Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.


( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn te zien )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

Trainingswandeling

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in Maart 2018 · 19 maart 2018
Tags: Boezinge
Maandag 19 maart 2018

Een trainingswandeling van 23,7 km in Boezinge en omstreken. Ik start aan Boezinge brug en volg de Dekemelelaan tot aan de Diksmuidseweg. Ik zie de prachtige Sint-Michielskerk van Boezinge voor mij.


Bekijk de foto’s en het foto-filmpje en download de gpx-file voor het volgen van mijn trainingstocht. Ik wandel door Zuidschote, Noordschote, Merkem, Bikschote en Boezinge. Aan de ‘Drie Grachten’ (Noordschote) is er een prachtig stukje natuur met een geboortebos.

Ik zie hier ook een gedenkplaat van de onbekende Zouaaf.

Wat info:
Op 21 oktober 1914 werd het gehucht Luigem ingenomen door de oprukkende Duitsers. Door de onderwaterzetting in november bleef enkel de steenweg Noordschote-Luigem (die over een verhoogde berm liep) nog begaanbaar en werd Luigem een versterkt schiereiland. Vanuit hun voorpost Drie Grachten richtten de Fransen hun mitrailleurs op deze weg. In de nacht van 9 op 10 november ondernamen de Fransen, waaronder Zouaven, een aanval op de Duitse voorpost Luigem. Het werd een hevig man-aan-mangevecht met hevige verliezen aan beide kanten. De aanval mislukte. Twee dagen later, in de nacht van 11 op 12 november, mislukte een Duitse tegenaanval op Drie Grachten. Het verhaal luidt dat de Duitsers de gevangen genomen Zouaven van het vorige gevecht voor zich uit duwden, waarachter ze zich verstopten. Eén van de Zouaven zou echter geroepen hebben: "Tirez donc au nom de Dieu, ce sont les Boches!". Onmiddellijk na de waarschuwing brak een salvo van de Fransen los dat zowel de Duitsers als de Zouaven neermaaide. De Zouaven uit Noord-Frankrijk (de "Union des Zouaves du Nord") bleven dit na de oorlog herdenken. Begin januari 1915 namen Belgen de stelling Drie Grachten over. De Duitsers, op het hoger gelegen gebied, hielden de weg Luigem-Drie Grachten onder schot. Op 29 maart zetten zij een offensief in, op 8 april konden ze Drie Grachten eindelijk veroveren. Drie Grachten, Luigem en Merkem maakten in de periode 1915-1917 deel uit van de Duitse rustsector. De Derde Slag om Ieper bracht opnieuw verandering in deze situatie: midden augustus konden de Fransen de frontlijn terug tot aan de Drie Grachtenbrug verleggen. Deze gedenkplaat die herinnert aan "de onbekende Zouaaf" was een initiatief van de "Union des Zouaves du Nord" en werd onthuld op 11 november 1951.

Ik ben na 3 uur en 40 minuten terug aan de startplaats in Boezinge.Bekijk hier het foto-filmpje en download hier de gpx-file.Terug naar de inhoud