W02-21.222 Westouter

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.

( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn opgenomen )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W02-21.222 Westouter

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in September 2021 · 17 september 2021
Tags: WestouterRodebergZwartebergMontNoir
Vrijdag 17 september 2021

Bij dit prachtige weer wandel ik vandaag in 'Westouter'. Ietwat mistig maar de zon breekt er door...

De wandeling is een kleine 13 kilometer lang en brengt mij ook over de 'Zwarteberg' en 'Rodeberg'. Op het eind van de tocht stap ik ook over de 'Sulferberg' om kort daarna terug 'Westouter' binnen te wandelen.


Lijstermolen

Meer uitleg over de Lijstermolen:
De Lijstermolen is een windmolen op de Rodeberg in Westouter, een dorp in de Belgische gemeente Heuvelland. De molen staat in een bosrijke omheving op de Rodeberg, met vlakbij het restaurant "landhuis 't Molenhof" en de kabelbaan van de Rodeberg. De houten windmolen is een staakmolen. Hij stond eerst op de Lijsterhoek in Beernem, waar de naam "Lijstermolen" vandaan komt. De molen werd rond 1801–1805 opgericht, en bleef tot 1957 in het bezit van de familie Van Haecke, de familie van de oorspronkelijke bouwheer. Tot 1947 was de molen actief. (meer info zie Wikipedia)


Kosmos (Rodeberg)

Hier lees je meer informatie:
Vakantiedomein Kosmos was een recreatiegebied op de Rodeberg, bij het Belgische dorp Westouter. De Kosmos beslaat een gebied van 70 543 m² en bevatte onder meer een tennisveld, voetbalveld, openluchtzwembad, hotel met restaurant en feestzaal en muziekcafé, Home Boskant (met 48 kamers) en Home Zeewind (slaapzalen en polyvalente zalen). (lees hier nog wat meer-Wikipedia)


Westouter

Meer informatie over Westouter:
Westouter is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en sinds 1 januari 1977 een deelgemeente van de gemeente Heuvelland. Westouter is gelegen in de Westhoek, tegen de Franse grens.
Westouter werd voor het eerst vermeld in 1089 als Wistaltare (Altaar naar het westen gericht). Op het grondgebied van Westouter werden voorwerpen uit het neolithicum aangetroffen. In 1069 werd Westouter een zelfstandige parochie, waarvan het patronaatsrecht toekwam aan het kapittel van Terwaan. Op het grondgebied lagen drie heerlijkheden, waarvan de heerlijkheid Westouter onder de Kasselrij Belle viel. In 1678 werd dit gebied onderdeel van Frankrijk en in 1781 kwam het weer bij de Oostenrijkse Nederlanden. (meer informatie bij Wikipedia)

Terug naar de inhoud