Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.


( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn te zien )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

Kloefhoekpad

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in Juni 2018 · 18 juni 2018
Tags: Wevelgemwandelt
Maandag 18 juni 2018

Vandaag bewandelde ik het “Kloefhoepad”. Het is een tocht in de serie ‘Wevelgem wandelt’. Een route van zo’n 11 km die ingekort kan worden tot 9 km.

Wat info:
Waar nu de Poorterstraat en de J. Van Arteveldestraat gesitueerd zijn, noemde men vroeger ''de kloefhoek''. De naam verwijst naar de houten ‘kloefen’ of klompen die onze voorouders aan hun voeten droegen.Ik start aan de parking van ‘Het Vijverhof’. Kort na de start ga ik aan de hoeve ‘Heerlijkheid van Marrem’ linksaf een oude kerkweg in.


Wat info:
Vele waterrecreatenten kennen zeker de weg naar het restaurant en vooral naar de vijver, die ontstond bij de aanleg van de verkeerswisselaar in Gullegem en de E17. Heel wat watersporten worden hier beoefend op de enorme wateroppervlakte.

Na enige tijd kom ik voorbij het ‘Kruis Gaverstraat’.


Wat info:
Deze kalvarie maakte vroeger deel uit van het Vinxhof dat moest wijken voor de aanleg van de autosnelweg. In W.O.II werd er hier veel gebeden door de mensen van de buurt ''de Molenhoek''. Op het einde van de doodlopende straat krijgt u een indrukwekkend zicht op de verkeerswisselaar.

Over de brug wandel ik rechtsaf de ‘Vanneputstraat’.

Wat info:
Deze straat ontleende haar naam aan de oude boerderij ”de Venneput” (een vanneken is een kleine wan die gebruikt werd bij het voederen van de dieren). (info Wevelgen wandelt)

Ik passeer ook voorbij “Vanbutseles Molen”. Deze molen is in 1975 aangekocht door de gemeente. Er is ook een mooie kruidentuin die onderhouden wordt door de gemeente.Wat info:
De stenen windmolen werd gebouwd in 1851. Vooraf stond er een houten staakmolen uit 1556. De molen is tussen 1 mei en 30 september gratis te bezichtigen iedere tweede en vierde zondag van de maand (14-17 uur). Op 14 april 1944 werd de molen als monument erkend. Nadat hij in 1975 aangekocht werd door de gemeente, is de molen enkele keren gerestaureerd.  Aan de molen is er ook een mooie kruidentuin onderhouden door de gemeente. (info Wevelgen wandelt)

Wandelen doe ik ook voorbij de ‘Kerk van de Wijnberg’. De kerktoren staat volledig los van alle andere gebouwen.


Wat info:
Op de wijk ''Wijnberg'' werd in 1959 de derde Wevelgemse parochie gesticht: Onbevlekte Hart van Maria. Een oude vlasschuur diende de eerste 10 jaar als noodkerk.

Na enige tijd kom ik aan een “Kikkerpoel”.

Wat info:
Hier bevind je je in een mooie omgeving met water. Naast wilde eenden en waterhoentjes kan je er af en toe ook een reiger zien vissen. (info Wevelgen wandelt)

Aan het eind van de wandeling kom ik terug bij de “Hoeve van Marrem”.


Wat info:
Deze overwegend achttiende-eeuwse boerderij was ooit het centrum van de heerlijkheid ‘Ter Marrem’. Aan de toegangspoort en aan de westmuur zie je het wapenschild van abdis Peuterman, die toen ook’Vrouwe van Wevelgem’ was. (info Wevelgen wandelt)


Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.
Terug naar de inhoud