Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.


( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn te zien )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W13 Ieper

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in November 2018 · 15 november 2018
Tags: IeperVredigwandeleninvreselijkoorlogsgebied
Donderdag 15 november 2018

Ik start mijn wandeling aan KP62, nml aan 'Pacific Eiland' Ieper.

                                    
Wat info:
In de vijvers van de vestingen liggen drie eilandjes in de vorm van een halvemaan. De eilandjes hadden vroeger een heel specifieke beschermings- en dekkingsfunctie. Eén van die eilandjes is met een loopbrug toegankelijk en daar bevindt zich het welbekende restaurant "Pacific Eiland".

Net als ik de 'Leeuwentoren' voorbij ben zie ik het 'Ramparts Cemetery'.
                                                                                                                  

Wat info:
Franse troepen begonnen reeds in 1914 met de aanleg van de begraafplaats. Van februari 1915 tot april 1918 werd het verder door de Britten gebruikt. De Franse graven werden na de oorlog verwijderd. Aanvankelijk lagen veel meer doden begraven op de vestingen maar deze werden na de oorlog overgebracht naar andere begraafplaatsen. Enkel de 198 op de Ramparts Cemetery bleven over. Daarbij zijn er 163 Britten (9 konden niet geïdentificeerd worden), 10 Canadezen, 11 Australiërs en 14 Nieuw-Zeelanders (waarvan er 10 tot het New Zealand (Maori) Pioneer Battalion behoorden). Vier lichamen van militairen die werden opgegraven bij de Sint-Jacobskerk werden hier op 11 oktober 1999 bijgezet.
In 1986 werd de begraafplaats als monument beschermd (info Wikipedia)

Wat verder wandel ik onder de 'Rijselpoort' door.Mijn wandeling gaat via de 'Verdronken Weide' richting 'Zillebeke Vijver'.Ik wandel naar het centrum van Zillebeke toe. Daar zie ik kunstwerk 'Met de voeten in het water' van Christophe Dehaene.


Wat info:
In 2002 werd ter gelegenheid van 900 jaar Zillebeke aan het begin van het Victor Huyspad het kunstwerk geplaatst.de vier op elkaar gestapelde bronzen kommen symboliseren de vier vijvers die zich ooit rond Zillebeke bevonden: de Zillebeke-, Bellewaerde- en Collievijver, en een vijver in het Drie Blootenbos.

Net voor ik de spoorweg dwars wandel ik voorbij het 'Larch Wood Cemetery'.


Wat info:
Larch Wood is afgeleid van een lariksbosje dat iets ten zuiden van de begraafplaats lag. In dit gebied werden als schuiloord tunnels gegraven die in 1917 gebruikt werden als hoofdkwartieren en medische posten. De 46th (North Midland) Division en de 1st Dorsets startten de begraafplaats in april 1915. Ze werd gebruikt tot aan het Duitse lenteoffensief in april 1918. Na de wapenstilstand werd de begraafplaats uitgebreid met graven uit de slagvelden rond Ieper en uit Duitse begraafplaatsen elders in het land.
Er liggen nu 734 Britten (waaronder 299 niet geïdentificeerde), 86 Canadezen (waaronder 10 niet geïdentificeerde), 36 Australiërs (waaronder 12 niet geïdentificeerde) en 1 Duitser begraven. Voor 82 doden werden Special Memorials[1] opgericht omdat hun graven niet meer teruggevonden werden. Vier andere slachtoffers, die oorspronkelijk in Wervicq Communal Cemetery begraven lagen maar waarvan men de graven ook niet meer terugvond, worden herdacht met een Duhallow Block[2]. Een Brit die in een Duitse begraafplaats lag wordt hier ook herdacht met een Special Memorial waarop volgende tekst werd aangebracht: To the memory of W. H. Giles killed in action and buried by the enemy in Groenenberg German Cemetery but whose grave is now lost.
De begraafplaats werd in 2009 als monument beschermd. (info Wikipedia)

Als ik aankom in de 'Palingbeek' bemerk ik een eerder klein kerkhof nml. het ' Hedge Row Cemetery'.


Wat info:
Hedge Row Trench Cemetery is een kleine Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. De naam van deze begraafplaats heeft zijn oorsprong door een nabijgelegen boerderij die Hagereke heette, wat "hagen rij" betekent. Vroeger werd het soms ook Ravine Wood Cemetery genoemd. De eerste slachtoffers werden er op 24 maart 1915 begraven en de laatste op 18 september 1917. Tijdens het Duits lenteoffensief in april 1918 kwam dit terrein in handen van de Duitsers maar werd op 28 september 1918 heroverd door de Britten. Door de nabijheid van het Kanaal Ieper-Komen en de strategisch belangrijke hoogte The Bluff werd dit terrein door de hevige gevechten en artilleriebeschietingen zodanig beschadigd dat de graven niet meer gelokaliseerd konden worden. Daarom heeft men na de oorlog alle oorspronkelijke graven als Special Memorials[1] opgericht en deze in een cirkel rondom het Cross of Sacrifice geplaatst. De begraafplaats werd in 2009 als monument beschermd. (info Wikipedia)

Nadat ik het domein 'Palingbeek' ben uitgewandeld vervolg ik de tocht langsheen de oude vaart 'Ieper-Komen'.Aan de 'Kalleputstraat' (KP47) bemerk ik restanten van een betonnen militaire post in de noordelijke berm.Vanaf hier is het nog 2,5 km naar de startplaats van de wandeling. Doordat het vandaag een mistige dag was valt de avond nogal snel.Voorbij de 'Steinerschool' ben ik snel aan het eind van de wandeling gekomen.


Wat info:
Ritme en herhaling, daar groeien kinderen van! Ze voelen zich geborgen en rustig wanneer de dag, de week en het jaar overzichtelijk worden door ankerpunten. Bij ons op school leven we op een kunstzinnige manier toe naar de jaarfeesten en kleuren de seizoenen onze dagen. In de lagere school heeft de week zijn vaste dagen voor sport en de verschillende kunstvakken. In de kleuterklas heeft elke dag zijn vaste activiteit: samen soep maken, schilderen, handwerk… de kleuters kronkelen van genot bij het maandverhaal, dat elke dag opnieuw wordt verteld. Een schooldag op Koningsdale begint steeds op dezelfde manier: een handdruk van de juf of meester, samen musiceren en daarna aan het werk tijdens het periode-onderwijs. Tijdens de namiddag komen de meer fysieke vakken: sporten, handwerk en muziek. We streven tijdens de lessen naar een evenwicht tussen rust en beweging.

Een prachtige wandeltocht in wat mistig weer die 12,63 km op de teller bijschreef...
Bekijk hier het foto-filmpje en download het gpx-bestandje.

De knooppunten die je voor deze wandelingen kan volgen:
62 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 33 - 69 - 23 - 22 - 18 - 19 - 20 - 47 - 60 - 61 - 62


Terug naar de inhoud