Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.

( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn opgenomen )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W04-19.20 't Hoge Kortrijk

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in September 2019 · 24 september 2019
Tags: KortrijkZwevegemLibelMarionetten
Maandag 23 september 2019

Deze luswandeling van 18,71 kilometer start en eindigt aan de sporthal 'Lange Munte' in Kortrijk ('t Hoge).In de 'Bad Godesberglaan' wandel ik richting Zwevegem. Via het 'Oudhofpad' wandel ik een stukje van de 'Boerenhovenroute' en geniet van al de mooie zichten.
De 'Kleiputten' in Kortrijk bezoek ik tweemaal (na 4,3 en 17,1 km), het is de moeite waard om deze eens door te wandelen.Wat info:
Oorspronkelijk een kleigroeve, maar nu een prachtige oase van rust en groen in het drukke stadslandschap. “De Kleiputten” onderging na de ontginning op een natuurlijke manier langzamerhand een volledige metamorfose. Het bestaat nu uit een afgesloten natuurgebied en een open parkgebied. Door het grillige reliëf en de bodemstructuur treft men in het natuurgebied verschillende biotoopjes aan waar een rijke fauna en flora konden ontstaan. Het grootste deel van het reservaat bestaat uit struikgewas of vochtig struweel met wilgen en ratelpopulieren. Daarnaast zijn er op het hoger gelegen gedeelte ook twee hooilandjes. Nabij de westrand liggen enkele rietveldjes met ondiepe plassen. In het zuidwestelijk gedeelte bevindt zich de zogenaamde 'kalkvijver'. (verder lezen kan op: natuurkoepel.be)

Ook de natuur blijft voor mij één van de hoogtepunten tijdens een tocht.Op het einde van de 'Liefdeweg', die eindigt in een landwegel, zie ik een 'Wayside Shrine'.


Wat info:
Een heiligdom langs de weg is een religieus beeld, meestal in een soort kleine schuilplaats, geplaatst door een weg of pad, soms in een nederzetting of op een kruispunt, maar vaak in het midden van een leeg stuk landweg, of aan de bovenkant van een heuvel of berg.

In de Elleboogstraat wandel ik voorbij de 19de-eeuwse hoeve ''t Verrezicht'.


Wat info:
"'t Verrezicht". 19de-eeuwse hoeve aangegeven op de Atlas der Buurtwegen (1843), met gelijke opstelling. Losse lage baksteenbouw, opgesteld rondom een onverhard erf. Erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek.
Ten oosten, woonhuis van 1899, cf. datumsteen linker zijgevel. Ten noorden, stalvleugel van 1870 cf. gevelsteen in linker zijgevel. Ten westen schuur en ten zuiden stalvleugel met geïncorporeerd wagenhuis. Ten noordoosten tweeledig bakhuisje. (info:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: 't Verrezicht, 19de-eeuwse hoeve)

Het 'Kapellepad' brengt mij naar 'St-Anna' om verder langs het 'Pater Slangenpad' de 'Pontforthoeve' te bereiken. Deze hoeve is de stadsboerderij van Kortrijk. Je kan er picknicken, activiteiten meepikken of gewoon het speelbos verkennen.Kort nadat ik de 'Pontforthoeve' achter mij gelaten heb wandel ik richting 'De Libel'. Deze maakt deel uit van 'Het Stadsgroen Marionetten'.Op het einde van het 'Kennedypad' is het nog 1,5 kilometer wandelen tot aan de sporthal 'Lange Munte'.Klik op het kaartje voor een grotere afbeelding
Terug naar de inhoud