Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.


( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn te zien )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

Spiere - Helkijn

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in Februari 2018 · 15 februari 2018
Tags: SpiereHelkijn
Donderdag 15 februari 2018

Ik ben vandaag de kaap van 3500 wandelkilometers voorbij en begeef mij naar Spiere waar ik aan Sint-Amanduskerk mijn tocht begin.Na een 280 meter ga ik linksaf in de Lagestraat die in een landwegel overgaat. Wat verder kom ik in het Moeras (rare naam voor een straat) aan.Ik kom zo in de Dries aan en ga rechtsaf, opnieuw in een landwegel. Ik dwars eerst de N512 en kom aan in de Jacquetbosstraat waar ik linksaf wandel. Na een 60-tal meter kom ik voorbij een gedenksteen.Ik ga rechtsaf in de Pijpstraat waar ik rechts van mij een prachtige kasteelhoeve kan waarnemen.

Wat info:
Achter de hoeve ligt een goed bewaarde motte uit
de 12de eeuw en in de volksmond wordt ze wel eens ‘La cave aux diables’ genoemd. Ooit stond hier een kasteel...Ik volg verder de Pijpstraat tot aan het wandelknooppunt 63. Daar ga ik de ‘Trimaarzate’ (de oude spoorlijn 85 die Oudenaarde , Avelgem en Hersaux verbond) rechts inwandelen.Onderweg heb ik een mooi zicht op Kooigembos.


De Trimaarzate volg ik tot aan de Makebekestraat en ga vervolgens rechtsaf. Na 60 meter neem ik een landelijke wegel rechts. Op het einde kom je zo in het Kraaibos en wat verder passeer ik de B&B ’t Hof van Spiere. Ik blijf de weg volgen en wandel voorbij ’t Wit Hof.Wat info:
't Wit Hof, opgericht door de bisschoppen van Doornik die een residentie, het z.g. "Hoge Hof", hadden in de gemeente. Kromstaf van de bisschoppen, samen met de datum 1735 en de initialen M.B.L.U. afgebeeld in de sluitsteen van de boogvormige poortdoorgang van de schuur. Hoeve vermoedelijk opgetrokken in de eerste helft van de 17de eeuw in opdracht van of door André/Andries Catulle, aartsdiaken en vicaris-generaal van het bisdom Doornik.

Ik vervolg mijn wandelweg en aan knooppunt 99 draai ik rechts een landwegel in, volg deze tot op het einde en ga dan rechtsaf. Ik kom aan een rondpunt en ga daar de Stationstraat in. Na 1,2 km (knooppunt 9) sla ik rechtsaf.Ik kom zo terecht in de Vierabeelstraat en op het einde daarvan wandel ik linksaf de Doorniksesteenweg in. Ik kom Bossuit binnen.
Na 400 meter ga ik rechtsaf, vervolgens neem ik de Kerkwegel links. Bijna op het einde aan de linkerkant zie ik de ‘Kunstkerk’ van Bossuit.Wat info hierover:
De Sint-Amelbergakerk van Bossuit werd in 2008 onttrokken aan de eredienst. Het dak, deuren, vensters en de vloer werden verwijderd. De nieuwe vloer is een terrazzo waarin geometrisch ritmisch gerefereerd wordt aan het architecturale ritme van de kerk en aan de vernielde kerk in de Eerste Wereldoorlog. Tegen de muren werden klimplanten geplaatst.

Zo kom ik in de Abdijstraat en kom ik voorbij de Kapel H. Amelberga-OLV ter Schelde.
Wat verder aan knooppunt 11 ga ik een 50-tal meter van de route af om het Oud Pompgebouw van Bossuit te aanschouwen, zie foto rechtsboven. Ik vervolg nu mijn route langs de Schelde en wandel tot over het sluis van Spiere (5,5 km). Ik zie daar o.a. het oude openluchtzwembad van Spiere-Helkijn en het arduinen kunstwerk 'De Scheepsjager'.Ik wandel nog wat verder tot aan het Spierekanaal en volg dat Spierekanaal tot aan de brug. Ik ga onder de brug van de Oudenaardsesteenwag en ga rechtsaf. Ik volg deze weg nu tot ik de eerste straat rechtsaf neem (Jacquetstraat) waar ik aan mijn startpunt ben aangekomen.

Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx bestandje.Terug naar de inhoud