Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.


( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn te zien )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

Overheulepad

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in Februari 2018 · 27 februari 2018
Tags: WevelgemwandeltMoorsele
Dinsdag 27 februari 2018

Mijn wandeling vandaag start ik aan het Sint-Maartensplein in Moorsele en wandel het “Overheulepad” van 13,5 km maar er is ook een verkorte versie van 9,8 km. Ik start aan de St.-Maartens en St.-Kristoffelkerk.Wat info:
Van de kerk werd voor het eerst melding gemaakt in 1165. De huidige driebeukige kerk werd in de 16de eeuw opgetrokken. Vooral de zware toren is merkwaardig. In 1909-1910 werd de kerk met 7,2 meter langs de westkant verlengd. In de zuidermuur langs buiten werden schilden van de familie ‘van der Gracht en de Ligne’ (16de eeuw) gereconstrueerd.
Binnenin zijn schilderijen te zien van Serafijn Vermote. Er is ook een grafsteen te zien van de familie Basta in gekleurd marmer.

Ik ga direct rechtsaf en zie een oud herenhuis aan de linkerkant.Wat info:
Vrijstaand herenhuis, in de volksmond "Klein Kasteeltje" genaamd, gelegen in een ommuurde tuin, beschermd als monument bij M.B. van 3 juni 2005.
Woonhuis opgetrokken in de tweede helft van de 18de eeuw in opdracht van Joseph Cornillie, een vooraanstaand linnenkoopman, vermoedelijk reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).

Iets verder – een 60-tal meter langs mijn rechterkant - zie ik het ‘Kasteel van Moorsele’.Wat info:
Het kasteel werd in de eerste helft van de 15de eeuw door Geldolf I van der Gracht gebouwd. De toren is een typische middeleeuwse donjon. Het koetshuis is van latere datum. Het St.-Godelievekapelletje bij de kasteelpoort dateert van vóór 1788. Bij opgravingen in 1984 werd de kernheuvel van een vroegere bebouwing aangetroffen. Het kasteel is in privaat bezit en niet toegankelijk voor toeristen. (website Wevelgen spreekt je aan)

Voorbij de ingang van de school ‘De Waterlelie’ ga ik linksaf een bruggetje over. Aan een rotonde wandel ik rechtsaf tot aan de Overheulestraat en dwars de weg. Wat verder zie ik langs mijn rechterzijde het industrieterrein Gullegem-Moorsele. Ter hoogte van huisnummer 113 – in de eerste bocht – sla ik het grindweggetje in.Ik passeer een boerderij op mijn linkerkant en wat verder ga ik rechtsaf. Ik wandel voorbij het huisnummer 19 waar vroeger het ‘cafetaria van Willy Noppe’ was. Het was bekend voor allerlei volksspelen: bolletra , schietlap- en kallenschieten. Ik zie in de verte de slanke kerktoren opduiken van Rollegem-Kapelle.Ik wandel rond de 2de hoeve en sla linksaf een aardeweg in. Ik blijf de weg volgen; het pad is ondertussen een graspad geworden.Ik kom aan bij de Maalstraat en even verder aan een ‘T’ splitsing ga ik rechtsaf. (De verkorte route splitst hier en voor de 9,8 km moet je linksaf)Ik kom even later op het grondgebied van Sint-Eloois-Winkel en ga links de Waterpachtgoedstraat in. Ik passeer de hoeve ‘Het Waterpacht’ en merk de speciale inrijpoort op.De Wulfdambeek steek ik over en kom in Rollegem-Kapelle en even verder ga ik linksaf (Neerhof). Als ik aan de grens met Moorsele kom ga ik na 50 meter linksaf en aan de splitsing rechtsaf. Aan de hoeve met huisnummer 51 stap ik terug de Maalstraat rechts in.Ik stap het kruispunt over en vervolg mijn weg tot aan een houten gebouwtje waar de miniatuurvliegtuigclub haar clubhuis heeft. Ik wandel verder op een graspad langs de omheining van de manege ‘Het Zilveren Spoor’. Ik kom aan de Ledegemstraat en ga rechtsaf op het fietspad. Ik steek de Heulebeekbrug over en na 200 meter ga ik links een aardeweg in.Via de Ballokstraat kom ik aan de Ieperstraat en zie aan de overkant het ‘hof Ter Cauchie’. Dit is in volle restauratie.Ik sla linksaf en direct rechtsaf en wandel nu in Ter Kassei. Nu even goed de wandel GPS volgen want het gaat van links naar rechts en terug naar… Ik kom na 13,5 km en 2 uur en 10 minuten terug aan de kerk van Moorsele.Dit is één van de tien wandelingen uit de brochure map van ‘Intens genieten’ van stad Wevelgem.

 

Bekijk hier het foto-filmpje en download hier de gpx file.


Terug naar de inhoud