Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.


( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn te zien )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

Mesen

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in Maart 2018 · 9 maart 2018
Tags: Mesen
Vrijdag 9 maart 2018

De wagen parkeer ik op de parking voor de Sint-Niklaaskerk van Mesen. Ik neem linksaf de Daalstraat en begin mijn wandeltocht van 18,8 km.

Na 600 meter steek ik de Armentierssteenweg over en bereik het ‘Island of Ireland Peace Park’. (Iers Vredepark)

Wat info:
Het Ierse Vredespark en zijn centrale ronde toren, te Mesen, West-Vlaanderen, België, is een oorlogsmonument opgetrokken voor de Ierse soldaten die omkwamen, verwond raakten of vermist werden in de Eerste Wereldoorlog. De ronde toren is 30,5 meter hoog (Wikipedia)

Ik vervolg mijn weg langs de wandelpaden en kom aan bij het ‘New Zeeland Battle of Messines Ridge Memorial Park’. Amaai wat een naam maar toch even denken aan de gesneuvelden uit WOI.

Aangekomen aan de Nieuw Zeelanderstraat ga ik linksaf - volg deze weg gedurende 650 meter – en kom terecht in Wallonië. Daar neem ik het eerste wandelpad linksaf. Na het dwarsen van de Nachtegaalstraat ga ik nog zo’n 500 meter verder vooraleer ik het pad rechtsaf neem. Vervolgens ga ik opnieuw rechtsaf bij een volgende keuze, daarna linksaf op diezelfde Nachtegaalstraat.

Het gaat goed op en neer en even verder kom ik aan in Nieuwkerke.

Ik wandel tot in het centrum, wandel rond de Onze-Lieve-Vrouwkerk, en zie de gedenkplaat van ‘Christiaan Dequeeckere’.

Ik wandel nu in de Nieuwkerkestraat en ga na 200 meter linksaf een wandelpad in. Net voor ik een tunnel onder zou moeten gaan ga ik rechtsaf en klauter een Mountainbike route op.

Deze weg volg ik tot ik aan de N331 kom. Ik dwars de weg en ben nu in de Makkestraat die ik volg tot op het eind en ga vervolgens linksaf. Ik steek een beek over en ga aan het kruispunt rechtsaf.

Ik zie de kerk al van Wulvergem. Na 800 meter kom ik aan het café ‘A la Basse Ville’ en ga daar rechtsaf om net voor de Sint-Machutuskerk links in te slaan. In de gelijknamige weg ga ik tot op het eind en neem rechtsaf een aardeweg die ik volg tot aan de Wulvergemstraat. Ik volg deze tot aan de Vrooilandstraat.

Een goede 200 meter verder ga ik rechtsaf een wandelpad in. Ik volg dit tot ik in de Spanbroekmolenstraat aankom. Op het einde van de Spanbroekmolenstraat ga ik rechtsaf de Kruisstraat in en kom aan bij de Spanbroekmolen Mine Crater. Beter bekend als de ‘Pool of Peace’.

Wat info:
De Spanbroekmolenkrater, ook wel Pool of Peace genoemd, is een mijnkrater in het Belgische dorp Wijtschate. De krater is ontstaan in 1917 gedurende de Eerste Wereldoorlog tijdens de Tweede Slag om Mesen. In totaal zijn er 19 kraters ontstaan door de ontploffingen van een reeks mijnen tijdens deze slag, maar deze krater is de beroemdste.
Het gebied van deze slag lag rond de plaats Mesen, ten zuiden van Ieper, en was ter voorbereiding voor de Slag om Passendaele, genoemd naar het dorp dat het aanvankelijke doel van de aanval was. Het doel van de geallieerden was om met de slag om Mesen het front bij Ieper rechter te trekken, zodat de aanval op Passendale een grotere kans op succes zou hebben. (Wikipedia)

Nadat ik een bezoekje bracht aan de ‘Pool of Peace’ wandel ik verder doorheen de velden op een aardeweg en wandel rechts de Scheerstraat in. Eerder kom ik ook nog een gedenkkruisje tegen van een gesneuvelde Franse soldaat.


Als ik de Wulvergemstraat dwars kom ik op een wandelpad terecht dat ik volg tot aan de Katteputstraat. Op het einde wandel ik rechtsaf en aan het kruispunt ga ik links de Kruisstraat in. Op het eind van de straat ga ik het Brits Cemetery binnen.

Wat info:
Messines Ridge British Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in de Belgische stad Mesen. De begraafplaats ligt 600 m ten westen van de Sint-Niklaaskerk. Ze werd ontworpen door Charles Holden en wordt onderhouden door de Commonwelth War Graves Commission. Het terrein heeft een rechthoekig grondplan met een oppervlakte van 6.183 m² en is omgeven door een natuurstenen muur. Aan de ingang van de begraafplaats bevindt zich ook het Messines Ridge Memorial.
De begraafplaats telt 1.531 gesneuvelden waarvan 957 niet meer geïdentificeerd konden worden.

Bij het verlaten van het Cemetery ga ik rechtsaf en 100 meter verder opnieuw rechtsaf een aardeweg in. Ik volg deze aardeweg tot in aan de Wulvergemstraat kom en deze links neem. Ik zie voor mij de Sint-Niklaaskerk opduiken en wandel daar naartoe.

Ik bezoek ook nog de kerk en de crypte binnenin de kerk.

Wat info:
Mesen raakte tijdens de Eerste Wereldoorlog nagenoeg volledig verwoest. De kerk uit 1057 diende volledig heropgebouwd te worden. Enkel de crypte kwam vrij ongeschonden uit de oorlog. Hier werd o.m. Gravin Adela, dochter van Robrecht de Vrome (Koning van Frankrijk), echtgenote van Boudewijn V (graaf van Vlaanderen) begraven. De ‘onderkerk’ werd pas bij toeval ontdekt tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen brokstukken van de kerktoren door het tongewelf van de crypte vielen, ten gevolge van beschietingen. Ze werd vervolgens door de Duitse troepen gebruikt als schuilkelder en medische post. Hier werd o.m. Adolf Hitler verzorgd. (Wikipedia)

Mijn wandeltocht zit erop na 2 uur 54 minuten en voldaan stap ik terug in de wagen.
 

Bekijk het foto-filmpje en download hier het gpx bestand.Terug naar de inhoud