten kruiskozijnen verdiept in korfboogomlijsting op afzaat met kordonvormende arduinen lekdrempel. Getoogde bovenvensters op afzaat met dito lekdrempels. Schouderboogdeur met verdeeld bovenlicht, verdiept in een korfboogomlijsting met arduinen druiplijst met gestrekte uiteinden.
(Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen)
Hoeve Maedelstede, 1921-1940
Zogenaamd "Maedelstede" "1921-1940", zie gevelsteen boven inrijpoort. Imposante hoeve naar ontwerp van architect C. Schmidt (Poperinge) van 1922. Analoge hoeven naar ontwerp van van zelfde architect te Voormezele, Kemmelseweg 66, Wijtschaatsestraat 27. Vooroorlogse hoeve, dieperin gelegen zie Vandermaelenkaart (1840-45).
(Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen)

Zuidschote
Zuidschote is een klein landelijk dorpje in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Ieper. Het was een zelfstandige gemeente tot 1971, toen het in zijn geheel werd opgenomen bij Boezinge. Boezinge zelf werd in 1977 samen met nog een reeks andere gemeenten opgenomen bij Ieper. Zuidschote heeft een oppervlakte van 4,25 km² en telde in 1999 308 inwoners. Ter plaatse wordt van Zuetshoote gesproken.
Rond 1890 bereikte Zuidschote haar maximale aantal inwoners waarna de gemeente begon te ontvolken door gebrek aan werkgelegenheid. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Zuidschote bijna volledig vernield waardoor vele inwoners sneuvelden of wegvluchtten. Pas vanaf 1920 begonnen de bewoners terug te keren.
(Auteur: Wikipedia)

Regiment der Grenadiers
Enkele jaren geleden werd er aan deze gedenksteen een losse gedenkplaat toegevoegd verwijzend naar Paul Ooghe, de laatste in België levende oud-strijder die op 102-jarige leeftijd overleed.
(Auteur: Wikipedia)

Het Verzoeningskruis Steenstrate: de eerste gasaanval
Dit kruis staat min of meer op de plaats waar de eerste Duitse massale chloorgasaanval plaatsvond op 22 april 1915. Over een lengte van 6 kilometer slaat ze een gat in de voornamelijk Franse, maar ook Belgische, stellingen die hier op dat moment zaten. Het Duitse leger profiteert niet optimaal van het ‘succes’. Zowel Duitse als geallieerde troepen zetten dan de gasoorlog in met steeds sterkere dodelijke gassen, zoals mosterdgas of Yperiet. De geallieerden hadden weet van de gasaanval door de loslippigheid van de Duitse krijgsgevangene August Jäger een week voordien, maar besteedden er weinig aandacht aan. Het gebruik van gas leidt tot psychologische oorlogsvoering en een verlies aan sympathie van neutrale landen. Ook Duitse militairen stellen er zich vragen bij. En niet alleen militairen, de vrouw van de hoofdverantwoordelijke voor het gebruik van de gassen neemt een drastisch besluit. Het gas maakt relatief weinig dodelijke slachtoffers, 65% van hen in de gehele oorlog zijn Russen. Dit verzoeningskruis werd in 1961 opgericht ter vervanging van een monument dat in 1929 werd opgericht maar in 1941 door het Duitse bezettingsleger werd opgeblazen. Meer over gas die dag vind je even verder bij Carrefour des Roses en bij Hill 60.
(Auteur: Bel Memorial)

Beeuwsaertmolen
De Beeuwsaertmolen dateert uit 1635. In 1830 ging de molen ten gevolge van een blikseminslag in vlammen op. Hij werd onmiddellijk heropgebouwd en daarna verkocht aan de familie Beeuwsaert, vandaar z'n naam. Het bouwwerk telde in die tijd drie verdiepingen, een 'driezolder" noemen kenners dit. Tijdens de eerst de gasaanval in 1915 werd de 'Moulin Bleu' volledig verwoest. Hij werd heropgebouwd met de delen van twee andere molens dat hem meteen een van de grootste in de regio maakte. Beeuwsaerts molens was werkzaam tot in 1959. In 2010 werd de molen volledig gerestaureerd. Extra informatie: -Individuele rondleiding -Groepsrondleiding Contactgegevens: - Beeuwsaertmolen - Pilkemstraat 26 a, 8920 Bikschote - Tel: +32 57 49 09 41 - E-Mail: toerisme@langemark-poelkapelle.be - Web: www.langemark-poelkapelle.be - Te bezoeken iedere eerste zondag van de maand van 13u tot 17u. Groepen op afspraak.
(Auteur: Westtoer's bezienswaardigheden)

Sluis van Boezinge Sas
Het kanaal Ieper-Boezinge-Knocke dateert uit de 13de eeuw. Tussen 1636 en 1641 werd het kanaal verbreed en verbeterd. Om schepen met een grotere tonnenmaat te kunnen verwerken werden de vier verouderde overtomen vervangen door een nieuw sas in Boezinge. Deze belangrijke schutsluisconstructie, gebouwd door Bartholomeus de Buck, overbrugde een niveauverschil van 5.5 m. In 1695-1711 werd het sas versterkt in het kader van de grensverdedigingslinie van Vauban.
(Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen)

Sluiswachterswoning van Boezinge Sas
Sluiswachtershuisje, gelegen aan kanaal Ieper-IJzer, aan het sas gegraven van 1932 tussen de "Hooge vaart" (richting Ieper) en de "Lage vaart". In de 17de eeuw werd ongeveer op deze plaats een sluis met puntdeuren gebouwd door Bartholomeus de Buck (1638-1642), een voor die tijd revolutionaire methode. Om strategische redenen werd de sluis beschermd door het Sint-Niklaasfort (1696-1782); afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1777).
(Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen)Terug naar de inhoud