Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.


( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn te zien )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

Reninge

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in April 2018 · 19 april 2018
Tags: Reninge
Donderdag 19 april 2018

Gaan wandelen in en rond Reninge. Wagen parkeren in de Oostvleterenstraat. Ik wandel naar mijn startpunt in de Brabanthoek waar er niet geparkeerd kan worden.De 'Boezingegracht' en de 'IJzer' zijn vandaag de hoofdrolspelers. Ik dwars hier de 'Boezingegracht' voor de eerste maal. (zie foto)Ik kom van een degelijk wandelpad opeens tussen de velden met mooie verzichten.
                                                                                                                             

Voor deze wandeling is het aangeraden het gpx-bestandje te downloaden of via de Wikiloc App de wandeling te downloaden. Als ik in de Rijsdreef aangekomen ben dwars ik al voor een tweede maal de 'Boezingegracht'.
                                                                                
Daar zie ik 'Het Loze Vissertje'.

Wat info:
Het loze vissertje is een volksliedje dat al vermeld stond in het in Amsterdam uitgegeven Oude en Nieuwe Hollantse Boeren Lietjes en Contradansen uit 1709. Ongeveer anderhalve eeuw later werd het opgeschreven door de Vlaamse schrijver-dichter Prudens van Duyse (1804-1859).
Het liedje gaat over een visser die een molen passeert en daar een molenarinnetje in de deur drie kussen moet geven. Vanouds werd een molenarin niet als zeer zedig beschouwd. In het refrein wordt twee keer een stok en een zak genoemd, en men vermoedt daarmee verwezen wordt naar het geslacht van de visser.

Op het eind van de Rijsdreef ga ik linksaf de Oostvleterenstraat in richting Reninge. Ik kom aan de Sint-Rictrudiskerk en ga linksaf de Losstraat in.Wat info:
De parochie en de kerk zijn genoemd naar Sint-Rictrudis. De vroegere Sint-Rictrudiskerk was gebouwd in Romaansogiefstijl maar werd tijdens de Eerste Wereldoorlog vernield. De kerk werd in neogotische stijl heropgebouwd in 1921 en later als monument geklasseerd.

Ik blijf de Losstraat volgen tot ik aan de IJzer ben en wandel linksaf de Vaartdijk in richting Fintele.Op een gegeven ogenblik wandel ik links mee en volg nu het 'Jaagpad' langs de IJzer.


Ik volg zo'n 1,5 km het 'Jaagpad' en kom aan het 'Fintelesluis'. De Lovaart mondt hier uit in de IJzer.

                                                   
Ik nader Elzendamme die ik bereik door links over een ouderwets bruggetje te wandelen.Na ongeveer 1 km wandel ik de Veurnestraat links in.
                                                                                  

Van hieraf moet ik nog een kleine 3 km wandelen tot aan mijn startpunt. Dit stuk gaat tussen de velden en voor de laatste maal steek ik de 'Boezingegracht' over.Ik wandel nu op een graspad en kom terug aan in de Brabanthoek, mijn startplaats. De rood/groene lijnen op het onderstaande kaartje zijn de heen en terugweg naar de wagen. De wandeling zelf is 15,2 km lang.
Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.
Terug naar de inhoud