Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.

( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn opgenomen )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W03-19.20 Bellegem

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in September 2019 · 20 september 2019
Tags: Bellegem
Donderdag 19 september 2019

Bellegem, the place to be...

Starten deed ik op de parking achter de kerk. Na een 600-tal meter bereik het het 'Sportpad'.Ik wandel de 'Bellegemstraat' in om aan het kruispunt met de 'Leuzestraat en de Manpadstraat' links af te slaan. Ik volg de 'Manpadstraat' gedurende een 400 meter. Aan de 'Foulonskapel' neem ik rechtsaf.Wat info:
Zogenaamd "Foulonskapel", opgetrokken in 1884 op initiatief van de familie van Jean-Baptiste Foulon (1796-1883). Beschermd als monument bij M.B. van 30.04.2004. Grote neogotische veldkapel van rode baksteen onder een leien zadeldak bekroond door ijzeren kruis. Eénbeukig kapelletje op rechthoekig grondplan. Decoratief uitgewerkte puntgevel, zie bakstenen fries met uitgelengd dropmotief die de gevel omlijnd. Spitsboogvormige opening met traliedeur. Arduinen steen in top met opschrift "Aen Maria onbevlekt ontvangen toegewijd door de familie J.B. Foulon ten jare 1884". Interieur. Witbeschilderde muren, muuraltaar met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Overwelving door houten spitstongewelf. (info: Onroerend erfgoed Vlaanderen)

Vervolgens kom ik aan het 'Bredemolenpad' en wandel tot op het eind daarvan.


In de 'Kantineweg' bemerk ik links van mij, in de verte weliswaar, 4 windturbines. Ze kregen als bijnaam 'De Daltons'.Wat foto's nemen van de natuur doe ik ook maar al te graag.Vanuit de 'Bruqstraat' zie ik een windmolen op het grondgebied van Sint-Denijs (Zwevegem). Het is 'Molen Ter Claere'.Wat info:
Ter Claere is een stenen grondzeiler in het Belgische Sint-Denijs in de provincie West-Vlaanderen. De molen is in 1923 gebouwd op de plaats waar reeds in 1415 een korenmolen stond. Eerdere molens zijn verloren gegaan; de voorganger werd tijdens de Eerste Wereldoorlog als uitkijkpost gebruikt en in 1918 door de terugtrekkende Duitse troepen opgeblazen. De molen werd in 1923 herbouwd; vanaf 1944 dreef een elektromotor die in een apart gebouw was opgesteld de stenen aan bij windstilte. In 1950 verwoestte een brand het binnenwerk. Bij herstelwerkzaamheden in 1951 is de molen Ter Claere verhoogd tot zijn huidige hoogte en enkele jaren later werden de roeden half-verdekkerd. De molen is uitgerust met drie maalkoppels en een graanreiniger. Ter Claere is sinds 1944 een beschermd monument.

Vele onverharde wandelwegen behoren tot deze wandeling. Ik wandel dan ook vele malen tussen de velden en in de bossen zoals het 'Bellegembos', het 'Beerbos' en het 'Argendaelbos'.
Als ik aan het einde van het 'Tontepad' aankom zie ik rechts de 'Tontekapel'. Dit is al geruime tijd een bidplaats (sedert 1729).


Wat info:
In de loop der eeuwen evolueerde de Tontekapel tot een waar bedevaartsoord op de grens van Kortrijk en Zwevegem. Van her en der kwamen pelgrims er ‘dienen’ tegen de koorts. Een aloud gebruik wil dat men een stukje kledij van de koortslijder aan de kapel vastknoopte om aldus de ziekte op Onze Lieve Vrouw over te dragen. Naar verluidt bonden jonge meisjes ook strikjes en linten aan de kapeldeur in de stille hoop om voor de volgende bedevaart hun uitverkorene te hebben gevonden. (Info: Westtoer POIs)

Tijdens de wandeling geniet ik vele malen van vergezichten rondom mij...Via de 'Sasboslaan' bereik ik het 'Bellegembos' waar ik een beetje geniet van de rust en de mooie omgeving die het bos schenkt.Ik neem een foto waar mij nog een 4-tal kilometer rest voor ik mijn startplaats bereik.Het blijft rustig wandelen in de mooie omgeving die Bellegem te bieden geeft. Hier wandel ik op het 'Steelanderpad' richting 'Dottenijsestraat'.In die 'Dottenijsestraat' wandel ik voorbij het vernieuwde 'Slossens kruis'. (foto links Onroerend Erfgoed)Wat info:
Kruisbeeld z.g. "Slosse's Kruis" of "Slossens kruis", eerste kruis op deze plaats, opgericht in het midden van de 17de eeuw. Naam afkomstig van de gebroeders Michel en Jacques Slosse die in 1663 op deze plaats terechtgesteld werden.(info: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Kruisbeeld Slosse's Kruis)

Via het 'Bellepad' bereik ik mijn startplaats van de wandeling na 3 uur 15 minuten (6,1 km/u gemiddeld).  Terug naar de inhoud