Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.


( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn te zien )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W8 Meiboompad Gullegem (Wevelgem wandelt)

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in Oktober 2018 · 11 oktober 2018
Tags: MeiboompadGullegemWevelgemwandelt
Donderdag 11 oktober2018

Vandaag het 'Meiboompad' bewandeld. Een tochtje van 9,3 km.
Ik start het ‘Meiboompad’ aan het Natuur Educatief Centrum ‘De Rand’ op het domein Bergelen. De eerste halte is ‘De Meiboom’.


Wat info:
Dit kruis omringd door 6 linden heet ‘De Meiboom’. Deze eeuwenoude heilige plek was de eerste halte op de bedevaartsroute van Gullegem naar O-L.-Vrouw van Dadizele. (info Wevelgem wandelt)

Ik wandel verder op een verharde weg en kom voorbij ‘Hoeve ’t Goet te Bulskamp’.In de Schuttershoflaan steek ik de Heulebeek over, ga rechtsaf en volg het pad langs de Heulebeek. Op het einde van dit pad ga ik rechtsaf en wandel ik voorbij de ‘Sint- Amanduskerk’.

Wat info:
Georiënteerd neogotisch bedehuis met basilicale opstand omgeven door struikgewas. Ten noorden van de kerk parking. De zuidelijke gevelwand wordt gemarkeerd door verscheidene oude grafstenen en -monumenten van het oude kerkhof. De westgevel van de zuidelijke beuk met grafsteen van Charles Vander Stichele en echtgenote en kinderen (o.a. Alphons Vander Stichele), een familie die een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Gullegem.
Zuidelijke zijbeuk, tussen travee één en twee, gemarkeerd door Christus aan het kruis onder houten afdakje. In de 15de en 16de eeuw was de kerk een belangrijk bedevaartsoord voor O.-L.-Vrouw. (info Erfgoed West Vlaanderen)

Op het einde van een doodlopend straatje steek ik een brugje over en kom zo voorbij de ‘Oude Pastorie’.


Wat info:
Het gebouw is een traditionele 18de-eeuwse pastorie met kenmerkende dubbelhuisplattegrond met centrale gang geflankeerd door kamers: ontvangplaats, eetzaal, keuken, bergplaats en een kelder. Aan de westzijde kleinere woning met woonkamer, keukentje, kelder en twee voutekamers. De eerste figuratieve kaart van de nieuwe pastorie dateert van 1732 en is afkomstig uit een notariële akte van 2 augustus 1732. (info Erfgoed West Vlaanderen)

Wandelen doe ik ook op het ‘Zegerplein’ (naam afkomstig van Zeger van Geudelghem een 13de eeuwse Gullegemnaar die professor was aan de Sarbonne in Parijs). Aangekomen in de Bouwstraat wandel ik tot het pleintje en aan huisnummer nr 9 ga ik rechtsaf. Daar neem in het wandelpad en kom voorbij de ‘Dwarsschuur van ’t Goet te Wynckele’.


Wat info:
Beschermd monument sedert 1980. Deze dwarsschuur met wagenkot is de enige overgebleven getuige van de vroegere, eeuwenoude hoeve 't Goet te Wynkele, gelegen aan een meander van de Heulebeek. De hoeve was eigendom van de Guldenbergabdij uit Wevelgem en werd in leen gegeven. In de 18de eeuw onderging de landbouw in onze streken een grote verbetering met grotere graanoogsten tot gevolg. (info Erfgoed West Vlaanderen)

Na het oversteken van de Beekstraat wandel ik het ‘Binnenhof’ binnen.Ik wandel ook voorbij het ‘Arboretum’ van houthandel Vercruysse, vrij toegankelijk, waar 40 verschillende bomen aangeplant werden.Als ik voorbij het benzinestation (Hondschotestraat) wandel neem ik linksaf een wandelweg. Ik ben opnieuw in het domein ‘Bergelen’ aangekomen.Nog een 2-tal km en ik ben terug aan het startpunt van mijn wandeling. Hier kan ik nog een paar mooie foto’s nemen.Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.
Terug naar de inhoud