Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.

( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn opgenomen )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W26 Heestert

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in Januari 2019 · 24 januari 2019
Maandag 24 januari 2019

Ik start mijn wandeling op het 'Plein' in Heestert. Ik zie hier de 'Sint-Eligiuskerk'.Ik wandel al snel het 'Heestert Militery Cemetery' voorbij.


Wat info:
Heestert Military Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in het Belgische dorp Heestert. De begraafplaats werd ontworpen door William Cowlishaw en ligt tussen de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk en het kerkhof.(info Wikipedia)

Wandelen doe ik vooral op veldwegels, nu is dat in een sneeuwlandschap maar dat heeft ook zijn charme's. Ik wandel ook verschillende keren op de 'Trimaarzate'.Ik neem vooral veldwegels...


Ik wandel voorbij 'Goed den Kafhoek'.


Wat info:
De hoeve wordt al 3 generaties gerund door de familie Vercruysse, die de hoeve in 1925 kocht. De toenmalige hoeve, gelegen op Den Kafhoek, bestond uit een woongedeelte en stalling voor het melkvee.
In 1966 nam Jacques Vercruysse, de op één na jongste telg van het gezin met acht kinderen, het bedrijf over. De voornaamste activiteiten waren akkerbouw en het houden van melkvee.
In 2004 nam zijn zoon, Geert Vercruysse, het bedrijf over. Op dit landbouwbedrijf zijn de belangrijkste activiteiten akkerbouw en veeteelt. (info www.avelgem.be)

Mooie verzichten en andere beelden blijven in mijn geheugen aanwezig. Het is speciaal eens te wandelen in een besneeuwd landschap.Ik zie nu recht voor mij een hoeve, nml. de 'Historische Hoeve Goed te Erembodegem' in de 'Herembodemstraat'.


Wat info:
Historisch belangrijke hoeve zogenaamd "Het Goed te Erembodegem". Bestaan van de hoeve toponymisch gestaafd tot in 1304 (vermelding in archiefdocumenten als "d'Erboudenghem"). De hoeve vormt in de middeleeuwen en tijdens het ancien régime de kern van een heerlijkheid met dezelfde naam. De heerlijkheid hing af van het Doornikse en had negen achterlenen. Benaming enerzijds afkomstig van de Oostvlaamse gemeente Erembodegem en anderzijds van de familie die eigenaar was van de hoeve en de heerlijkheid in de eerste helft van de 14de eeuw.
In de beschrijving van het bisdom Doornik wordt de hoeve aangeduid als één van de twee belangrijkste heerlijkheden op het grondgebied van Moen, vermelding als "Herboteghem" met de rang van burggraafschap. De heer bezit alle justitie, tevens heeft hij hoge inkomsten van rentegronden die verspreid lagen over Avelgem, Moen, Outrijve, Sint-Denijs en Heestert. De eigenaars van de hoeve waren meestal leden van vooraanstaande families; de pachters behoorden tot de bovenlaag van de bevolking.

Ik wandel nu richting Moen, het blijft uit de doppen kijken in de veldwegels (sneeuw en gledheid).Aangekomen bij de 'Moenplaats' zie ik de 'Sint-Elooiskerk' (linkse foto) en 'Goed te Mouden' (rechtse foto).Wat info:
Reeds in de 12de eeuw stond er een bedehuis op deze plaats, ca. 1100 wordt de eerste stenen kerk gebouwd, vermoedelijk is het een Romaanse kruiskerk met vierkante middentoren. De kerk en het omliggend kerkhof behoorden tot de kasselrij Kortrijk. Het gebouw stond op grond van de dorpsheerlijkheid van Moen.
De kerk wordt beschadigd tijdens de godsdiensttroebelen, herstellingswerken vinden plaats van 1620-1622 wanneer de herstelde kerk opnieuw wordt ingewijd. Ook in 1694 wordt de kerk zwaar beschadigd. In 1844 wordt het bedehuis vergroot tot een driebeukige hallenkerk, dit naar ontwerp van C. Dehulst (Kortrijk). In 1874 wordt het oude gebouw afgebroken, een ontwerp van P.N. Croquison voorzag de bouw van een nieuwe kerk op de funderingen van de oude, met de toren op de plaats van het vroegere koor. Uiteindelijk wordt een sterk aanverwant ontwerp van Leopold De Geyne aangenomen en in 1874 goedgekeurd. Het nieuwe bedehuis wordt in 1918 grotendeels verwoest door brand. De heropbouw gebeurt door Benoit Vuylsteke naar de originele plannen. (info: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/81147)

"Goed te Mouden".
Belangrijkste hoeve op het grondgebied van de gemeente, centrum van de heerlijkheid en het graafschap van Moen met leenhof waarvan 59 achterlenen afhingen. De heerlijkheid wordt gehouden van het leenhof van Ninove.
Oudste vermelding van de heren van Moen in de 11de eeuw, vermoedelijk verwantschap van de heren met deze van Machelen en Aishove.
De heerlijkheid met kasteel en hoeve is achtereenvolgens in eigendom van de heren van Moen, de familie Barna(i)ge, het geslacht van Marselaer, Ferdinand Joseph de Virmal de Fallerand en Ignace Ferdinand de Croix die in 1718 de titel kreeg van graaf. Zijn graafschap groeit uit verschillende kleine heerlijkheden te Moen. De heerlijkheid wordt afgeschaft met de Franse Revolutie, de familie de Croix blijft nog eigenaar tot in de 19de eeuw. (info: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/81163)

Tijdens de wandeling zie ik ook af en toe 'Sneeuwpoppen' opduiken.Ik neem ook foto's die een beetje passen in de serie 'Kunstfoto's'.Ik neem de 'Kortryckschen voetweg'...


Op het einde van mijn wandeltocht kom ik terug op het 'Plein' aan in Heestert en zie ik opnieuw de kerk.


Mijn wandeltocht zit erop...

 

download hier het  

Terug naar de inhoud