Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.


( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn te zien )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

Sint-Jan-Ter-Biezen

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in Maart 2018 · 15 maart 2018
Tags: Watou
Donderdag 15 maart 2018

Starten deed ik vandaag aan de Douvieweg in Sint-Jan-Ter-Biezen (Watou). Het vertrekpunt aan het restaurant “De Strooyen Hen” op de hoek van de Douvieweg en de Kapellestraat. Hier kom ik ook verschillende stille getuigen tegen uit WOI.


Ik passeer de Sint-Janskerk...

... en bekijk wat op de ingemetselde steen te lezen is.

Wat info:
In Sint-Jan-ter-Biezen staat de Sint-Janskerk, die gebouwd werd in 1893-94 en 1906. Het is een zaalkerk met dakruiter. De kerk werd in 1971 gedeeltelijk door onweer vernield maar was zes jaar later weer hersteld.

Verder passeer ik hopvelden die hier talrijk te zien zijn.

Onderweg zie ik vele kapelletjes, zowel groot als klein. Aan het 2de kruispunt neem ik rechts de Palingstraat. Deze volg ik tot aan de Douvieweg en wandel linksaf. Ik kom aan het Watouplein en wandel nu de Moenaardestraat rechts in.
250 meter voorbij de Sint Bavokerk van Watou...

... ga ik rechtsaf de Oude Provenstraat in.

Aan het tweede kruispunt ga ik rechtsaf en wandel tot ik in de Gravendreef aankom. Daar neem ik linksaf. Deze Gravendreef volg ik tot aan de Couthoflaan (N308) zo’n 3 km. Ik wandel voorbij ‘De Galge’.

Wat info:
In tegenstelling tot wat de naam van deze eigenaardige bakstenen constructie doet vermoeden, was dit vroeger geen galg, maar een oriëntatiepunt in het doolhof met bos van het domein Couthof.

Ik dwars de weg en kom in de Canadaweg terecht. Aan mijn linkerkant zie ik een kapelletje uit 1802.

Ik neem de eerstvolgende straat rechts in – Canonstraat – en volg deze tot aan een splitsing waar ik rechtsaf neem. Ik ben nu in de Loviestraat in het gehucht ’t Vogeltje.

Op mijn rechterkant kom ik de oude kapel tegen van het Klooster der Paulinen. Het klooster zelf is er niet meer.

Wat verder kom ik opnieuw aan de N308 en ga rechtsaf. Net voor ik de Gapaardstraat links neem passeer ik een gedenkplaat.

Wat info:
Op 5 mei 1942 onderneemt de RAF haar 157ste Circusoperatie. Om 13.45 uur Britse tijd stijgen zes Bostons van 226 Squadron op vanuit Swanton Morley, in Engeland. Hun opdracht bestaat erin de krachtcentrale van Sequedin (Lille) te bestoken.
De Spitfire van de Britse Sergeant Stacey Jones (122 ste Squadron) ten slotte crasht in Proven op de woning langs de Provenseweg recht tegenover het opgerichte monument.

In de Gapaardstraat wandel ik

tot ik aan de Watouseweg kom en ga daar rechtsaf. Ik volg nu deze weg tot ik aan de startplaats van mijn wandeling kom na 2 uur en 32 minuten.


Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx bestandje.


Terug naar de inhoud